Przepis na zupę z dyni krok po kroku

Składniki
  • Dynia 600 g 1 średnia dynia po obraniu
  • bulion warzywny 480 ml 2 szklanki bulionu
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • Pestki dyni 35 g 3 garści
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Mleczko kokosowe 230 ml 1 szklanka
  • Ziemniaki późne 375 g 5 sztuk
  • pomidory w puszce 200 g pół puszki
  • Marchewka 90 g 2 szt
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, curry, kumin
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć dynię. W tym samym czasie obierz ziemniaki i marchew, pokrój je również w dużą kostkę i dodaj do dyni.

Do dyni dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę, następnie zalej wszystko bulionem. Dodaj pieprz, sól, curry, kurkumę i kmin. Wszystko wymieszaj i gotuj przez około 15 minut.

Dodaj do zupy pomidory z puszki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Na koniec wlej do zupy mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Ostaw zupę na 5 -10minut, by smaki odpowiednio się zmieszały i by zupa lekko przestygła. Wszystko dokładnie razem zblenduj.

Na patelni podpraż pestki dyni i udekoruj nimi zupę.

Zupa z dyni podana w małej miseczce udekorowana prażonymi pestkami dyni.
zupa z dyni
Koszt przygotowania dania
23.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Zupa z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z dyni

Zupa z dyni jest pyszna i kremowa, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Choć kojarzy się zwykle z jesienią, ze względu na popularność w tym okresie dyni, a także przez jej piękny kolor, który przywodzi na myśl jesienne liście, to z powodzeniem może gościć na stole przez cały rok. Świeże warzywo można równie dobrze zastąpić mrożonym, a jej smak pozostanie bez zmian. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko orientalny smak.

Zupa dyniowa jest lekkostrawna, dodatkowo zawiera małą ilość kalorii w jednej porcji. Idealnie nada się jako potrawa na wielu różnych dietach. Ze względu na brak zbóż przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej, a także miłośnikom roślinnej kuchni. Mogą sobie na nią również pozwolić osoby na diecie redukcyjnej, a także osoby z problemami z układem trawiennym, gdyż jest bardzo delikatna. Wtedy warto jednak zrezygnować z dodatku curry.

Przepis na zupę z dyni jest bardzo prosty, a przy tym naprawdę szybki. Pozwala w kilka chwil przygotować wyrazistą i pełną smaku potrawę, która zachwyci niemal każdego. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje.

Składniki na zupę są bardzo podstawowe i można dostać je w każdym sklepie. Dodatkowo wszystkie są w pełni wegańskie, dlatego osoby na diecie roślinnej nie muszą się martwić i mogą spokojnie po ten przepis sięgnąć.

Do tego dania pasuje wiele różnych typów dyni jednak najlepiej smakuje hokkaido.

Zupa z korbola, jak w gwarze poznańskiej nazywają dynię, sama w sobie nie ma charakterystycznego smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi przyprawami. Dodatek ostrego curry, orientalnego kuminu i słodkiego mleczka kokosowego idealnie współgra z delikatną naturą dyni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę z dyni i co dodać do niej, by była pyszna, tradycyjna, kremowa i rozpływająca się w ustach, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Ta zupa krem jest tak dobra, że zapragniesz, by częściej gościła na twoim stole. A przepis pokazuje krok po kroku jak ugotować to kulinarne arcydzieło.

Wartości odżywcze zupy z dni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (359g)
Energia (kalorie)
63.24 kcal
227.05 kcal
Białko
1.76 g
6.31 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie z dyni

Na 100g
Na porcję (359g)
Węglowodany
9.02 g
32.40 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.02 g
28.79 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
3.61 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (359g)
Tłuszcz
2.67 g
9.59 g
Tłuszcze nasycone
0.76 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
1.91 g
6.85 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
4.98 g
Brak danych dla: ziemniaki późne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
1.87 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę z dyni

Na 100g
Na porcję (359g)
Witamina B6
0.11 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
7.67 mg
27.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.62 mg
2.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
11.34 µg (mcg)
40.71 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1250.64 µg (mcg)
4489.80 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z dyni

Na 100g
Na porcję (359g)
Sód
114.50 mg
411.06 mg
Potas
249.20 mg
894.64 mg
Wapń
26.64 mg
95.63 mg
Fosfor
69.90 mg
250.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
20.98 mg
75.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
2.46 mg
Cynk
0.36 mg
1.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dni 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z dyni

Lista alergenów dla zupy z dni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kurkuma, curry, kumin.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z dni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
600 g
1 średnia dynia po obraniu
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
bulion warzywny
480 ml
2 szklanki bulionu
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.29
Za 480 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pestki dyni
35 g
3 garści
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.45
Za 35 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mleczko kokosowe
230 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 230 ml
Ziemniaki późne
375 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
pomidory w puszce
200 g
pół puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Liczba porcji:
Razem
69.80
Łączny koszt
23.59
Jak oceniasz przepis na zupę z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób