Przepis na zupę koperkową krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 375 g 5 średnich ziemniaków
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
  • Koperek 60 g 4 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Makaron w kształcie ryżu 45 g 3 łyżki
  • bulion warzywny 720 ml 3 szklanki
  • Olej rzepakowy 30 ml 2 łyżki
  • Jajko 4 szt.
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Obierz marchewki, pietruszkę i seler i dołóż do cebuli. Dodaj do warzyw zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Smaż przez 5 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw. Smaż przez 3 minuty. Po tym czasie zalej warzywa bulionem.

Gotuj warzywa przez 20 minut, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekany drobno koperek.

Odrobinę zupy zmieszaj w osobnej miseczce z jogurtem, tak by nie było grudek . Całość wlej do garnka z zupą i zamieszaj.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w plasterki. Gotową zupę podawaj z plasterkami gotowanego jajka.

Zupa koperkowa podana w eleganckiej miseczce, udekorowana cząstkami jajka i koperkiem.
zupa koperkowa
Koszt przygotowania dania
26.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
56

Zupa koperkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie koperkowej

Zupa koperkowa to przepyszna zupa, o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom i jajku staje się bardzo sycąca, więc świetnie nada się na obiad lub jako dobra kolacja.

Ten przepis na zupę koperkową jest bardzo łatwy i szybki, w kilka chwil pozwala stworzyć wspaniałe danie urzekające cudownym smakiem i pięknym kolorem. Całość dopełnia świeży, drobno posiekany koperek i ugotowane na twardo jajko. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować zupę koperkową, by była pyszna, jednak całość nie zabrała zbyt dużo czasu, to jest to przepis idealnie dla ciebie. W zaledwie kilka chwil przygotujesz tą niezwykle smaczną potrawę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeżeli szukasz inspiracji jak zrobić najsmaczniejszą zupę koperkową bez mięsa, jednak naprawdę bardzo sycącą, to jest to idealny przepis. Zupa zawsze się udaje i choć jest naprawdę łatwa, to zaskakuje przepysznym smakiem.

Najlepiej zupa smakuje z jajkiem na twardo, pokrojonym w plasterki lub cząstki. Możesz też podać ją z jajkiem sadzonym, czy w wersji wege tylko z chrupiącymi grzankami.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować obiad, który spodoba się nie tylko dorosłym, ale też najmłodszym, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Lekka, o delikatnym smaku, jednak syci na długo. Ta szybka zupa jest również bardzo fit. Zamiast śmietany zawiera jogurt naturalny, który jest świetnym źródłem białka. Będzie cudownym wyborem na diecie redukcyjnej, wegetariańskiej, czy bezglutenowej. Gdy pominie się jajko można ją przygotować również jako zupełnie wegański posiłek. Świetnie smakuje z ziemniakami, a dla osiągnięcia większej gęstości podaje się ją również z makaronem. Najlepiej do tej potrawy sprawdzi się bardzo drobny rodzaj. Warto wybierać ten w kształcie ryżu, czy gwiazdek. Dla najmłodszych super sprawdzą się literki, czy postacie z bajek, dzięki temu na pewno chętniej sięgną po zupę.

To najlepsza zupa dla osób na diecie lekkostrawnej. Ze względu na zamianę śmietany na lekki jogurt, a także brak mięsnego wywaru nie będzie nadwyrężać układu pokarmowego. W dodatku jest pyszna i pięknie się prezentuje. Jest to też dobra opcja dla tych, którzy chcą jeść więcej warzyw, jednak nie wiedzą jak wkomponować je w swoje menu.

Wartości odżywcze zupy koperkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (453g)
Energia (kalorie)
70.44 kcal
319.11 kcal
Białko
2.97 g
13.46 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie koperkowej

Na 100g
Na porcję (453g)
Węglowodany
8.19 g
37.10 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.13 g
32.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (453g)
Tłuszcz
2.95 g
13.36 g
Tłuszcze nasycone
0.67 g
3.05 g
Tłuszcze nienasycone
2.28 g
10.31 g
Tłuszcze jednonasycone
1.57 g
7.09 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę koperkową

Na 100g
Na porcję (453g)
Witamina B6
0.12 mg
0.53 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
2.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę koperkową

Na 100g
Na porcję (453g)
Sód
145.39 mg
658.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
188.73 mg
854.96 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
27.05 mg
122.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
53.27 mg
241.30 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.56 mg
56.88 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
3.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
1.58 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie koperkowej

Lista alergenów dla zupy koperkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy koperkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
375 g
5 średnich ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Koperek
60 g
4 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Makaron w kształcie ryżu
45 g
3 łyżki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 45 g
bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Razem
70.20
Łączny koszt
26.66
Jak oceniasz przepis na zupę koperkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób