Zupa cebulowa

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:31 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa cebulowa zapiekana z serem i bagietkami francuskimi.
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa, czyli klasyczne danie tradycyjnej, francuskiej kuchni. Bardzo sycąca, aromatyczna, lekko słodkawa, podawana z grzankami z ciągnącym się serem.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
315 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 10 sztuk (1000 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Bagietka francuska 5 kromek (150 g)
  • Ser Mozzarella 5 plastrów (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę cebulową krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę.

Na średnim ogniu podsmażaj cebulę ok. 15-20 min, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.

Wlej gorący bulion, dopraw i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-30 minut.

Podawaj z grzanką z bagietki z serem.

Jak oceniasz przepis na zupę cebulową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat zupy cebulowej

Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej. Znajdziesz ją w każdej francuskiej książce kucharskiej. Ta pyszna, gorąca, sycąca, aromatyczna zupa rozgrzeje każdego w nawet najzimniejszy i najbardziej pochmurny czy deszczowy dzień. Tradycyjnie, we Francji podawana jest z grzankami zapiekanymi z serem. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty i bez problemu samodzielnie przygotujesz ją w domu. Jej smak i zapach szybko przeniesie cię myślami do jej ojczyzny, czyli Francji. To idealny pomysł na sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Koniecznie przeczytaj krok po kroku ten prosty przepis na to jak zrobić zupę cebulową i z pewnością zagości ona w Twojej kuchni na długo. Pewnie zastanawiasz się teraz jakie składniki będą Ci potrzebne do jej przygotowania. Oczywiście smaczna zupa z cebuli nie powstanie bez… cebuli. To najważniejszy składnik. Najlepiej przygotować nawet jej kilogram, w zależności od tego dla ilu osób będziesz gotować. Oprócz cebuli potrzebne będą masło, bulion mięsny lub warzywny, dużo ziół i przypraw, a zgodnie z tradycyjnym przepisem również białe wytrawne wino. Jak ugotować zupę? Na dnie garnka wystarczy rozpuścić masło i dodać posiekaną cebulę. Nie musisz kroić jej bardzo drobno, ponieważ podczas gotowania, pod wpływem temperatury i tak zmniejszy swoją objętość. Ważne, aby nie przypalić cebuli! Powinna stać się miękka i zarumieniona. Gdy tak się stanie dodaj przyprawy, wino, zamieszaj i gotuj chwilę bez przykrycia. Następnie całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem minimum 30 min… gotowe! Dobra zupa cebulowa tylko czeka na podanie. Idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi zapiekanymi z serem, na przykład mozzarellą. Jak widzisz, przepis i całość przygotowania jest bardzo prosta i niewymagająca większych umiejętności kulinarnych, więc z pewnością każdy sobie z nią poradzi. Ten wyjątkowy smak jest w zasięgu możliwości każdego! Tak niewiele potrzeba aby aromatyczna, pożywna zupa cebulowa zagościła również na Twoim stole.

Alergeny w zupie cebulowej

Lista alergenów dla zupy cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zupy cebulowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
56.42
315.95
Białko (g)
2.26
12.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
6.67
37.35
Węglowodany przyswajalne (g)
5.95
33.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
2.43
13.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
6.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
7.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.15
6.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
1.15
Cholesterol (mg)
4.19
23.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
15.85
88.75
Witamina B6 (mg)
0.06
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.68
Witamina C (mg)
2.83
15.83
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.12
Witamina E (mg)
0.18
1.01
Retinol (µg (mcg))
9.22
51.65
Tiamina (mg)
0.07
0.38
Ryboflawina (mg)
0.06
0.33
Niacyna (mg)
0.36
2.02
Foliany (µg (mcg))
13.60
76.18
Beta karoten (µg (mcg))
62.21
348.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
215.99
1209.56
Potas (mg)
66.28
371.18
Wapń (mg)
39.25
219.80
Fosfor (mg)
36.17
202.53
Magnez (mg)
6.82
38.19
Żelazo (mg)
0.34
1.92
Cynk (mg)
0.29
1.60
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cebulowej

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
1000 g
10 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Bagietka francuska
150 g
5 kromek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser Mozzarella
150 g
5 plastrów
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Koszt składników
80.00