Dania z tofu

Zobacz najlepsze przepisy z tofu
Dania z tofu

Dania z tofu to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Tofu jest produktem, który pochodzi z mleka sojowego i świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Tofu możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów – będzie stanowił doskonały dodatek do obiadu lub przekąski. Możemy przygotować z niego wegańskie lub wegetariańskie kotleciki – mnogość zastosować sprawia, że tofu będzie doskonałą bazą pod wiele ciekawych potraw bezmięsnych.

Dania z tofu - sprawdzone przepisy na wyśmienite dania na bazie serka tofu

Tofu jest bardzo delikatnym produktem, który nie posiada swoistego smaku – dlatego podczas przyrządzania warto dobrze je doprawić. Możemy przygotować  je na wiele różnych sposobów nie tylko w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Tofu będzie stanowiło doskonałe źródło białka w diecie wegetariańskiej. Znajdziemy w nim również niektóre witaminy oraz składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dania z tofu to doskonała propozycja jeśli nie wiesz co przygotować na posiłek dla rodziny.  Tofu świetnie sprawdzi się w daniach na zimno oraz na ciepło. Wegetariański ser sojowy stanowi doskonałą bazę pod pyszne potrawy. W artykule tym dowiesz się co to jest tofu, jakie występują jego rodzaj oraz co możesz z niego przygotować.

Właściwości tofu w kuchni i dla zdrowia

Tofu – krótki opis

Tofu jest to produkt sojowy, który otrzymywany jest w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu jest dobrym źródłem białka, co ma szczególną wartość w diecie wegetariańskiej. W sklepach możemy dostrzec wiele rodzajów tofu, które różnią się między sobą, np. składem, konsystencją lub smakiem.

Tofu pochodzi z krajów dalekiego wschodu, w których znane jest już od wieków. Po raz pierwszy wytworzono je w 164 roku naszej ery. Tofu jest produktem cenionym w kuchni orientalnej i cenione było przez buddyjskich mnichów, którzy ze względów religijnych wykluczyli z diety spożywanie mięsa. Tofu jest produktem, z którego możemy przygotować smaczne potrawy.

Jak powstaje tofu?

Tofu wytwarzane jest z nasion soi, przez co zalicza się go do naturalnych produktów roślinnych. Nasiona soi należy namoczyć a następnie zmielić je z dodatkiem wody – w ten sposób powstaje mleko sojowe oraz okara (produkt uboczny produkcji mleka sojowego). Następnie otrzymane mleko sojowe należy podgrzać, podczas tego procesu białko sojowe oddzieli się od serwatki (wykorzystywany jest tu proces koagulacji). Aby białka się wytrąciły można wykorzystać siarczan wapnia lub chlorek magnezu. Oddzielone białka sojowe należy następnie umieść w specjalnych formach, z których odciskana jest serwatka. W ten sposób pozyskujemy tofu naturalne, które konsystencją przypomina ser twarogowy – jednak różni się od niego smakiem.

Tofu - podział

Tofu dostępny jest w wielu odmianach, jednak my wymienimy trzy jego postaci. Podział tofu jest następujący:

  • tofu jedwabiste – czyli kremowe. Ma ono delikatną konsystencję i doskonale nadaje się do przygotowania sosów, ciast oraz dipów. Tofu kremowe będzie doskonałym zamiennikiem śmietany oraz jogurtu w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Będzie również doskonałym produktem do przygotowania kremu, masy oraz ciasta.
  • tofu naturalne – występuje w postaci miękkiej oraz twardej. Tofu twarde po poddaniu obróbce termicznej nie zmienia swojej konsystencji. Serek sojowy w smaku przypomina mięso z kurczaka, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie wegetariańskiej. Tofu twarde możemy pokroić w kostkę lub plasterki i usmażyć na głębokim tłuszczu. Ten rodzaj tofu będzie stanowił doskonały dodatek do warzyw lub sałatek.
  • tofu wędzone – świetnie sprawdzi się w potrawach, do których należy dodać wędzonki. Tofu wędzone będzie doskonałym zamiennikiem mięsa.

Zastosowanie tofu w kuchni

Tofu jest obecnie znane i cenione w kuchniach całego świata. Serek sojowy stanowi doskonałe źródło białka, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. W kuchni możemy zastosować je na wiele sposobów. Możemy przygotować je w formie zapanierowanej i usmażonej, upieczonej w piekarniku oraz możemy dodać pokrojone kostki do różnych sosów warzywnych. Tofu będzie również stanowiło doskonały dodatek do zup (zarówno tych wegańskich, wegetariańskich jak i z dodatkiem mięsa). Podsmażone tofu może stanowić świetny dodatek na obiad. Przez smażone tofu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.

Tofu - skład i właściwości prozdrowotne

Tofu jest produktem, które cechuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest popularne wśród osób, które przychodzą na dietę wegetariańską lub wegańską. Jest to doskonała alternatywa dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dostarczająca spore ilości białka. Tofu zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które nasz organizm może z łatwością przyswoić. Jest to również produkt niskokaloryczny i nieposiadający cholesterolu. Ser tofu zawiera również sporej ilości wapnia, fosforu, potasu, żelaza, sodu, niektórych witamin z grupy B oraz witaminę E. Odpowiednia podaż wszystkich tych składników pokarmowych wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Tofu jest również doskonałym źródłem fitoestrogenów, które mogą wspomagać obniżenie cholesterolu we krwi oraz obniżanie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo niska kaloryczność tofu wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Przykładowe przepisy na dania z tofu i ich krótki opis

Tofucznica

Znana jest jako wegańska jajecznica. W smaku bardzo przypomina klasyczną jajecznicę, którą możemy przygotować z jaj kurzych. W zależności od dodatków możemy uzyskać bardziej jajeczny posmak, jeśli do naszej wegańskiej jajecznicy dodamy czarną sól. Natomiast dodatek wędzonej papryki sprawi, że nasza jajecznica z tofu będzie smakowała jak bekon. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. To szybkie w przygotowaniu danie doskonale sprawdzi się jako fit śniadanie w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Tofucznik

Jest to zamiennik tradycyjnego sernika, który możemy przygotować w wersji wegańskiej. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie wegańskiego sernika. Do jego przygotowania możemy użyć tofu, ugotowanej kaszy jaglanej lub zblendowanych orzechów nerkowca. Świetnie sprawdzą się również jogurty sojowe. Do przygotowania wegetariańskiego sernika niezbędna jest także mąka ziemniaczana, która stanowi doskonały zamiennik jajek, których używamy do przygotowania tradycyjnego sernika. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że pod wpływem ciepła ciasto zmienia swoją konsystencję.

Tofu marynowane

Przepis na tofu marynowane jest bardzo łatwy, dlatego nie potrzebujemy dużego doświadczenia kulinarnego. Wegetariański ser należy marynować przez kilka godzin, aby przyprawy wniknęły wgłąb produktu. Dobór przypraw i produktów do marynaty jest dowolny. Możemy przygotować tofu marynowane na ostro lub w delikatniejszej wersji. Tofu marynowane jest proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do sałatek.

Pad thai

To danie wywodzące się z kuchni tajskiej, które przyrządza się na bazie makaronu oraz warzyw. Jest to najpopularniejsze danie tajskie, które serwowane jest w restauracjach orientalnych na całym świecie. Podstawą do przygotowania pad thai jest makaron ryżowy, warzywa oraz kiełki, tamaryndowiec, orzeszki (najlepiej pinii), papryczka chilli, jajko oraz tofu. Jako dodatki do pad thai doskonale sprawdzą się kiełki fasoli, marynowana rzodkiew, mięso z ośmiornicy lub kurczaka. Jest to doskonały pomysł na fit danie obiadowe.

Pasta z tofu

Pasta na bazie serka tofu to doskonała propozycja na smarowidło do kanapek w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Pasty z tofu są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Pastę z tofu można również podać jako dodatek do surowych, pokrojonych  w słupki warzyw. Przepis ten stanowi doskonały pomysł na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Dania z tofu - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto