Przepis na tofu tikka masala krok po kroku
- Tofu wzbogacane wapniem 250 g
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Mąka kukurydziana 10 g 1 łyżka
- Pomidory w puszce 250 g 1 szklanka
- Cebula 90 g 1 sztuka
- Jogurt naturalny 150 ml
Tofu odsącz z zalewy, zawiń w ręcznik papierowy i dociśnij czymś ciężkim przez 10 min, by dodatkowo wycisnąć płyn.
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki oraz mąkę. Dodaj do tego 1cm kawałek imbiru startego na tarce. Znów wymieszaj.
Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż tofu pokryte będzie przyprawami.
Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż tofu na złoto. Gdy będzie gotowe przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałej łyżce oleju. W trakcie dodaj przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki cynamonu. Chwilę razem podsmaż.
Dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Dodaj jogurt i zblenduj i znów przełóż na patelnie.
Do sosu dodaj przygotowane wcześniej tofu i wszystko razem gotuj około 10 minut.
Podawaj z ryżem lub chlebkami pita/naan.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Tofu tikka masala - cechy przepisu
Więcej o tofu tikka masala
Tofu tikka masala to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Użyte przyprawy takie jak garam masala, kumin czy cynamon nadają mu bliskowschodni charakter. To pyszne wegetariańskie danie przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują dania mięsne.
Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.
Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyte przyprawy nadają mu taki wyjątkowy smak.
Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.
Przepis na tofu tikka masala jest bardzo prosty. Tak przygotowane można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy warzyw na obiad. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę i sprawdzić, czy da się przeżyć bez mięsa. Jeśli chcesz by danie było jeszcze bardziej wege możesz pominąć dodatek jogurtu naturalnego lub zamienić go na jogurt roślinny. Smażone tofu jest dużo zdrowsze niż smażone mięso, a nie odbiega od niego smakiem. Nasze wskazówki jak zrobić tofu tikka masala na pewno przypadną Wam do gustu.
Wartości odżywcze tofu tikka masala
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w tofu tikka masala
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na tofu tikka masala
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na tofu tikka masala
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tofu tikka masala
Lista alergenów dla tofu tikka masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny