Zupa z ciecierzycy

Opublikowano: 25.04.2021 r., 9:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to przepis na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, ale nie tylko. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą pyszną zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
220 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (250 g)
  • Pomidory w puszce (450 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, sitko, praska do czosnku

Przepis na zupę z ciecierzycy krok po kroku

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki).

Do podsmażonego czosnku dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku oregano - całość gotuj około 15 minut.

Następnie dodaj bulion warzywny, przecedzoną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut.

Gotową zupę zmiksuj na gładki krem.

Zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat zupy z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. Ciecierzyca do zupy powinna być ugotowana, najlepiej użyć już przygotowanej ciecierzycy z puszki. Ta pyszna i zdrowa zupa z warzywami doskonale sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej, ponieważ przygotowana jest na wywarze warzywnym oraz w swoim składzie nie posiada produktów mięsnych. Możemy włączyć ją również do diety wegan, ponieważ w skład zupy nie wchodzą żadne produkty odzwierzęce. Przepis na zupę z ciecierzycy konserwowej oraz z pomidorami z puszki jest bardzo prosty, dlatego do jej przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Ta prosta zupa składa się z ciecierzycy konserwowej, pomidorów z puszki, buliony warzywnego, oliwy z oliwek oraz przypraw (soli, pieprzu, natki pietruszki, oregano oraz czosnku). Wszystkie te składniki są przystępne cenowo, dlatego warto włączyć do diety tą pyszną a zarazem zdrową zupę.

Podsumowując smaczna zupa z ciecierzycy z ruski to idealny pomysł na pożywne danie obiadowe. Zupa idealnie sprawdzi się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ wszystkie składniki, których użyjemy do przygotowania zupy są pochodzenia roślinnego. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej witaminy A, C, E oraz wiele witamin z grupy B, żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez oraz potas. Spożywanie cieciorki w posiłkach przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL oraz pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Ciecierzyca jako produkt wysokobłonnikowa może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego. Ale należy pamiętać, że przy problemach ze strony przewodu pokarmowego lub stosowaniu diety lekkostrawnej nie jest zalecane spożywanie nasion roślin strączkowych, w tym ciecierzycy. Niemniej osoby, które nie mają takich problemów koniecznie powinny wypróbować nasz przepis na tą przepyszną potrawę.

Alergeny w zupie z ciecierzycy

Lista alergenów dla zupy z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
73.44
220.31
Białko (g)
2.10
6.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.53
22.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
18.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.30
12.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
2.80
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
10.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
8.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.84
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
9.00
26.99
Witamina B6 (mg)
0.08
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.51
10.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.03
3.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.51
1.54
Foliany (µg (mcg))
14.34
43.01
Beta karoten (µg (mcg))
94.02
282.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
235.57
706.72
Potas (mg)
138.87
416.61
Wapń (mg)
22.57
67.70
Fosfor (mg)
29.84
89.52
Magnez (mg)
12.85
38.55
Żelazo (mg)
0.73
2.19
Cynk (mg)
0.12
0.37
Miedź (mg)
0.12
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z ciecierzycy 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z ciecierzycy

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
250 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
45.60