Przepis na pad thai z tofu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, pasta z tamaryndowca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, wok

W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy.

Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki.

Drobno posiekaj czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę.

W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko.

Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż razem mieszając, aż jajka się zetną.

Dodaj ugotowany makaron, cukier, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.

Wyłóż do głębokiego talerza.

Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju.

Udekoruj wierzch dania prażonymi migdałami i kiełkami fasoli.

Pad thai z fotu podane na ozdobnym, kolorowym talerzu.
Pad thai z tofu
Koszt przygotowania dania
11.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
860 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
48

Pad thai z tofu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pad thai z tofu

Pad thai z tofu to doskonała propozycja na szybkie i pożywne danie. Tradycyjne danie kuchni tajskiej podawane jest z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z tofu jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy wstążki, marchewka, czosnek, kiełki fasoli mung, tofu, szczypiorek, kolendra świeża, jajka, migdały, cukier, sos rybny, sos sojowy, pasta z tamaryndowca oraz olej rzepakowy i sól.

Jak zrobić pad thai z tofu? W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy. Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki. Drobno posiekaj także czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko. Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż, razem mieszając, aż jajka się zetną. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior. Wyłóż do głębokiego talerza. Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju. Posyp nimi danie a wierzch udekoruj kiełkami fasoli mung.

Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny unikać spożywania dużych ilości makaronu ryżowego. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen a także żelazo oraz witaminy z grupy B. Owoce mają niski indeks glikemiczny a wyglądem przypominają wysuszone strąki fasoli.

Podsumowując pomysł na pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na pad thai bez mięsa jest łatwy i dobry do przygotowania gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście. Tofu jest dobrym źródłem białka roślinnego w diecie, produkty roślinne powinny zastępować białko zwierzęce w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Wartości odżywcze pad thai z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
191.18 kcal
860.31 kcal
Białko
7.63 g
34.35 g

Węglowodany w pad thai z tofu

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
24.56 g
110.51 g
Węglowodany przyswajalne
22.51 g
101.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
9.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
7.22 g
32.51 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
7.39 g
Tłuszcze nienasycone
5.58 g
25.12 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
16.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
8.99 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
81.84 mg
368.28 mg

Witaminy w przepisie na pad thai z tofu

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
202.26 µg (mcg)
910.17 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina C
1.99 mg
8.96 mg
Witamina D
0.44 µg (mcg)
1.98 µg (mcg)
Witamina E
2.42 mg
10.88 mg
Retinol
35.20 µg (mcg)
158.40 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.23 mg
1.02 mg
Niacyna
0.63 mg
2.84 mg
Foliany
24.92 µg (mcg)
112.14 µg (mcg)
Beta karoten
1657.44 µg (mcg)
7458.48 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pad thai z tofu

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
83.32 mg
374.94 mg
Potas
192.22 mg
864.99 mg
Wapń
114.86 mg
516.87 mg
Fosfor
142.28 mg
640.26 mg
Magnez
36.30 mg
163.35 mg
Żelazo
2.01 mg
9.05 mg
Cynk
0.91 mg
4.11 mg
Miedź
0.17 mg
0.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai z tofu 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pad thai z tofu

Lista alergenów dla pad thai z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • sos rybny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na pad thai z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pad thai z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
pół kostki
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Fasola mung kiełki
30 g
3.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Migdały
40 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 40 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na pad thai z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.0% osób