Halloumi burger

Opublikowano: 31.01.2022 r., 21:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Halloumi burger podany na tacy.
Halloumi burger
Halloumi burger to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy kochają burgery, jednak poszukują bezmięsnej alternatywy. Burger z serkiem sprawdza się wspaniale.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 10 min
516 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser halloumi (80 g)
  • Bułka ciabatta (160 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ogórek (180 g)
  • Rukola (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos piri piri
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na halloumi burgera krok po kroku

Ser pokrój na prostokąty i zgrilluj na złoty kolor z każdej strony, bez dodatku tłuszczu.

Posmaruj masłem spód bułek, a następnie połóż na wierzchu plaster sera.

Następnie ułóż rukolę i dodaj kilka plasterków posiekanej cebuli.

Wierzch udekoruj plastrami ogórka i awokado.

Na kanapkę wyciśnij nieco ostrego sosu i zamknij kanapkę drugą połówką bułki.

Jak oceniasz przepis na halloumi burgera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat halloumi burgera

Halloumi burger to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy kochają burgery, jednak poszukują bezmięsnej alternatywy. Burger z serkiem sprawdza się wspaniale. Całość z dodatkiem warzyw i naprawdę fantastycznego sosu sprawdzi się wyśmienicie na letnie posiłki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić halloumi burgery, by były naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo łatwe, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego już w kilka chwil można ją stworzyć od podstaw. W tym wypadku potrzebna będzie patelnia grillowa lub grill elektryczny, które pozwolą na właściwą obróbkę serka, w naprawdę szybkim czasie. Zgrillowanie jest również naprawdę doskonałą opcją, gdyż dzięki niemu serki nie nasiąkają tłuszczem, nie są więc ciężkostrawne. To wspaniała opcja dla osób nawet na diecie redukcyjnej.

Przepis na halloumi burgery będzie idealnym rozwiązaniem nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jest naprawdę niezwykle prosty. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością można znaleźć w każdym większym sklepie. Króluje w nim oczywiście serek halloumi. To cypryjski przysmak, który wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego, czasami również krowiego. Dzięki temu charakteryzuje się naprawdę ciekawym smakiem. Jego receptura jest pilnie strzeżona i tylko nieliczni producenci posiadają certyfikat uprawniający do wyrobu tego przysmaku. Choć na Cyprze spożywa się niezwykle duże jego ilości, w Polsce wciąż nie jest aż tak popularny, choć z roku na rok wzrasta jego sprzedaż również w naszym kraju. To doskonała podstawa do burgera bez mięsa, ten wegetariański zamiennik zawiera bowiem sporo białka, a także cenne składniki odżywcze. To danie to doskonały pomysł na burgera z serem, który zachwyca smakiem i aromatem. To danie smaczne, szybkie i niezwykle łatwe. To proste rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Wystarczy zapakować ten pyszny ser w bułkę i dodać odrobinę warzyw, a całość skropić odrobiną smacznego sosu, by powstała kanapka doskonała.

Alergeny w halloumi burgerze

Lista alergenów dla halloumi burgera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka ciabatta

W przepisie na halloumi burgera nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos piri piri
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze halloumi burgera

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka, wapnia, a także witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
145.39
516.15
Białko (g)
5.85
20.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
15.01
53.30
Węglowodany przyswajalne (g)
12.74
45.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
8.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
7.22
25.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.49
15.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.74
9.72
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
7.28
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.44
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bułka ciabatta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.03
35.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
11.03
39.15
Witamina B6 (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.78
16.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.57
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
5.08
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.37
182.35
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
126.85
450.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
284.46
1009.85
Potas (mg)
207.39
736.25
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Wapń (mg)
145.21
515.50
Fosfor (mg)
45.49
161.50
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.59
69.55
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
3.87
Cynk (mg)
0.41
1.46
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny halloumi burgera 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania halloumi burgera

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser halloumi
80 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Bułka ciabatta
160 g
1.50
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 160 g
Awokado
140 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Koszt składników
30.00