Przepis na sałatkę z burakiem krok po kroku
- Burak 450 g 3 średnie sztuki
- Rukola 150 g
- Ser Feta 100 g
- Nasiona słonecznika 25 g
- Oliwa z oliwek 25 ml
- Miód 15 g
- Musztarda 10 g
Surowego buraka umyj, obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości około 2-3 cm.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż plastry buraka i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut.
Upieczone buraki pozostaw do wystygnięcia.
w misce ułóż liście umytej rukoli, wystudzonego buraka, fetę pokrojoną w drobną kostkę oraz pestki słonecznika.
Przygotuj dressing: w szklance wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Sałatkę polej dressingiem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Sałatka z burakiem - cechy przepisu
Więcej o sałatce z burakiem
Sałatka z burakiem i z fetą to idealny pomysł na szybką fit przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do dań obiadowych (chociaż najlepiej smakuje jako samodzielne danie). Przepis na sałatkę z burakiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Składniki do przygotowania sałatki to buraki czerwone, rukola, ser feta oraz nasiona słonecznika. Sos do sałatki z burakiem składa się natomiast z oliwy z oliwek, miodu pszczelego, musztardy oraz przypraw (soli, pieprzu, soku ze świeżej cytryny i czosnku). W tym przepisie przygotujemy sałatkę z pieczonym burakiem, jednak sałatka z buraka gotowanego jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu - wystarczy, że buraka pieczonego zastąpisz burakiem ugotowanym w wodzie. Buraki do sałatki należy pokroić w talarki i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Sałatka z czerwonego buraka z dodatkiem fety i nasion słonecznika to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Barwniki zawarte w burakach są silnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i wspomagają układ krwionośny naszego organizmu. Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu, dlatego spożywanie tego składnika pokarmowego zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Betanina to związek chemiczny, który odpowiada za barwę buraków - jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników i zmniejsza tym samym ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na ten produkt w swojej diecie - buraki posiadają bowiem indeks glikemiczny równy 64.
Podsumowując sałatka z buraczków to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Jest doskonałym wyborem podczas diety redukcyjnej, niskokalorycznej oraz laktoowowegetariańskiej. Przepis ten świetnie sprawdzi się również jako przystawka na różnych imprezach okolicznościowych. Obecność buraka i miodu nada słodki smak potrawie, natomiast ser feta słoność -połączenie tych smaków zagwarantuje, że sałatka posmakuje nawet wybrednym osobom.
Wartości odżywcze sałatki z burakiem
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w sałatce z burakiem
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z burakiem
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z burakiem
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z burakiem
Lista alergenów dla sałatki z burakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda