Soczewicowa

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczewicowa podana w miseczce ze sztućcami.
Soczewicowa
Soczewicowa, to pyszna zupa, której bazą, jak sama nazwa wskazuje, jest soczewica. Ta potrawa jest nie tylko smaczna i prosta w przygotowaniu, ale również zdrowa.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
303 kcal
Kcal w porcji
331 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona (180 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, kmin rzymski, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na soczewicową krok po kroku

Na suchej patelni podpraż kmin (5g), kolendrę (5g) oraz chili (1 g).

Wlej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż 3 minuty.

Do dużego garnka przełóż zawartość patelni. Wrzuć soczewicę, passatę, bulion i gotuj 10-15 minut, aż do preferowanej miękkości.

Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na soczewicową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,5% osób

Więcej informacji na temat soczewicowej

Soczewicowa, to pyszna zupa, której bazą, jak sama nazwa wskazuje, jest soczewica. Ta potrawa jest nie tylko smaczna i prosta w przygotowaniu, ale również zdrowa.

Przepis na zupę soczewicową to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z tej receptury dowiesz się, jak się robi odżywczą i wegetariańską zupę na bazie strączków. To najlepsza opcja na niezwykle treściwy posiłek, jeśli nie jesz mięsa. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę soczewicową, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To idealna opcja na rozgrzewający obiad, gdyż ta zupa jest pełna wielu wspaniałych i aromatycznych przypraw. Będzie świetna nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć mięso i spróbować nieco zdrowszych alternatyw. To wspaniały sposób na pyszny i sycący posiłek, który, choć nie zawiera ani grama mięsa, dostarcza sporo białka i jest bardzo pełnowartościowy. To wszystko zasługa soczewicy. Ta roślina strączkowa wciąż nie gości w typowej diecie zbyt często, a szkoda, gdyż dostarcza naprawdę sporo cennych składników do diety. Jest również jednym z najlepiej tolerowanych strączków, przez co będzie idealna zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią roślinną, albo mają problem z układem trawiennym, który bardzo nadwrażliwie reaguje na zwiększoną ilość błonnika. To zupa, którą można przygotować zarówno z zielonej, jak i czerwonej soczewicy. Jednak należy pamiętać o dostosowaniu czasu gotowania, gdyż czerwona rozpada się znacznie wcześniej. Soczewica dostarcza naprawdę sporo białka, co jest szczególnie ważne na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Jest również dobry źródłem żelaza i błonnika, przez co wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. W tym wypadku została również połączona z innymi warzywami, dzięki czemu całość ma jeszcze więcej korzyści. Ta potrawa to naprawdę wspaniała okazja do przygotowania wartościowego posiłku, pełnego smaku, ale również wielu witamin i antyoksydantów, co pozytywnie wpływa na zdrowie.

Alergeny w soczewicowej

Lista alergenów dla soczewicowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze soczewicowej

na 100g gotowej potrawy

To zupa, która dostarcza sporo białka i błonnika, więc spokojnie może gościć w menu każdego dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(331g)
Energia (kcal)
91.68
303.45
Białko (g)
3.78
12.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(331g)
Węglowodany (g)
11.50
38.06
Węglowodany przyswajalne (g)
9.54
31.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
6.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(331g)
Tłuszcz (g)
3.78
12.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
10.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
8.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.75
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(331g)
Witamina A (µg (mcg))
12.11
40.07
Witamina B6 (mg)
0.09
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.02
9.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.86
2.85
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.30
Ryboflawina (mg)
0.04
0.14
Niacyna (mg)
0.55
1.83
Foliany (µg (mcg))
31.22
103.35
Beta karoten (µg (mcg))
125.40
415.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(331g)
Sód (mg)
206.98
685.11
Potas (mg)
195.38
646.72
Wapń (mg)
13.38
44.30
Fosfor (mg)
51.37
170.05
Magnez (mg)
13.68
45.27
Żelazo (mg)
1.41
4.66
Cynk (mg)
0.59
1.94
Miedź (mg)
0.24
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny soczewicowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczewicowej

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Passata pomidorowa
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Koszt składników
61.50