Przepis na zupę serową krok po kroku

Składniki
  • bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
  • Ser topiony 200 g
  • Ser cheddar 100 g
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Szczypiorek 45 g 1 pęczek
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku

W dużym garnku zagotuj bulion.

Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do garnka z bulionem. Całość mieszaj dokładnie.

Następnie dodaj ser topiony i gotuj przez 20 minut.

Pod koniec dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Zupa serowa podana w dużym garnku z grzankami.
zupa serowa
Koszt przygotowania dania
25.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
265 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Zupa serowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie serowej

Zupa serowa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych dań. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż jest rozgrzewająca i niezwykle sycące. Ma wspaniałą, gęstą konsystencję. To danie, które na pewno przypadnie do gustu osobom, które kochają ciekawe przepisy pełne smaku. Idealnie smakuje podana z grzankami, które można moczyć w zupie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę serową, która będzie pełna smaku, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi daniami. Zupę robi się już w 20 minut, więc sprawdzi się wspaniale na awaryjny posiłek, który syci na długi czas. To idealny wybór dla początkujących kucharzy, gdyż całość nie potrzebuje zbyt dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udaje.

Ten sprawdzony przepis na zupę serową jest niezwykle smaczny, a przy okazji niezbyt pracochłonny. Do jej przygotowania wystarczy tylko bulion i dobrej jakości ser. Warto do zupy użyć także dodać serka topionego, który łatwo się roztapia i dodaje zupie bardziej kremowego charakteru. Idealnie sprawdzi się taki w wersji śmietankowej, ale można też użyć smakowego, by wzbogacił smak całego dania. Oprócz serka topionego można dodać także inne rodzaje sera świetnie sprawdzi się cheddar, który znany jest ze swojego ostrego aromatu, przez co wspaniale przełamuje zbyt mdły smak serka topionego. Do zupy można wrzucić również inne sery, świetnie nada się długodojrzewajacy, na przykład parmezan.

Ta zupa idealnie sprawdzi się na obiad, to dlatego, że jest bardzo sycąca. Już jedna miseczka wystarczy, by zaspokoić głód na kilka godzin. To również pomysł na smaczne danie na kolacje. Całość jest pełna smaku, a przy tym niezwykle lekka, przez co sprawdzi się na szybką przekąskę przed snem. Ma bardzo łagodny smak więc sprawdzi się także dla dzieci. Ta pyszna pyszna zupa to dobra opcja również na diecie wegetariańskiej. Jest tak smaczna, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Jeśli zastanawiasz się jaki ser do zupy użyć, by była najlepsza, to ten przepis podpowie ci idealną kombinację.

Wartości odżywcze zupy serowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (215g)
Energia (kalorie)
123.35 kcal
265.21 kcal
Białko
4.89 g
10.51 g

Węglowodany w zupie serowej

Na 100g
Na porcję (215g)
Węglowodany
2.41 g
5.18 g
Węglowodany przyswajalne
2.24 g
4.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (215g)
Tłuszcz
10.67 g
22.94 g
Tłuszcze nasycone
7.38 g
15.86 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
7.08 g
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
6.17 g

Witaminy w przepisie na zupę serową

Na 100g
Na porcję (215g)
Witamina A
119.20 µg (mcg)
256.28 µg (mcg)
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.25 mg
Niacyna
0.34 mg
0.72 mg
Beta karoten
215.49 µg (mcg)
463.31 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę serową

Na 100g
Na porcję (215g)
Sód
348.83 mg
749.98 mg
Potas
68.41 mg
147.09 mg
Wapń
108.90 mg
234.14 mg
Fosfor
82.10 mg
176.51 mg
Magnez
7.75 mg
16.66 mg
Żelazo
0.43 mg
0.92 mg
Cynk
0.62 mg
1.33 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie serowej

Lista alergenów dla zupy serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • Ser cheddar

Cena przygotowania zupy serowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ser topiony
200 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
6.15
Za 200 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
36.50
Łączny koszt
25.10
Jak oceniasz przepis na zupę serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób