Przepis na sernik z tofu krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, okrągła forma do pieczenia, rondelek, pojemnik blendera, lodówka

Herbatniki rozdrobnij w blenderze na piasek.

Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami.

Powstałą masą wyłóż spód formy.

Do kielicha blendera wrzuć pokrojone tofu, mleko kokosowe i wsyp galaretki.

Wszystko razem zblenduj, dodaj ksylitol do smaku i przelej do rondelka.

Masę gotuj przez około 3 minuty, po czym zostaw na chwilę do przestygnięcia.

Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Podawaj przystrojony owocami.

Sernik z tofu ozdobiony borówkami
Sernik z tofu
Koszt przygotowania dania
19.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
220 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Sernik z tofu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z tofu

Dziś prezentujemy przepis na sernik z tofu, który jest wegański i bezglutenowy. Jest łatwy w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje. Dodatkowo jest to ciasto przygotowywane bez pieczenia, dlatego nie potrzebujecie do przyrządzenia go piekarnika.

Tofu to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo, dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje również twaróg oraz jajka. Nie ma swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje aromat innych produktów, dlatego użyte składniki nadają mu taki wyjątkowy smak. Świetnie sprawdza się również w deserach, takich jak nasz sernik na zimno.

Do „sernikowego” kremu używamy również napoju kokosowego. Potocznie nazywany mlekiem powstaje poprzez rozdrabnianie miąższu kokosa. Najlepiej wybierać taki napój, który w swoim składzie ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Szczególnie polecam takie, które nie zawierają dodatku cukru lub substancji słodzących.

Jako substancje nadającą słodki smak naszemu sernikowi używamy ksylitolu- cukru brzozowego. Ma niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny a mimo to jest słodszy niż cukier.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z tofu bez cukru to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Nasz przepis na wegański sernik wykorzystuje galaretki roślinne. W sklepach dostępne są w różnych smakach, ale najlepiej do mleka kokosowego będzie pasował dodatek galaretki cytrynowej. Dzięki czemu uzyskamy smak przypominający... rajskie wakacje.

Aby sernik był bezglutenowy wybierzcie herbatniki lub ciastka bez glutenu. Nasz przepis na sernik z tofu na zimno jest szybki i prosty, dlatego nawet dzieci sobie z nim poradzą.

Desery przygotowane w gronie rodzinnym smakują jeszcze lepiej, dlatego nie czekajcie i zaproście do kuchni wszystkich domowników.

Wartości odżywcze sernika z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
147.18 kcal
220.77 kcal
Białko
5.28 g
7.91 g

Węglowodany w serniku z tofu

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
18.20 g
27.30 g
Węglowodany przyswajalne
17.83 g
26.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.07 g
9.10 g
Tłuszcze nasycone
3.50 g
5.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.57 g
3.85 g
Tłuszcze jednonasycone
1.36 g
2.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
1.81 g
Cholesterol
0.20 mg
0.30 mg

Witaminy w przepisie na sernik z tofu

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z tofu

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
141.34 mg
212.01 mg
Wapń
218.90 mg
328.35 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
2.33 mg
3.49 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z tofu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z tofu

Lista alergenów dla sernika z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania sernika z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
100 g
wegańskie, bezglutenowe
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
1 puszka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Tofu wzbogacane wapniem
360 g
2 opakowania
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 360 g
Galaretka
120 g
2 opakowania, roślinna
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
1 g
do smaku
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 1 g
Olej kokosowy
20 ml
1 łyżka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Koszt składników
57.10
Jak oceniasz przepis na sernik z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób