Przepis na sałatkę z oliwkami krok po kroku
- Pomidor 480 g 3 pomiodry
- Cebula 25 g 0,25 dużej lub 0,5 małej
- Bułka ciabatta 40 g 4 kromki
- Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
- Ser parmezan 24 g 3 łyżki
- Oliwki zielone marynowane konserwowe 30 g 10 oliwek
Ciabattę pokrój i podpiecz na patelni lub w opiekaczu.
Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do pomidorów.
Dodaj oliwki do pomidorów.
Oliwę z oliwek wymieszaj z parmezanem, szczyptą soli oraz pieprzu.
Dokładnie wymieszaj całą sałatkę.
Kromki porwij i dodaj do sałatki.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Sałatka z oliwkami - cechy przepisu
Więcej o sałatce z oliwkami
Sałatka z oliwkami to klasyczne połączenie najlepszych, włoskich produktów. Sałatka z zielonymi oliwkami, pomidorami, parmezanem i chlebem ciabatta jest świetną propozycją na przekąskę, kolację lub jako przystawka.
Przepis na sałatkę z oliwkami jest łatwy i szybki w wykonaniu, nie wymaga dużego nakładu pracy a składniki sałatki są dostępne w każdym znanym supermarkecie. Oprócz genialnego smaku sałatka zawiera również sporo wartości odżywczych. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Zielone oliwki są produktem niskokalorycznym, ich największą zaletą jest występowanie kwasu oleinowego, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie aktywności genu odpowiedzialnego za rozwój raka piersi, a także chroni układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko powstania ich chorób. Oliwki są źródłem witaminy A, witaminy E i witaminy C, a także witamin z grupy B. Ze składników mineralnych najwięcej zawierają potasu, fosforu, żelaza i miedzi. Oliwki są też źródłem błonnika, wspomagają proces redukcji masy ciała. Mało kto wie ale oliwki w słoikach są produktem kiszonym. Dzięki temu odżywiają florę bakteryjną i wspomagają właściwą pracę przewodu pokarmowego. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Oliwa z oliwek, podobnie jak oliwki, zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3.
Prosta sałatka z oliwkami to doskonały pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Będzie ona również idealną zakąską do wina.
Wartości odżywcze sałatki z oliwkami
Energia i białka
(315g)
Węglowodany w sałatce z oliwkami
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z oliwkami
(315g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z oliwkami
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z oliwkami
Lista alergenów dla sałatki z oliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka ciabatta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan