Dania z woka

dania z woka

Wok to naczynie, które wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej między innymi chińskiej, japońskiej, czy wietnamskiej. Najprawdopodobniej wywodzi się z Chin, jednak w ostatnich latach woki zyskały popularność na całym świecie. Cechą charakterystyczną urządzenia jest kształt i budowa umożliwiające gotowanie i smażenie metodą stir fry, czyli podrzucając składniki na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli zastanawiasz się czy warto zainwestować w wok, jak wybrać ten najlepszy oraz co możesz w nim przygotować koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca, znajdziesz w nim odpowiedź na wszystkie pytania.

Dania z woka - polecane przepisy

Dania z woka - pozostałe przepisy

Dania z woka - zbiór przepisów na wyśmienite dania przygotowywane w woku

Dania z woka są już popularne na całym świecie. Z wykorzystaniem tej patelni przygotujesz nie tylko chińskie potrawy, ale większość dań, które tylko możesz sobie tylko wymyśleć. Smażone warzywa, proste i szybkie makarony, smaczne mięsa i ryby… to wszystko możesz przygotować z użyciem tej patelni. Jej wykorzystanie wcale nie jest bardziej skomplikowane, ani trudniejsze niż tych tradycyjnych, a gwarantuje charakterystyczny smak oraz pyszne, smaczne potrawy smażone z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą. Przygotowując potrawy w woku bardzo ważna jest wysoka temperatura, zapewniająca zachodzenie szybkich reakcji Maillarda i karmelizacji, odpowiadających za charakterystyczną barwę i smak produktów. Jeśli stoisz przed zakupem woka lub planujesz przygotować obiad z woka ten artykuł jest dla Ciebie.

Patelnia wok, czy warto w nią zainwestować? Jak wybrać najlepszy wok?

Patelnia wok, rodzaje

Wok to głęboka patelnia, która ma wiele zastosowań w kuchni. Można na niej smażyć, dusić, a także gotować w wodzie przeróżne smaczne przepisy. Charakterystyczną cechą tego rodzaju patelni są pochyłe brzegi, na które można za pomocą szpatułki przesuwać poszczególne składniki stosując na zmianę wyższą i niższą temperaturę obróbki termicznej. Wyróżnia się wiele rodzajów woków, dlatego warto wiedzieć czym różnią się one od siebie, aby móc wybrać najlepszą dla siebie opcję.

Wok kantoński jest bardzo ciężki, dlatego nie ma możliwości poruszania nim podczas gotowania. Najczęściej wykorzystywany jest w ekskluzywnych restauracjach serwujących wykwintne dania kuchni azjatyckiej. Wykonywany jest na ogół ze stali węglowej lub żelaza.

Wok mandaryński jest stosunkowo lekki oraz poręczny. Śmiało można nim podrzucać składniki, bez większego problemu, czy wysiłku. Ten rodzaj wykonywany jest najczęściej  ze stali węglowej. W porównaniu do woku kantońskiego, jest zdecydowanie mniejszy, ale za to głębszy. Posiada drewniany uchwyt dzięki czemu jego wykorzystanie jest łatwiejsze.

Wok pekiński to trzeci z najbardziej popularnych rodzajów woków. Jest bardzo podobny do woku mandaryńskiego, jest jednak głębszy i na ogół wykonany z lepszej jakości stali węglowej. Również bez problemu można nim poruszać podczas przygotowywania posiłków ze względu na lekkość i poręczność.

Jak wybrać najlepszy wok? Wypalanie woka

Kupując wok warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany, ponieważ wpływa on zarówno na wagę i łatwość użytkowania urządzenia, jak również szybkość przygotowania potrawy i jej smak. Przykładowo bardzo ciężkie są woki z żelaza – ich użytkowanie nie należy do najłatwiejszych. Woki wykonane ze stali węglowej są zdecydowanie lżejsze i bardziej poręczne, dzięki czemu można bezproblemowo poruszać nimi podczas gotowania, czy smażenia. Dodatkową zaletą stali węglowej jest to, że jest ona bardzo wytrzymała oraz ma wysoki współczynnik przewodności cieplnej.

Asortyment woków na rynku jest bardzo szeroki, ze względu na rosnącą popularność. W sklepach można znaleźć woki żeliwne, stalowe, z powłoką teflonową, z jedną lub dwoma rączkami, lub uchwytami, w różnych romiarach. Mogą mieć również płaskie lub zaokrąglone dno. My polecamy woki z płaskim dnem, które dopasowane są do większości kuchni i płyt. Woki z zaokrąglonym dnem wymagają specjalistycznego palnika.

Bardzo ważne jest pierwsze wykorzystanie i umycie woka. Po zakupie należy dokładnie umyć go ciepłą wodą z płynem do naczyń. To o czym trzeba pamiętać to to, że jest to jeden jedyny raz kiedy dozwolony jest kontakt tego naczynia z jakimkolwiek detergentem. Za każdym kolejnym razem do mycia naczynia powinna służyć wyłącznie czysta woda. Po pierwszym umyciu do woka należy nalać łyżkę oleju i dokładnie natrzeć nią całą powierzchnię, wstawić na włączony palnik na 20 minut i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie, wystarczy umyć wok ciepłą wodą i usunąć nalot. Czynność ta powinna być powtórzona 4 krotnie. Nie należy pomijać tego etapu, w przeciwnym razie wok szybko ulegnie zniszczeniu.

Najlepsze smaczne, proste i szybkie przepisy na dania z woka. Jak zrobić obiad z woka?

Stir fry z mięsem i warzywami z woka

Najbardziej charakterystyczną i najczęściej przygotowywaną potrawą z woka jest stir fry z mięsem i warzywami. Do jej przyrządzenia potrzebujesz mięsa – sprawdzi się zarówno wołowina, wieprzowina, jak również mięso drobiowe, na przykład kurczak lub indyk. Potrzebne będą również warzywa. W ich kwestii dopuszczalna jest pełna dowolność, możesz dodać fasolkę szparagową, paprykę, marchew, cukinię najlepiej pokrojone w słupki. Do przyprawienia tradycyjnie wykorzystuje się sos sojowy, imbir, czosnek, drobno zmielony czarny pieprz, chilli oraz limonkę.

Wieprzowina po chińsku z woka

Bardzo popularnym i pysznym daniem z woka jest również wieprzowina po chińsku, która świetnie sprawdzi się jako prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz podawać ją z ulubionymi warzywami, makaronem ryżowym lub białym ryżem.

Curry z woka

Wykorzystując wok bez problemu przygotujesz również curry, na przykład z mięsem, krewetkami, czy wegetariańskie z tofu lub fasolą. To kolejny świetny pomysł na rodzinny obiad, który ma wyjątkowy, orientalny, aromatyczny smak i zapach i sprawdzi się na każdą okazję.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto