Przepis na zupkę serową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia beztłuszczowa

W dużym garnku podsmaż na rozgrzanej oliwie drobno posiekaną cebulę.

Całość zalej 4 szklankami bulionu i gotuj przez 4 minuty.

Dodawaj powoli kawałki sera topionego i cały czas mieszaj, by ser rozpuścił się i nie stworzył grudek.

Gdy ser stworzy jednolitą konsystencję, gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.

Zupę dopraw pieprzem, papryką, gałką i czosnkiem i porządnie zamieszaj.

Chleb pokrój w grubą kostkę i podsmaż na suchej patelni, by się zarumienił.

Gotową zupę podawaj z natką pietruszki i grzankami.

Zupka serowa podana w miseczce z natką pietruszki i grzanką.
zupka serowa
Koszt przygotowania dania
36.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Zupka serowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupce serowej

Zupka serowa jest daniem bardzo smacznym i niezwykle sycącym. Idealnie prezentuje się w towarzystwie grzanek z chleba żytniego i obficie posypana natką pietruszki. Będzie świetnym pomysłem na pyszną kolację czy obiad, który można przygotować bardzo szybko, a całość jest naprawdę smaczna i prezentuje się bardzo elegancko. To danie, które na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom sera. Ta pyszna zupa serowa skradnie serce każdego, kto choć raz jej spróbuje. I choć jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, to daleko jej do nudy czy banalności. Ma wspaniały smak i bardzo kremową konsystencję, a w połączeniu z grzankami tworzy wspaniały duet.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę serową, która będzie idealnie kremowa i bardzo smaczna, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki niemu możesz przygotować niezwykle aromatyczną i smakowitą zupę, która pozwoli ci zapomnieć o nudzie w kuchni. Roztopione serki sprawiają, że staje się idealnie gęsta i kremowa, tak, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Krem serowy z grzankami można podawać nie tylko jako pyszny lunch, świetnie sprawdzi się także na uroczystych kolacjach, czy spotkaniach z bliskimi. Topione serki zapewniają jej odpowiednią słoność i pyszny smak. W zależności od nastroju czy upodobań można skorzystać z serka śmietankowego lub wybrać opcję doprawioną papryką lub ziołami. Każdy wariant będzie smakował niezwykle dobrze i sprawdzi się idealnie w tym daniu. Można również serki połączyć dla otrzymania wspaniałej, zrównoważonej kompozycji smakowej.

To dobra zupa dla wszystkich, którzy kochają ser i mogą go jeść w każdej postaci. W tej wersji jest niesamowicie aksamitny, gęsty i naprawdę smaczny. Ta zupa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Dzięki temu, że powstaje z serków topionych, które w większości są już doprawione, nie trzeba martwić się o przyprawy. Ta zupa nawet w wersji bez dodatków smakuje naprawdę wybornie. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę serową i jaki ser do zupy wybrać, by smakowała jak najlepiej ten przepis odpowie na twoje pytania i pozwoli ci stworzyć najlepszą zupę serową.

Wartości odżywcze zupki serowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kalorie)
113.64 kcal
315.92 kcal
Białko
2.62 g
7.29 g

Węglowodany w zupce serowej

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany
6.00 g
16.69 g
Węglowodany przyswajalne
5.42 g
15.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.63 g
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz
8.97 g
24.94 g
Tłuszcze nasycone
5.11 g
14.20 g
Tłuszcze nienasycone
3.86 g
10.74 g
Tłuszcze jednonasycone
3.36 g
9.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
1.40 g
Cholesterol
21.56 mg
59.93 mg

Witaminy w przepisie na zupkę serową

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina A
79.52 µg (mcg)
221.07 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina C
0.72 mg
1.99 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
1.31 mg
Retinol
71.86 µg (mcg)
199.76 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.24 mg
Niacyna
0.62 mg
1.72 mg
Foliany
13.23 µg (mcg)
36.79 µg (mcg)
Beta karoten
71.41 µg (mcg)
198.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupkę serową

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód
332.50 mg
924.36 mg
Potas
60.88 mg
169.25 mg
Wapń
26.32 mg
73.16 mg
Fosfor
35.81 mg
99.55 mg
Magnez
5.99 mg
16.65 mg
Żelazo
0.57 mg
1.57 mg
Cynk
0.25 mg
0.68 mg
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupki serowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupce serowej

Lista alergenów dla zupki serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy

Cena przygotowania zupki serowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser topiony
400 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 4
12.31
Za 400 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Chleb żytni razowy
140 g
4 kromki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na zupkę serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób