Sernik z tofu

Opublikowano: 02.11.2021 r., 13:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z tofu ozdobiony borówkami
Sernik z tofu
Sernik z tofu to pyszne wegańskie ciasto bez pieczenia. Ten sernik na zimno powstaje bez użycia cukru, glutenu oraz nabiału, a mimo to, to szybki i łatwy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 3 min
277 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Herbatniki wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru (100 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem 2 opakowania (360 g)
  • Galaretka 2 opakowania, roślinna, bez dodatku cukru (120 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) do smaku (50 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, okrągła forma do pieczenia, rondelek, pojemnik blendera, lodówka

Przepis na sernik z tofu krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w blenderze na piasek.

Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami.

Powstałą masą wyłóż spód formy.

Do kielicha blendera wrzuć pokrojone tofu, mleko kokosowe i wsyp galaretki.

Wszystko razem zblenduj, dodaj ksylitol do smaku i przelej do rondelka.

Masę gotuj przez około 3 minuty, po czym zostaw na chwilę do przestygnięcia.

Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Podawaj przystrojony owocami.

Jak oceniasz przepis na sernik z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z tofu

Dziś prezentujemy przepis na sernik z tofu, który jest wegański i bezglutenowy. Jest łatwy w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakuje. Dodatkowo jest to ciasto przygotowywane bez pieczenia, dlatego nie potrzebujecie do przyrządzenia go piekarnika.

Tofu to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo, dlatego to świetny zamiennik mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje również twaróg oraz jajka. Nie ma swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje aromat innych produktów, dlatego użyte składniki nadają mu taki wyjątkowy smak. Świetnie sprawdza się również w deserach, takich jak nasz sernik na zimno.

Do „sernikowego” kremu używamy również napoju kokosowego. Potocznie nazywany mlekiem powstaje poprzez rozdrabnianie miąższu kokosa. Najlepiej wybierać taki napój, który w swoim składzie ma tylko ekstrakt z kokosa i wodę. Szczególnie polecam takie, które nie zawierają dodatku cukru lub substancji słodzących.

Jako substancje nadającą słodki smak naszemu sernikowi używamy ksylitolu- cukru brzozowego. Ma niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny a mimo to jest słodszy niż cukier.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z tofu bez cukru to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Nasz przepis na wegański sernik wykorzystuje galaretki roślinne. W sklepach dostępne są w różnych smakach, ale najlepiej do mleka kokosowego będzie pasował dodatek galaretki cytrynowej. Dzięki czemu uzyskamy smak przypominający... rajskie wakacje.

Aby sernik był bezglutenowy wybierzcie herbatniki lub ciastka bez glutenu. Nasz przepis na sernik z tofu na zimno jest szybki i prosty, dlatego nawet dzieci sobie z nim poradzą.

Desery przygotowane w gronie rodzinnym smakują jeszcze lepiej, dlatego nie czekajcie i zaproście do kuchni wszystkich domowników.

Alergeny w serniku z tofu

Lista alergenów dla sernika z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze sernika z tofu

na 100g gotowej potrawy

Tofu to zdrowy zamiennik mięsa, jaj czy twarogu bogaty w wapń, który sprawdzi się w różnego rodzaju przepisach- od wytrawnych po słodkie. Użycie ksylitolu zamiast cukru obniża wartość energetyczną ciasta, dlatego może być spożywany też przez osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
184.74
277.11
Białko (g)
6.05
9.08
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
28.18
42.27
Węglowodany przyswajalne (g)
27.79
41.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.33
9.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.42
5.13
Tłuszcze nienasycone (g)
2.91
4.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.67
2.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
1.86
Cholesterol (mg)
4.38
6.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
221.22
331.83
Wapń (mg)
175.16
262.74
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
3.24
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z tofu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z tofu

Koszt składników
53.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
100 g
wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Tofu wzbogacane wapniem
360 g
2 opakowania
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 360 g
Galaretka
120 g
2 opakowania, roślinna, bez dodatku cukru
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
do smaku
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Olej kokosowy
20 ml
1 łyżka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Koszt składników
53.10