Przepis na zupę szparagową krok po kroku
- Szparagi 200 g
- Ziemniaki późne 300 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Bulion warzywny 500 ml
- Jogurt naturalny 100 ml
- Ser Feta 100 g
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Odłam twarde końce szparagów i wyrzuć je, łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki a główki zachowaj w całości.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone ziemniaki (smaż około 5 minut), następnie dodaj obrany i pokrojony czosnek i smaż około 2-3 minut.
Do ziemniaków dolej gorący bulion, dodaj pół łyżeczki kurkumy i zagotuj. Zmniejsz ogień pod palnikiem i gotuj około 10-15 minut.
Gdy ziemniaki będą ją miękkie dodaj pokrojone szparagi (razem z główkami) i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut.
Do zupy dodaj posiekany koperek, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
Zapraw jogurt naturalny (do miseczki odważ jogurt naturalny i dodawaj po kilka łyżek zagotowanego bulionu, dokładnie wymieszaj - czynność powtórz kilka razy).
Zaprawiony jogurt dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa szparagowa - cechy przepisu
Więcej o zupie szparagowej
Zupa szparagowa to doskonały pomyślna smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezach rodzinnych, ponieważ jest to bardzo wyjątkowy przepis - zaskoczy każdego kto jej spróbuje. A więc jak ugotować oraz jak zrobić zupę szparagową? Już pędzę z odpowiedzią. Przygotuj następujące składniki spożywcze: szparagi, ziemniaki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, jogurt naturalny, ser typu feta oraz przyprawy (kurkumę, czosnek oraz koper świeży). Warzywa obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż ziemniaki z czosnkiem, następnie zalej je bulionem, dodaj przeprawy i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i jeszcze chwilę podgotuj. Zupę zabiel jogurtem naturalnym i podawaj z serem fata. Przepis na zupę szparagową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Zupa jest również szybka do przygotowania, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w diecie wegetariańskiej, ponieważ do przygotowania zupy używamy bulionu warzywnego oraz jogurtu i sera fety (dwa ostatnie składniki włączane są do diety laktoowowegetariańskiej). Ten prosty przepis to idealna propozycja na włączenie do diety lekkich dań.
Podsumowując pyszna zupa szparagowa z ziemniakami i serem feta to idealne rozwiązanie na szybki obiad. Ta szybka zupa to dobry wybór na diecie wegetariańskiej, redukcyjnej, warzywnej oraz niskokalorycznej. Jest to doskonałe rozwiązanie w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie zajmie około 35-40 minut. Dodatkowo w potrawie tej znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Szparagi w większości składają się z wody, przy tym dostarczają do organizmu małych ilości kalorii (około 22 kcal w 100 gramach produktu). Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C, E, beta-karoten, wapń, fosfor, potas, błonnik, inulinę oraz glutation. Ten ostatni składnik wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Wartości odżywcze zupy szparagowej
Energia i białka
Węglowodany w zupie szparagowej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na zupę szparagową
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę szparagową
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie szparagowej
Lista alergenów dla zupy szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Ser Feta