Pad thai z tofu
- Makaron ryżowy (100 g)
- Tofu wzbogacane wapniem - pół kostki (100 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Fasola mung kiełki (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Migdały (40 g)
- Cukier (20 g)
Przepis na pad thai z tofu krok po kroku
W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy.
Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki.
Drobno posiekaj czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę.
W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko.
Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż razem mieszając, aż jajka się zetną.
Dodaj ugotowany makaron, cukier, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
Wyłóż do głębokiego talerza.
Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju.
Udekoruj wierzch dania prażonymi migdałami i kiełkami fasoli.
- Fasola po bretońsku
- Pierogi ruskie
- Zupa pieczarkowa
- Kotleciki ziemniaczane
- Seitan
- Kotlet z jajka
- Gzik
- Pierogi z serem
- Zupa czosnkowa
- Placki twarogowe z cukrem pudrem
- Kapusta wigilijna
- Pierogi ze szpinakiem
- Pieczone bataty
- Kotleciki z kaszy gryczanej
- Zupa marchewkowa
- Pizza margherita
- Pierogi z jagodami
- Mamałyga
- Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pad thai z tofu
Pad thai z tofu to doskonała propozycja na szybkie i pożywne danie. Tradycyjne danie kuchni tajskiej podawane jest z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W zależności od regionu kraju zawiera różne dodatki, dlatego możesz je dowolnie modyfikować i dodawać do niego składniki, które lubisz najbardziej. Przepis na pad thai z tofu jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania pad thai potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy wstążki, marchewka, czosnek, kiełki fasoli mung, tofu, szczypiorek, kolendra świeża, jajka, migdały, cukier, sos rybny, sos sojowy, pasta z tamaryndowca oraz olej rzepakowy i sól.
Jak zrobić pad thai z tofu? W garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy. Marchew obierz i posiekaj w drobne słupki. Drobno posiekaj także czosnek. Tofu pokrój w większą kostkę. W woku rozgrzej olej dodaj czosnek i podsmaż, następnie dodaj marchew i smaż krótko. Wbij do woka jajka i dodaj tofu, podsmaż, razem mieszając, aż jajka się zetną. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca, wymieszaj. Dodaj posiekaną kolendrę i szczypior. Wyłóż do głębokiego talerza. Migdały posiekaj i upraż na patelni bez dodatku oleju. Posyp nimi danie a wierzch udekoruj kiełkami fasoli mung.
Makaron ryżowy to bezglutenowy odpowiednik tradycyjnego makaronu. Używany jest bardzo często w kuchni chińskiej i tajskiej. Makaron ma bardzo delikatny smak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych zup i sosów. Makaron jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny unikać spożywania dużych ilości makaronu ryżowego. Pasta z tamaryndowca to orientalna przyprawa produkowana z owoców drzewa o nazwie tamaryndowiec. Owoce tamaryndowca są dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Zawierają między innymi magnez, wapń i selen a także żelazo oraz witaminy z grupy B. Owoce mają niski indeks glikemiczny a wyglądem przypominają wysuszone strąki fasoli.
Podsumowując pomysł na pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na pad thai bez mięsa jest łatwy i dobry do przygotowania gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście. Tofu jest dobrym źródłem białka roślinnego w diecie, produkty roślinne powinny zastępować białko zwierzęce w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Alergeny w pad thai z tofu
Lista alergenów dla pad thai z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- sos rybny
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na pad thai z tofu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca
Wartości odżywcze pad thai z tofu
Pad thai z tofu to potrawa zawierająca cenne składniki mineralne. Jest dobrym źródłem białka roślinnego i zwierzęcego. Krótki czas smażenia pozwala zachować produktom składniki mineralne.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.