Przepisy z serkiem topionym

przepisy z serkiem topionym

Jeśli chcemy wzbogacić jakąś potrawę o niebanalny smak, warto dodać do niej odrobinę serka topionego. Ten produkt, nie tylko poprawi smakowitość dania, ale również zadziała zagęszczająco oraz nada potrawom kremowej konsystencji. Serki topione są doskonałym dodatkiem do zup typu krem, sosów do makaronu, ryżu czy mięsa, świetnie sprawdzają się także jako element szybkich przekąsek. Jednak ze względu na swoją kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, nie powinny zbyt często występować w codziennym jadłospisie.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z serkiem topionym

Przepisy w temacie przepisy z serkiem topionym

Potrawy z serkiem topionym - zbiór przepisów na dania z serkiem

Potrawy z serkiem topionym są bardzo lubiane zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Choć nie jest to produkt bardzo zdrowy, to stosowany w niewielkich ilościach, może wzbogacić smak wielu potraw. Serkiem topionymi możemy doprawić między innymi zupy, sosy, zapiekanki, faszerowane warzywa czy pasty kanapkowe. Tak jak w przypadku każdego produktu, warto wybierać serek o jak najlepszym składzie. Pierwsze wzmianki o serkach topionych pojawiły się już ponad 100 lat temu w Szwajcarii, kiedy to stanowiły popularny składnik lubianego przez jej mieszkańców fondue. Pierwsza fabryka produkująca serki topione powstała w 1917 roku we Francji i na ten właśnie czas datuje się produkcję tego artykułu na masową skalę.

Co to jest serek topiony?

Jak powstaje serek topiony?

Jak sama nazwa wskazuje, serek topiony powstaje w wyniku topienia jednego lub kilku gatunków sera, najczęściej serów podpuszczkowych i twarogowych. Aby ułatwić proces topienia, do serów dodaje się tak zwane topniki, które powodują pęcznienie masy serowej, wiązanie wody oraz zapobiegają rozwarstwianiu się masy serowej. Do najczęściej stosowanych topników należą między innymi: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, fosforan i pirofosforan sodu ora pirofosforan potasu. Po stopieniu składników w temperaturze około 80-95 stopni formuje się je w wybrane kształty, pakuje w opakowania i schładza. Czas potrzebny na stopienie serów jest uzależniony od konsystencji serka topionego, którą chcemy uzyskać.

Rodzaje serków topionych

Serek topiony może występować w kilku różnych wariantach. Są to między innymi:

  • Najbardziej popularny rodzaj sera, pakowany w trójkąty lub prostokątne bloczki. Występuje w różnorodnych smakach, możemy stosować go do kanapek lub jeść samodzielnie. Najpopularniejsze smaki serków topionych to między innymi: śmietankowy, z szynką, z ziołami, z łososiem, z salami, papryką lub z borowikami.
  • Typowy ser topiony do smarowania, który pakowany jest w większe, zamykane opakowania do wielokrotnego wykorzystania.
  • Ser w oddzielnych plasterkach, każdy zapakowany w folię, który świetnie nadaje się do tostów, grzanek, hamburgerów czy kanapek przyrządzanych na ciepło.
  • Ser topiony w formie tartej, stanowiący smaczny dodatek do zapiekanek lub pizzy.

Potrawy z serkiem topionym – wpływ na zdrowie

Czy serek topiony jest zdrowy?

Serki topione zalicza się do produktów o wysokim stopniu przetworzenia, dlatego nie powinny stanowić stałego elementu naszego jadłospisu, powinniśmy je stosować jedynie okazjonalnie.

Choć dobrej jakości serki topione mogą być dobrym źródłem białka i wapnia, to częsty dodatek niepotrzebnych substancji wypełniających sprawia, że nie powinien to być produkt pierwszego wyboru. W składzie dużej części serków topionych możemy znaleźć utwardzone tłuszcze roślinne, olej palmowy, liczne konserwanty, aromaty i emulgatory. Mogą one działać podrażniająco na błonę śluzową żołądka, wywoływać reakcje alergiczne, zaburzenia neurologiczne, powodować biegunki oraz zawroty i bóle głowy.

Serek topiony jest produktem bogatym w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego powinni na niego uważać chorzy na schorzenia układu krwionośnego, miażdżycę, cierpiący z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, osoby z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych.

Co zrobić, żeby przekąski z serkiem topionym były bardziej korzystnie dla naszego zdrowia?

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu. Na pierwszym miejscu powinien znajdować się ser, oznacza to bowiem, że jest go w produkcie najwięcej. Dobrze jeśli zawartość sera w serku topionym nie będzie niższa niż 70 – 80%. Unikajmy artykułów, w których na pierwszym miejscu znajduje się woda, masło, mleko, mleko w proszku, utwardzony tłuszcz roślinny, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana. Takie dodatki nie tylko nie dostarczają nam zbyt wielu składników odżywczych, ale jeszcze dodatkowo mogą wypływać niekorzystnie na nasze zdrowie. Przy wyborze odpowiedniego produktu, warto kierować się zasadą, że im krótszy skład, tym artykuł będzie dla nas lepszy.

Jeśli bardzo lubimy serki topione, a zarazem chcemy włączyć do naszej diety wartościowszy produkt, możemy pokusić się o zrobienie serka topionego samodzielnie. Składniki, które będą nam do tego potrzebne to jedynie ser twarogowy półtłusty, soda oczyszczona, sól i masło. Ser posypujemy solą i sodą, rozgniatamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Ser podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej struktury. Przelewamy do naczynia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Jakie przepisy z serkiem topionym warto przetestować?

Co zrobić z serkiem topionym?

Serek topiony będzie dobrym dodatkiem do różnorodnych sosów, zarówno tych do makaronów, risotto czy pieczonych mięs. Sosy, które szczególnie zyskują na dodaniu tego produktu, to między innymi sos pomidorowy, sos carbonara, sos do spaghetti czy klasyczny sos serowy, który przygotowujemy z dodatkiem cebuli, mleka, masła i śmietany.

Popularne przekąski z serkiem topionym, które możemy przygotować to między innymi: krojone warzywa z dipem z serka topionego, sera żółtego i przypraw, sos serowy do nachos, małe kanapeczki z serkiem topionym i warzywami lub smaczne fondue.

Jakie zupy z serkiem topionym są najpopularniejsze?

Przepisy kulinarne uwzględniają dodatek serka topionego do zup, jako źródło atrakcyjnego smaku, a zarazem środka zagęszczającego. Świetnie sprawdzą się w takim przypadku zupy kremy, takie jak zupa pomidorowa, zupa z dyni, kremy z białych warzyw (pietruszki, selera, pora), zupa brokułowa lub po prostu zupa serowa z grzankami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto