Wegańska carbonara

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska carbonara podana w głębokim, białym talerzu.
Wegańska carbonara
Wegańska carbonara to świetna propozycja na pyszny makaron bez dodatku mięsa ani nabiału. Carbonara w wersji wegańskiej jest daniem mniej kalorycznym od wersji tradycyjnej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
802 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti (400 g)
  • Pietruszka 2 małe sztuki (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (40 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem 2 kostki (400 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na wegańska carbonara krok po kroku

Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.

Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką.

Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut.

Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut.

Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj.

Makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na wegańska carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej carbonary

Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego i tofu. Przepis na wegańską carbonarę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia wegańskiej carbonary potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, tofu, mleko kokosowe, pietruszka korzeń, natka pietruszki, nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz, czosnek oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić wegańską carbonarę? Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką. Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut. Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Płatki drożdżowe nieaktywne to doskonały dodatek do bez mięsnych potraw. Ich delikatnie serowy smak nadaje daniom wspaniałego aromatu. Płatki są bardzo dobrym źródłem witaminy B, która w diecie wegańskiej jest składnikiem niedoborowym. Nie powinny ich spożywać osoby z alergią na drożdże a także osoby chore na kandydozę. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pomysł na wegańskie spaghetti carbonara to dobra propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Carbonara w wersji wege z tofu zawiera białko roślinne. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych nabiera delikatnego mięsnego posmaku.

Alergeny w wegańskiej carbonarze

Lista alergenów dla wegańskiej carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze wegańskiej carbonary

na 100g gotowej potrawy

Wegańska carbonara to danie dobre dla osób na diecie wegańskiej oraz osób z nietolerancją laktozy. Danie jest głównie źródłem węglowodanów oraz tłuszczów roślinnych. Zawiera także niewielką ilość białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
200.59
802.38
Białko (g)
7.30
29.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
26.86
107.44
Węglowodany przyswajalne (g)
22.70
90.79
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.98
15.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.70
30.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
6.18
Tłuszcze nienasycone (g)
6.15
24.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.78
15.13
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
9.03
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.67
10.67
Brak danych dla: makaron spaghetti, płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.43
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.29
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.54
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.15
8.58
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.85
135.42
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
67.22
268.90
Potas (mg)
227.59
910.35
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.69
498.76
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
155.54
622.16
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.06
168.24
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
9.45
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.98
3.94
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.73
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.80
3.20
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej carbonary 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej carbonary

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pietruszka
300 g
2 małe sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Płatki drożdżowe nieaktywne
40 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 40 g
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
48.00