Sernik z tofu
- Herbatniki - wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru (100 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 opakowania (360 g)
- Galaretka - 2 opakowania, roślinna, bez dodatku cukru (120 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - do smaku (50 g)
- Olej kokosowy - 1 łyżka (20 ml)
Przepis na sernik z tofu krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij w blenderze na piasek.
Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami.
Powstałą masą wyłóż spód formy.
Do kielicha blendera wrzuć pokrojone tofu, mleko kokosowe i wsyp galaretki.
Wszystko razem zblenduj, dodaj ksylitol do smaku i przelej do rondelka.
Masę gotuj przez około 3 minuty, po czym zostaw na chwilę do przestygnięcia.
Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Podawaj przystrojony owocami.
- Serniczki na zimno
- Sernik
- Sernik królewski
- Sernik złota rosa
- Sernik z brzoskwiniami
- Sernik z rosą
- Sernik wiedeński
- Sernik z wiaderka
- Sernik gotowany
- Sernik z mleka w proszku
- Serniczki oreo
- Sernik na zimno z mascarpone mango
- Sernik izaura
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Sernik puszysty
- Sernik krakowski
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Serniki
Więcej informacji na temat sernika z tofu
Dziś prezentujemy przepis na sernik z tofu, który jest wegański i bezglutenowy. Jest łatwy w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje. Dodatkowo jest to ciasto przygotowywane bez pieczenia, dlatego nie potrzebujecie do przyrządzenia go piekarnika.
Tofu to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo, dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.
Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje również twaróg oraz jajka. Nie ma swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje aromat innych produktów, dlatego użyte składniki nadają mu taki wyjątkowy smak. Świetnie sprawdza się również w deserach, takich jak nasz sernik na zimno.
Do „sernikowego” kremu używamy również napoju kokosowego. Potocznie nazywany mlekiem powstaje poprzez rozdrabnianie miąższu kokosa. Najlepiej wybierać taki napój, który w swoim składzie ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Szczególnie polecam takie, które nie zawierają dodatku cukru lub substancji słodzących.
Jako substancje nadającą słodki smak naszemu sernikowi używamy ksylitolu- cukru brzozowego. Ma niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny a mimo to jest słodszy niż cukier.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z tofu bez cukru to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Nasz przepis na wegański sernik wykorzystuje galaretki roślinne. W sklepach dostępne są w różnych smakach, ale najlepiej do mleka kokosowego będzie pasował dodatek galaretki cytrynowej. Dzięki czemu uzyskamy smak przypominający... rajskie wakacje.
Aby sernik był bezglutenowy wybierzcie herbatniki lub ciastka bez glutenu. Nasz przepis na sernik z tofu na zimno jest szybki i prosty, dlatego nawet dzieci sobie z nim poradzą.
Desery przygotowane w gronie rodzinnym smakują jeszcze lepiej, dlatego nie czekajcie i zaproście do kuchni wszystkich domowników.
Alergeny w serniku z tofu
Lista alergenów dla sernika z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze sernika z tofu
Tofu to zdrowy zamiennik mięsa, jaj czy twarogu bogaty w wapń, który sprawdzi się w różnego rodzaju przepisach- od wytrawnych po słodkie. Użycie ksylitolu zamiast cukru obniża wartość energetyczną ciasta, dlatego może być spożywany też przez osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
2. Skąd cholesterol skoro to przepis wegański?