Przepis na wegańska carbonara krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.

Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką.

Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut.

Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.

W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut.

Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj.

Makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu w głębokich talerzach.

Wegańska carbonara podana w głębokim, białym talerzu.
Wegańska carbonara
Koszt przygotowania dania
28.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
802 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Wegańska carbonara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskiej carbonarze

Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego i tofu. Przepis na wegańską carbonarę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia wegańskiej carbonary potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, tofu, mleko kokosowe, pietruszka korzeń, natka pietruszki, nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz, czosnek oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić wegańską carbonarę? Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką. Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut. Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Płatki drożdżowe nieaktywne to doskonały dodatek do bez mięsnych potraw. Ich delikatnie serowy smak nadaje daniom wspaniałego aromatu. Płatki są bardzo dobrym źródłem witaminy B, która w diecie wegańskiej jest składnikiem niedoborowym. Nie powinny ich spożywać osoby z alergią na drożdże a także osoby chore na kandydozę. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pomysł na wegańskie spaghetti carbonara to dobra propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Carbonara w wersji wege z tofu zawiera białko roślinne. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych nabiera delikatnego mięsnego posmaku.

Wartości odżywcze wegańskiej carbonary

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
200.59 kcal
802.38 kcal
Białko
7.30 g
29.19 g

Węglowodany w wegańskiej carbonarze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
26.86 g
107.44 g
Węglowodany przyswajalne
22.70 g
90.79 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.98 g
15.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.70 g
30.78 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
6.18 g
Tłuszcze nienasycone
6.15 g
24.60 g
Tłuszcze jednonasycone
3.78 g
15.13 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
9.03 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cholesterol
2.67 mg
10.67 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańska carbonara

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.11 mg
0.43 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.54 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.15 mg
8.58 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.85 µg (mcg)
135.42 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańska carbonara

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
67.22 mg
268.90 mg
Potas
227.59 mg
910.35 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń
124.69 mg
498.76 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor
155.54 mg
622.16 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.06 mg
168.24 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.36 mg
9.45 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk
0.98 mg
3.94 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.73 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.80 mg
3.20 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej carbonary 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskiej carbonarze

Lista alergenów dla wegańskiej carbonary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania wegańskiej carbonary

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
400 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pietruszka
300 g
2 małe sztuki
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Płatki drożdżowe nieaktywne
40 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 40 g
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na wegańska carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób