Tofu - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
tofu wzbogacane wapniem 15 -
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w tofu oraz jakie alergie mogą powodować.
Tofu - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego tofu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak tofu wzbogacane wapniem indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z tofu
Mleko sojowe, Makaron sojowy,

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla tofu

Tofu wzbogacane wapniem
Kategoria produktu Warzywa
Cena Sprawdź cenę tofu
Kalorie Sprawdź kalorie w tofu
Alergie* Soja i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)

Przepisy z tofu

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto