Chipsy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chipsach oraz jakie alergie mogą powodować.
Chipsy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
chipsy fromage7035
chipsy cebulowe7035
chipsy bananowe--
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego chipsów

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak chipsy fromage indeks glikemiczny wynosi 70, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chipsy cebulowe indeks glikemiczny wynosi 70, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak chipsy bananowe indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z chipsami
Ciabatta, Ciasto francuskie, Chrupki kukurydziane

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla chipsów

Chipsy fromageChipsy cebuloweChipsy bananowe
Kategoria produktuPozostałe produktyPozostałe produktyOwoce
Alergie*Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)b/d
Dieta wegańskaNieNieTak
Dieta wegetariańskaTakTakTak
Indeks glikemiczny70
(średni)
70
(średni)
b/d
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto