Przepis na pad thai z tofu krok po kroku
- Makaron ryżowy 100 g
- Tofu wzbogacane wapniem 100 g pół kostki
- Marchewka 100 g 1 mała sztuka
- Fasola mung kiełki 30 g
- Jajko 2 szt.
- Migdały 40 g
- Cukier 20 g
W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy.
Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki.
Drobno posiekaj czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę.
W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko.
Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż razem mieszając, aż jajka się zetną.
Dodaj ugotowany makaron, cukier, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
Wyłóż do głębokiego talerza.
Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju.
Udekoruj wierzch dania prażonymi migdałami i kiełkami fasoli.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Pad thai z tofu - cechy przepisu
Więcej o pad thai z tofu
Pad thai z tofu to doskonała propozycja na szybkie i pożywne danie. Tradycyjne danie kuchni tajskiej podawane jest z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z tofu jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy wstążki, marchewka, czosnek, kiełki fasoli mung, tofu, szczypiorek, kolendra świeża, jajka, migdały, cukier, sos rybny, sos sojowy, pasta z tamaryndowca oraz olej rzepakowy i sól.
Jak zrobić pad thai z tofu? W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy. Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki. Drobno posiekaj także czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko. Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż, razem mieszając, aż jajka się zetną. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior. Wyłóż do głębokiego talerza. Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju. Posyp nimi danie a wierzch udekoruj kiełkami fasoli mung.
Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny unikać spożywania dużych ilości makaronu ryżowego. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen a także żelazo oraz witaminy z grupy B. Owoce mają niski indeks glikemiczny a wyglądem przypominają wysuszone strąki fasoli.
Podsumowując pomysł na pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na pad thai bez mięsa jest łatwy i dobry do przygotowania gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście. Tofu jest dobrym źródłem białka roślinnego w diecie, produkty roślinne powinny zastępować białko zwierzęce w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Wartości odżywcze pad thai z tofu
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w pad thai z tofu
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na pad thai z tofu
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na pad thai z tofu
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pad thai z tofu
Lista alergenów dla pad thai z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- sos rybny
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na pad thai z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca