Przepis na zupę szparagową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, czosnek, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Odłam twarde końce szparagów i wyrzuć je, łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki a główki zachowaj w całości.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone ziemniaki (smaż około 5 minut), następnie dodaj obrany i pokrojony czosnek i smaż około 2-3 minut.

Do ziemniaków dolej gorący bulion, dodaj pół łyżeczki kurkumy i zagotuj. Zmniejsz ogień pod palnikiem i gotuj około 10-15 minut.

Gdy ziemniaki będą ją miękkie dodaj pokrojone szparagi (razem z główkami) i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut.

Do zupy dodaj posiekany koperek, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.

Zapraw jogurt naturalny (do miseczki odważ jogurt naturalny i dodawaj po kilka łyżek zagotowanego bulionu, dokładnie wymieszaj - czynność powtórz kilka razy).

Zaprawiony jogurt dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.

Zupa szparagowa znajduje się w białej miseczce. Obok niej leży metalowa łyżka oraz cztery szparagi zielone. Całość znajduje się na brązowym, drewnianym blacie.
Zupa szparagowa
Koszt przygotowania dania
26.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Zupa szparagowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie szparagowej

Zupa szparagowa to doskonały pomyślna smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezach rodzinnych, ponieważ jest to bardzo wyjątkowy przepis - zaskoczy każdego kto jej spróbuje. A więc jak ugotować oraz jak zrobić zupę szparagową? Już pędzę z odpowiedzią. Przygotuj następujące składniki spożywcze: szparagi, ziemniaki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, jogurt naturalny, ser typu feta oraz przyprawy (kurkumę, czosnek oraz koper świeży). Warzywa obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż ziemniaki z czosnkiem, następnie zalej je bulionem, dodaj przeprawy i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i jeszcze chwilę podgotuj. Zupę zabiel jogurtem naturalnym i podawaj z serem fata. Przepis na zupę szparagową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Zupa jest również szybka do przygotowania, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w diecie wegetariańskiej, ponieważ do przygotowania zupy używamy bulionu warzywnego oraz jogurtu i sera fety (dwa ostatnie składniki włączane są do diety laktoowowegetariańskiej). Ten prosty przepis to idealna propozycja na włączenie do diety lekkich dań.

Podsumowując pyszna zupa szparagowa z ziemniakami i serem feta to idealne rozwiązanie na szybki obiad. Ta szybka zupa to dobry wybór na diecie wegetariańskiej, redukcyjnej, warzywnej oraz niskokalorycznej. Jest to doskonałe rozwiązanie w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie zajmie około 35-40 minut. Dodatkowo w potrawie tej znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Szparagi w większości składają się z wody, przy tym dostarczają do organizmu małych ilości kalorii (około 22 kcal w 100 gramach produktu). Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C, E, beta-karoten, wapń, fosfor, potas, błonnik, inulinę oraz glutation. Ten ostatni składnik wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Wartości odżywcze zupy szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
2.58 g
7.73 g

Węglowodany w zupie szparagowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.22 g
18.65 g
Węglowodany przyswajalne
5.36 g
16.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
4.27 g
12.81 g
Tłuszcze nasycone
1.78 g
5.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
7.46 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
6.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.97 g
Cholesterol
7.40 mg
22.20 mg

Witaminy w przepisie na zupę szparagową

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
21.38 µg (mcg)
64.15 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina C
5.95 mg
17.85 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
1.16 mg
Retinol
10.33 µg (mcg)
30.98 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.38 mg
Niacyna
0.55 mg
1.66 mg
Foliany
15.69 µg (mcg)
47.07 µg (mcg)
Beta karoten
118.62 µg (mcg)
355.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę szparagową

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
221.11 mg
663.32 mg
Potas
170.02 mg
510.07 mg
Wapń
64.33 mg
193.00 mg
Fosfor
63.74 mg
191.22 mg
Magnez
11.38 mg
34.15 mg
Żelazo
0.64 mg
1.93 mg
Cynk
0.49 mg
1.46 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szparagowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie szparagowej

Lista alergenów dla zupy szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Ser Feta

Cena przygotowania zupy szparagowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
200 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
66.80
Jak oceniasz przepis na zupę szparagową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób