Przepis na zupę krem z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano, bazylia, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, blender, miska

W dużym garnku podgrzej oliwę i przysmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę smaż przez 3 minuty.

Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez 3 minuty. Następnie zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz skórę i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do reszty składników. Gotuj przez kolejne 4 minuty.

Do zupy wlej koncentrat pomidorowy i przypraw solą, pieprzem, odrobiną octu i ziołami. Odstaw do przestygnięcia i zblenduj.

Zupa krem z pomidorów podana w małej miseczce, udekorowana listkami bazyli.
zupa krem z pomidorów
Koszt przygotowania dania
35.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Zupa krem z pomidorów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu na cudowny, lekko słodkawy smak z nutką ostrej papryki chili. Najlepiej smakuje ze świeżymi, sezonowymi pomidorami, które nadają tej zupie wspaniałego aromatu. To danie przywodzi na myśl słoneczne Włochy już od pierwszej łyżki. Zupa krem ze świeżych pomidorów to naprawdę jedna z najpyszniejszych potraw, którą możesz ugotować w kilka minut.

Zupa krem z pomidorów to świetny pomysł na pyszną kolację, a także dodatek do obiadowego drugiego dania. Jest bardzo lekka, jednak zawiera dużo błonnika i witamin. Ta zupa to świetne źródło antyoksydantów ze względu na dużą zawartość warzyw. Zupy krem to idealny pomysł na zwiększenie ich udziału w diecie, w bardzo smaczny sposób. Pozwala także przemycić do menu te mniej lubiane, bez zauważenia ich obecności. Na pewno docenią to rodzice niejadków.

Przepis na krem z pomidorów jest niesamowicie łatwy, a całe danie powstaje w kilka chwil. Jest naprawdę nieskomplikowany, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Do tego ta zupa zawsze się udaje i sprawia, że cały dom pachnie pomidorami i bazylią. Połączenie pomidorów ze świeżymi ziołami to gwarancja sukcesu i wspaniałego smaku. To najlepszy możliwy duet.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić krem z pomidorów, który będzie lekki, pyszny i szybki, to ten przepis będzie świetną inspiracją. Dzięki niemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a podsmażone warzywa będą smakowały bardziej aromatycznie niż te, tylko gotowane w bulionie.

To naprawdę prosty przepis na wspaniały posiłek, którym zachwyci się nawet największy krytyk kulinarny. Zupa jest lekko słodka, trochę ostra i przyjemnie ziołowa. Szybko znika z talerzy.

Ta pyszna zupa jest świetnym źródłem błonnika, dzięki temu wpływa pozytywnie na układ krwionośny i pokarmowy. Najlepiej skorzystać ze świeżych pomidorów, zwłaszcza sezonowych, jednak można również użyć pomidorów z puszki, wtedy cały proces będzie nawet szybszy. Nie trzeba będzie pomidorów sparzyć ani kroić w kostkę, co pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu.

Wartości odżywcze zupy krem z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(391g)
Energia (kalorie)
Białko
0.83 g
3.24 g

Węglowodany w zupie krem z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(391g)
Węglowodany
4.75 g
18.59 g
Węglowodany przyswajalne
3.64 g
14.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
4.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(391g)
Tłuszcz
1.42 g
5.57 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
1.14 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
4.43 g
Tłuszcze jednonasycone
0.95 g
3.70 g
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.73 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę krem z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(391g)
Witamina A
55.59 µg (mcg)
217.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.55 mg
33.44 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
2.66 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.12 mg
Niacyna
0.52 mg
2.04 mg
Foliany
11.54 µg (mcg)
45.13 µg (mcg)
Beta karoten
567.68 µg (mcg)
2219.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę krem z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(391g)
Sód
100.49 mg
392.92 mg
Potas
192.44 mg
752.42 mg
Wapń
12.95 mg
50.62 mg
Fosfor
24.18 mg
94.54 mg
Magnez
7.54 mg
29.48 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
1.52 mg
Cynk
0.17 mg
0.67 mg
Miedź
0.07 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z pomidorów 43
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z pomidorów

Lista alergenów dla zupy krem z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy krem z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
87.00
Jak oceniasz przepis na zupę krem z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób