Przepisy z serkiem topionym
-
Zupa serowa z grzankami
Pyszna zupa serowa z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 6 368 kcal -
Tortilla z łososiem i serkiem
Tortilla z łososiem i serkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi i rodzina. Wrapy z tortilli …
15 min łatwy 8 358 kcal -
Zupa z krewetkami
Ta pyszna i kremowa zupa z krewetkami to pomysł wprost stworzony na obiad lub smaczną kolację. Lubisz krewetki? Zobacz, jak …
25 min łatwy 8 282 kcal
Przepisy z serkiem topionym - przepisy
-
Makaron ze szpinakiem i serem topionym
Makaron ze szpinakiem i serem topionym to doskonała opcja na wspaniały posiłek, który doskonale sprawdzi się na co dzień i …
5 + 25 min łatwy 4 399 kcal -
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa. Połączenie pieczarek topionego serka sprawdza się idealnie. Całość …
15 + 20 min łatwy 4 241 kcal -
Pulpety w sosie serowym
Potrawy zrobione z mięsa mielonego to dobry pomysł na posiłek dla dzieci, ponieważ łatwo się je rozdrabnia i gryzie, co …
20 min średni 4 344 kcal -
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie …
40 min łatwy 10 101 kcal -
Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Cudowny przepis na pieczony stek z kalafiora w sosie kurkowym. Kalafior w towarzystwie pysznego, kremowego sosu kurkowego to znakomite danie …
20 + 15 min łatwy 4 274 kcal -
Zupa krem z brokułów z serkiem topionym
Zupa krem, którą możemy przygotować praktycznie z każdego warzywa, charakteryzuje się gęstą i kremową konsystencją. Takie dania są niezwykle sycące …
10 + 30 min łatwy 4 147 kcal
-
Zupa krem z groszku konserwowego
Wyśmienity pomysł na prosty przepis, który możesz zrobić z groszku w puszce to zupa krem z groszku konserwowego. Pyszna, kremowa …
10 + 15 min łatwy 4 295 kcal -
Makaron z serem gorgonzola
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
10 + 15 min łatwy 2 828 kcal -
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii, obok kremu z brokułu, to jedna z najpopularniejszych zup krem. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest …
10 + 25 min łatwy 7 104 kcal -
Zupa serowa z pulpecikami
Holenderska zupa serowa z pulpecikami sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy lubią pożywne dania. Idealnie pasuje na chłodne jesienno-zimowe dni, …
30 + 20 min średni 4 633 kcal -
Zupa z serków topionych
Zupa z serków topionych z grzankami i z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczne i sycące danie obiadowe dla całej …
15 + 25 min łatwy 4 614 kcal
-
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora z serkiem topionym to doskonały wybór na pyszne i pożywne danie obiadowe. Przepis jest bardzo prosty, …
20 + 30 min łatwy 8 262 kcal -
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim …
20 + 20 min łatwy 8 186 kcal -
Zupa serowa
Zupa serowa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych dań. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż …
20 + 20 min łatwy 4 265 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz …
40 min łatwy 3 544 kcal -
Zupka serowa
Zupka serowa jest daniem bardzo smacznym i niezwykle sycącym. Idealnie prezentuje się w towarzystwie grzanek z chleba żytniego i obficie …
20 + 30 min łatwy 6 315 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal
-
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym z brokułami to bardzo dobrym pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na makaron z …
20 + 20 min łatwy 6 1054 kcal -
Kurczak w sosie kurkowym
Szybkie i smaczne danie na obiad? Kurczak w sosie kurkowym to idealna propozycja. Sprawdź jak dobrze zrobić przepis na kurczaka …
10 + 20 min łatwy 4 353 kcal -
Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek
Pomysł na idealny obiad to sos kurkowy, który jest bardzo dobry. Ten przepis jest szybki do wykonania. Kurki w śmietanowo-grzybowym …
5 + 25 min łatwy 6 157 kcal -
Sos z serka topionego
Sos z serka topionego jest bardzo prosty do przygotowania. Nadaje się nie tylko do mięsa. Taki sos z serka topionego …
10 min łatwy 2 360 kcal -
Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Jeśli łatwe przepisy to coś co lubisz mam tu idealną propozycję. Fajny przepis na bardzo ekspresowy i smaczny obiad. Całe …
30 min łatwy 3 501 kcal
-
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 605 kcal -
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz …
15 + 25 min łatwy 2 600 kcal -
Zupa brokułowa krem z grzankami
Pyszna zupa brokułowa krem z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 45 min łatwy 6 246 kcal -
Hreczki
Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić …
30 + 20 min łatwy 6 519 kcal
Dania z serkiem topionym - co to jest?
Jeśli chcemy wzbogacić jakąś potrawę o niebanalny smak, warto dodać do niej odrobinę serka topionego. Ten produkt, nie tylko poprawi smakowitość dania, ale również zadziała zagęszczająco oraz nada potrawom kremowej konsystencji. Serki topione są doskonałym dodatkiem do zup typu krem, sosów do makaronu, ryżu czy mięsa, świetnie sprawdzają się także jako element szybkich przekąsek. Jednak ze względu na swoją kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, nie powinny zbyt często występować w codziennym jadłospisie.
Potrawy z serkiem topionym - zbiór przepisów na dania z serkiem
Potrawy z serkiem topionym są bardzo lubiane zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Choć nie jest to produkt bardzo zdrowy, to stosowany w niewielkich ilościach, może wzbogacić smak wielu potraw. Serkiem topionymi możemy doprawić między innymi zupy, sosy, zapiekanki, faszerowane warzywa czy pasty kanapkowe. Tak jak w przypadku każdego produktu, warto wybierać serek o jak najlepszym składzie. Pierwsze wzmianki o serkach topionych pojawiły się już ponad 100 lat temu w Szwajcarii, kiedy to stanowiły popularny składnik lubianego przez jej mieszkańców fondue. Pierwsza fabryka produkująca serki topione powstała w 1917 roku we Francji i na ten właśnie czas datuje się produkcję tego artykułu na masową skalę.
Co to jest serek topiony?
Jak powstaje serek topiony?
Jak sama nazwa wskazuje, serek topiony powstaje w wyniku topienia jednego lub kilku gatunków sera, najczęściej serów podpuszczkowych i twarogowych. Aby ułatwić proces topienia, do serów dodaje się tak zwane topniki, które powodują pęcznienie masy serowej, wiązanie wody oraz zapobiegają rozwarstwianiu się masy serowej. Do najczęściej stosowanych topników należą między innymi: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, fosforan i pirofosforan sodu ora pirofosforan potasu. Po stopieniu składników w temperaturze około 80-95 stopni formuje się je w wybrane kształty, pakuje w opakowania i schładza. Czas potrzebny na stopienie serów jest uzależniony od konsystencji serka topionego, którą chcemy uzyskać.
Rodzaje serków topionych
Serek topiony może występować w kilku różnych wariantach. Są to między innymi:
- Najbardziej popularny rodzaj sera, pakowany w trójkąty lub prostokątne bloczki. Występuje w różnorodnych smakach, możemy stosować go do kanapek lub jeść samodzielnie. Najpopularniejsze smaki serków topionych to między innymi: śmietankowy, z szynką, z ziołami, z łososiem, z salami, papryką lub z borowikami.
- Typowy ser topiony do smarowania, który pakowany jest w większe, zamykane opakowania do wielokrotnego wykorzystania.
- Ser w oddzielnych plasterkach, każdy zapakowany w folię, który świetnie nadaje się do tostów, grzanek, hamburgerów czy kanapek przyrządzanych na ciepło.
- Ser topiony w formie tartej, stanowiący smaczny dodatek do zapiekanek lub pizzy.
Potrawy z serkiem topionym – wpływ na zdrowie
Czy serek topiony jest zdrowy?
Serki topione zalicza się do produktów o wysokim stopniu przetworzenia, dlatego nie powinny stanowić stałego elementu naszego jadłospisu, powinniśmy je stosować jedynie okazjonalnie.
Choć dobrej jakości serki topione mogą być dobrym źródłem białka i wapnia, to częsty dodatek niepotrzebnych substancji wypełniających sprawia, że nie powinien to być produkt pierwszego wyboru. W składzie dużej części serków topionych możemy znaleźć utwardzone tłuszcze roślinne, olej palmowy, liczne konserwanty, aromaty i emulgatory. Mogą one działać podrażniająco na błonę śluzową żołądka, wywoływać reakcje alergiczne, zaburzenia neurologiczne, powodować biegunki oraz zawroty i bóle głowy.
Serek topiony jest produktem bogatym w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego powinni na niego uważać chorzy na schorzenia układu krwionośnego, miażdżycę, cierpiący z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, osoby z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych.
Co zrobić, żeby przekąski z serkiem topionym były bardziej korzystnie dla naszego zdrowia?
W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu. Na pierwszym miejscu powinien znajdować się ser, oznacza to bowiem, że jest go w produkcie najwięcej. Dobrze jeśli zawartość sera w serku topionym nie będzie niższa niż 70 – 80%. Unikajmy artykułów, w których na pierwszym miejscu znajduje się woda, masło, mleko, mleko w proszku, utwardzony tłuszcz roślinny, skrobia kukurydziana lub ziemniaczana. Takie dodatki nie tylko nie dostarczają nam zbyt wielu składników odżywczych, ale jeszcze dodatkowo mogą wypływać niekorzystnie na nasze zdrowie. Przy wyborze odpowiedniego produktu, warto kierować się zasadą, że im krótszy skład, tym artykuł będzie dla nas lepszy.
Jeśli bardzo lubimy serki topione, a zarazem chcemy włączyć do naszej diety wartościowszy produkt, możemy pokusić się o zrobienie serka topionego samodzielnie. Składniki, które będą nam do tego potrzebne to jedynie ser twarogowy półtłusty, soda oczyszczona, sól i masło. Ser posypujemy solą i sodą, rozgniatamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Ser podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej struktury. Przelewamy do naczynia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Jakie przepisy z serkiem topionym warto przetestować?
Co zrobić z serkiem topionym?
Serek topiony będzie dobrym dodatkiem do różnorodnych sosów, zarówno tych do makaronów, risotto czy pieczonych mięs. Sosy, które szczególnie zyskują na dodaniu tego produktu, to między innymi sos pomidorowy, sos carbonara, sos do spaghetti czy klasyczny sos serowy, który przygotowujemy z dodatkiem cebuli, mleka, masła i śmietany.
Popularne przekąski z serkiem topionym, które możemy przygotować to między innymi: krojone warzywa z dipem z serka topionego, sera żółtego i przypraw, sos serowy do nachos, małe kanapeczki z serkiem topionym i warzywami lub smaczne fondue.
Jakie zupy z serkiem topionym są najpopularniejsze?
Przepisy kulinarne uwzględniają dodatek serka topionego do zup, jako źródło atrakcyjnego smaku, a zarazem środka zagęszczającego. Świetnie sprawdzą się w takim przypadku zupy kremy, takie jak zupa pomidorowa, zupa z dyni, kremy z białych warzyw (pietruszki, selera, pora), zupa brokułowa lub po prostu zupa serowa z grzankami.