Przepis na bruschetta z pomidorami i mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, czajnik, patelnia

Pomidory natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Usuń skórę i pokrój pomidory w małą kostkę.

Podgrzej pomidory na rozgrzanej patelni z oliwą, dodaj zioła i przestań ogrzewać.

Ciabatty przekrój na pół lub w 3-4 cm paski, natrzyj czosnkiem i skropl oliwą z oliwek.

Zapiecz pieczywo w piekarniku, dopóki będzie chrupkie.

Obłóż grzanki pomidorami, plastrami mozzarelli, a całość posyp bazylią.

bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Koszt przygotowania dania
15.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami i mozzarellą. Będzie to świetny pomysł na ciepłe, aromatyczne śniadanie, kolację lub lunch.

Nie będzie to najlepsze rozwiązanie w wersji na wynos, ponieważ najlepsza bruschetta jest podawana na ciepło.

Do jej przygotowania możesz użyć swoich ulubionych produktów. Zobacz jak powstaje,moja bruschetta z pomidorami i mozzarellą.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie ciabattę, mozzarellę, pomidory, świeże zioła, oliwę z oliwek i czosnek.

Według mnie to najlepsze dodatki do chrupiącego pieczywa, jeśli chcesz, możesz postawić na szynkę parmeńską, kapary czy dodatek oliwek.

W naszym przepisie nie użyjemy masła jak do tradycyjnych kanapek. W pierwszej kolejności przekroimy ciabattę w plastry o grubości 3-4 cm, następnie skropl je oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem, najlepiej, jeśli będzie on przeciśnięty przez praskę. Zapiecz pieczywo krótko w piekarniku, do momentu, aż będzie chrupkie.

W tym czasie natnij pomidory na krzyż i sparz we wrzątku, usuń skórę i pokrój pomidory w kostkę.

Tak przygotowane pomidory wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek, dodaj przyprawy i delikatnie podsmaż.

Gdy, farsz będzie gotowy, przełóż ciepłe warzywa na grzanki, dodaj plastry mozzarelli i posyp obficie bazylią.

Sam widzisz, jaki to prosty i szybki przepis, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Kanapka na ciepło będzie, także dobra z innym serem. Możesz zdecydować się na parmezan lub zwykły ser żółty. Z taką kanapką w stylu śródziemnomorskim pysznie łączy się też ser kozi. Skoro już wiesz jak zrobić bruschettę z pomidorami i mozzarellą, dobierz swoje ulubione dodatki i przygotuj aromatyczny posiłek dla całej swojej rodziny.

Zapiekane pieczywo sprawdzi się nie tylko na ciepły posiłek, ale też jako przekąska imprezowa lub przystawka przed pysznym obiadem, która ma za zadanie pobudzić nasze kubki smakowe i sprawić abyśmy nabrali jeszcze większego apetytu na danie główne.

Wartości odżywcze bruschetta z pomidorami i mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
142.74 kcal
356.86 kcal
Białko
7.41 g
18.51 g

Węglowodany w bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.14 g
32.85 g
Węglowodany przyswajalne
11.99 g
29.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
2.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.86 g
17.15 g
Tłuszcze nasycone
3.65 g
9.13 g
Tłuszcze nienasycone
3.21 g
8.02 g
Tłuszcze jednonasycone
2.57 g
6.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.60 g
Cholesterol
16.93 mg
42.32 mg

Witaminy w przepisie na bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
70.67 µg (mcg)
176.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Witamina C
8.51 mg
21.28 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
1.53 mg
Retinol
37.29 µg (mcg)
93.21 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.35 mg
Niacyna
1.29 mg
3.22 mg
Foliany
33.40 µg (mcg)
83.50 µg (mcg)
Beta karoten
371.51 µg (mcg)
928.79 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
230.93 mg
577.32 mg
Potas
183.70 mg
459.25 mg
Wapń
146.99 mg
367.46 mg
Fosfor
113.63 mg
284.07 mg
Magnez
18.44 mg
46.11 mg
Żelazo
1.11 mg
2.78 mg
Cynk
0.94 mg
2.34 mg
Miedź
0.08 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetta z pomidorami i mozzarellą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Lista alergenów dla bruschetta z pomidorami i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka ciabatta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka ciabatta
140 g
2 sztuki
1.50
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 140 g
Pomidor
350 g
4 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 350 g
Ser Mozzarella
150 g
1 kula
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bazylia świeża
30 g
1 garstka
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób