Wegańska carbonara
- Makaron spaghetti (400 g)
- Pietruszka 2 małe sztuki (300 g)
- Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Płatki drożdżowe nieaktywne (40 g)
- Tofu wzbogacane wapniem 2 kostki (400 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
Przepis na wegańska carbonara krok po kroku
Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką.
Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut.
Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut.
Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj.
Makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu w głębokich talerzach.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat wegańskiej carbonary
Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego i tofu. Przepis na wegańską carbonarę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia wegańskiej carbonary potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, tofu, mleko kokosowe, pietruszka korzeń, natka pietruszki, nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz, czosnek oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić wegańską carbonarę? Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką. Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut. Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Płatki drożdżowe nieaktywne to doskonały dodatek do bez mięsnych potraw. Ich delikatnie serowy smak nadaje daniom wspaniałego aromatu. Płatki są bardzo dobrym źródłem witaminy B, która w diecie wegańskiej jest składnikiem niedoborowym. Nie powinny ich spożywać osoby z alergią na drożdże a także osoby chore na kandydozę. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując pomysł na wegańskie spaghetti carbonara to dobra propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Carbonara w wersji wege z tofu zawiera białko roślinne. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych nabiera delikatnego mięsnego posmaku.
Alergeny w wegańskiej carbonarze
Lista alergenów dla wegańskiej carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze wegańskiej carbonary
Wegańska carbonara to danie dobre dla osób na diecie wegańskiej oraz osób z nietolerancją laktozy. Danie jest głównie źródłem węglowodanów oraz tłuszczów roślinnych. Zawiera także niewielką ilość białka roślinnego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.