Sałatka ziemniaczana

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka ziemniaczana w misce
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się również na świątecznym stole.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
379 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (700 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Ogórek konserwowy (70 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Majonez (50 g)
  • Musztarda (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na sałatkę ziemniaczaną krok po kroku

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.

Boczek wędzony również kroimy w kostkę. Podsmażamy go na patelni, tak aby się zarumienił.

Dodatkowo cebulę czerwoną kroimy w piórka, a ogórek w kostkę.

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ziemniaczaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki ziemniaczanej

Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub na kolację. Ugotowane ziemniaki w połączeniu z boczkiem, ogórkiem konserwowym, czerwoną cebulą, przyprawami i sosem majonezowo - musztardowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. Boczek wędzony również kroimy w kostkę. Podsmażamy go na patelni, tak aby się zarumienił. Dodatkowo cebulę czerwona kroimy w piórka, a ogórek konserwowy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.

Sprawdzony przepis na dobrą sałatkę ziemniaczaną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele wartości odżywczych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C, która pływa na naszą odporność i witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego, a także potas.

Smaczna polska sałatka ziemniaczana z majonezem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sałatce ziemniaczanej

Lista alergenów dla sałatki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
    • Musztarda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Sałatka posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
146.11
379.88
Białko (g)
6.11
15.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
12.11
31.49
Węglowodany przyswajalne (g)
10.42
27.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
4.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.19
21.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.55
6.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.64
14.65
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
7.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.82
7.34
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.00
39.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
10.01
26.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.06
39.17
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.12
5.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
5.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.95
33.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
94.15
244.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
345.34
897.87
Potas (mg)
352.45
916.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.50
48.11
Fosfor (mg)
92.96
241.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.42
55.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.13
Cynk (mg)
0.65
1.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ziemniaczanej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ziemniaczanej

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Ogórek konserwowy
70 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
27.00