Pad thai z tofu

Opublikowano: 26.10.2021 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pad thai z tofu na talerzu
Pad thai z tofu
Pad thai z tofu to tradycyjne danie kuchni Tajskiej. Wegetariański pad thai to świetna propozycja na pyszne i zdrowe danie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
860 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - pół kostki (100 g)
  • Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
  • Fasola mung kiełki (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Migdały (40 g)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, pasta z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wok

Przepis na pad thai z tofu krok po kroku

W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy.

Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki.

Drobno posiekaj czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę.

W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko.

Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż razem mieszając, aż jajka się zetną.

Dodaj ugotowany makaron, cukier, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.

Wyłóż do głębokiego talerza.

Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju.

Udekoruj wierzch dania prażonymi migdałami i kiełkami fasoli.

Jak oceniasz przepis na pad thai z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat pad thai z tofu

Pad thai z tofu to doskonała propozycja na szybkie i pożywne danie. Tradycyjne danie kuchni tajskiej podawane jest z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z tofu jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy wstążki, marchewka, czosnek, kiełki fasoli mung, tofu, szczypiorek, kolendra świeża, jajka, migdały, cukier, sos rybny, sos sojowy, pasta z tamaryndowca oraz olej rzepakowy i sól.

Jak zrobić pad thai z tofu? W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy. Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki. Drobno posiekaj także czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko. Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż, razem mieszając, aż jajka się zetną. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior. Wyłóż do głębokiego talerza. Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju. Posyp nimi danie a wierzch udekoruj kiełkami fasoli mung.

Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny unikać spożywania dużych ilości makaronu ryżowego. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen a także żelazo oraz witaminy z grupy B. Owoce mają niski indeks glikemiczny a wyglądem przypominają wysuszone strąki fasoli.

Podsumowując pomysł na pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na pad thai bez mięsa jest łatwy i dobry do przygotowania gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście. Tofu jest dobrym źródłem białka roślinnego w diecie, produkty roślinne powinny zastępować białko zwierzęce w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Alergeny w pad thai z tofu

Lista alergenów dla pad thai z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • sos rybny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na pad thai z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pad thai z tofu

na 100g gotowej potrawy

Pad thai z tofu to potrawa zawierająca cenne składniki mineralne. Jest dobrym źródłem białka roślinnego i zwierzęcego. Krótki czas smażenia pozwala zachować produktom składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
191.18
860.31
Białko (g)
7.63
34.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
24.56
110.51
Węglowodany przyswajalne (g)
22.51
101.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
9.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.22
32.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
7.39
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
25.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
16.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.00
8.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.84
368.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
202.26
910.17
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.88
Witamina C (mg)
1.99
8.96
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.98
Witamina E (mg)
2.42
10.88
Retinol (µg (mcg))
35.20
158.40
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Ryboflawina (mg)
0.23
1.02
Niacyna (mg)
0.63
2.84
Foliany (µg (mcg))
24.92
112.14
Beta karoten (µg (mcg))
1657.44
7458.48
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
83.32
374.94
Potas (mg)
192.22
864.99
Wapń (mg)
114.86
516.87
Fosfor (mg)
142.28
640.26
Magnez (mg)
36.30
163.35
Żelazo (mg)
2.01
9.05
Cynk (mg)
0.91
4.11
Miedź (mg)
0.17
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai z tofu 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pad thai z tofu

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
pół kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Fasola mung kiełki
30 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Migdały
40 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 40 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
41.00