Przepis na zupka miso krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku zagotuj bulion warzywny.

Brokuła podziel na małe kawałki. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pak choi posiekaj drobno liście i łodygi. Tofu pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki.

Grzyby shitake namocz w bulionie i posiekaj w drobne paski.

Do bulionu włóż marchew i brokuł oraz łodyżki kapusty, gotuj ok 7 minut. Następnie dodaj pieczarki, grzyby shitake i zielone liście kapusty oraz tofu, gotuj jeszcze 3 minuty.

Pastę miso rozprowadź w miseczce z odrobiną gorącego bulionu i wlej do zupy.

Dopraw solą w miarę potrzeby i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Zupka miso podane w czarnej miseczce.
Zupka miso
Koszt przygotowania dania
117.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
170 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
29

Zupka miso - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupce miso

Zupka miso to japońska zupa z pastą powstałą z fermentowanej soi. Japońska nazwa zupy to miso shiru a Miso to skrócona nazwa używana w Europie. Pyszna zupa miso to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupkę miso jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją ugotować. Potrzebujesz jednak składników dobrej jakości. Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: marchewki, brokuła, bulionu warzywnego, pieczarek, grzybów shitake, kapusty pak choi, tofu, pasta miso.

Jak zrobić zupkę miso? W garnku zagotuj bulion warzywny. Brokuła podziel na małe kawałki. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pak choi posiekaj drobno liście i łodygi. Tofu pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w połówki. Grzyby shitake namocz w bulionie i posiekaj w drobne paski. Do bulionu włóż marchew i brokuł oraz łodyżki kapusty, gotuj ok 7 minut. Następnie dodaj pieczarki, grzyby shitake i zielone liście kapusty oraz tofu gotuj jeszcze 3 minuty. Pastę miso rozprowadź w miseczce z odrobiną gorącego bulionu i wlej do zupy.

Kapusta pak choi zwana także chińską kapustą jest pochodzącym z Azji warzywem. Uprawiana jest od ponad tysiąca lat, ceni się ją za walory smakowe oraz zawartość cennych składników mineralnych. Chińska kapusta jest źródłem witaminy A i C a także żelaza, witamin z grupy B, magnezu a nawet kwasów omega 3. Witamina C wspomaga odporność a także jest doceniana za właściwości antyutleniające oraz zapobiegające powstawaniu nowotworów.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.

Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę miso, składniki typowo japońskie jak pasta czy tofu kupisz w super markecie lub w sklepie z japońską żywnością. Dodatki do zupy możesz dobierać dowolnie, gdyż tradycyjnie miso jest bulionem do popijania ryżu. Prosty przepis na aromatyczny bulion świetnie sprawdzi się na obiad. Dobra zupa może być podana z kleistym ryżem i mięsem lub rybą.

Wartości odżywcze zupki miso

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
41.50 kcal
170.16 kcal
Białko
2.30 g
9.43 g

Węglowodany w zupce miso

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
7.99 g
32.77 g
Węglowodany przyswajalne
6.37 g
26.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
6.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
0.69 g
2.82 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.99 g
Tłuszcze nienasycone
0.45 g
1.84 g
Tłuszcze jednonasycone
0.14 g
0.55 g
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
1.28 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupka miso

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A
128.45 µg (mcg)
526.65 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
16.07 mg
65.88 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.74 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.58 mg
Niacyna
1.34 mg
5.51 mg
Foliany
27.73 µg (mcg)
113.69 µg (mcg)
Beta karoten
1317.15 µg (mcg)
5400.33 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupka miso

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
249.60 mg
1023.36 mg
Potas
227.66 mg
933.41 mg
Wapń
46.77 mg
191.74 mg
Fosfor
49.05 mg
201.12 mg
Magnez
17.78 mg
72.88 mg
Żelazo
0.82 mg
3.38 mg
Cynk
0.72 mg
2.93 mg
Miedź
0.37 mg
1.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupki miso 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupce miso

Lista alergenów dla zupki miso przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania zupki miso

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Kapusta pak choi
300 g
1 sztuka
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
8.18
Za 300 g
Pasta miso
100 g
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
7.33
Za 100 g
Marchewka
500 g
5 małych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Brokuły
500 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Pieczarki
200 g
5 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Grzyby shitake suszone
250 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 5
40.00
Za 250 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Koszt składników
134.50
Jak oceniasz przepis na zupka miso
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób