Tofu - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w tofu oraz jakie alergie mogą powodować.
Tofu - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
tofu wzbogacane wapniem150
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego tofu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak tofu wzbogacane wapniem indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z tofu
Mleko sojowe, Makaron sojowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla tofu

Tofu wzbogacane wapniem
Kategoria produktuWarzywa
Alergie*Soja i produkty pochodne
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny15
(niski)

Przepisy z tofu

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z tofu

tofu wędzone kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto