Makaron ryżowy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Makaron ryżowy 51 40
Makaron ryżowy ugotowany 51 12
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu ryżowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak Makaron ryżowy indeks glikemiczny wynosi 51, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak Makaron ryżowy ugotowany indeks glikemiczny wynosi 51, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Tabela informacyjna dla makaronu ryżowego

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
Kategoria produktu Produkty zbożowe Produkty zbożowe
Kalorie Sprawdź liczbę kalorii w makaronie ryżowym
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny Sprawdź indeks glikemiczny makaronu ryżowego

Przepisy z makaronem ryżowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto