Przepis na tofu w panierce krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, malakser

Tofu pokrój w plastry.

Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry.

Plastry tofu dopraw solą.

Jajka wbij do miski i roztrzep.

Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych.

Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.

Tofu w panierce podane z dodatkiem jarmużu w głębokim talerzu.
Tofu w panierce
Koszt przygotowania dania
18.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Tofu w panierce - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tofu w panierce

Tofu w panierce to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Tofu możesz podać zamiast nuggetsów z kurczaka. Możesz przygotować do ich podania różne sosy, najlepsze są podane na ciepło, gdyż zachowują chrupkość. Przepis na tofu w panierce jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tofu w panierce potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, jajko, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, płatki kukurydzane, sól, olej rzepakowy.

Jak zrobić tofu w panierce? Tofu pokrój w plastry. Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry. Plastry tofu dopraw solą. Jajka wbij do miski i roztrzep. Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony, które mają budowę bardzo podobną do ludzkich hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Hormony te są jednak nie aktywne i nie wykazują pożądanego działania na organizm, blokując jednak działanie naturalnych hormonów.

Podsumowując pyszne smażone na patelni tofu w panierce to świetny pomysł na nuggetsy bez mięsa. Mogą służyć jako dodatek do sałatki lub zostać podane na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki czy kasza. Wegetariańskie danie jest smaczne i aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Tofu jest dobre do spożycia od razu, tylko wtedy będzie chrupkie.

Wartości odżywcze tofu w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
237.64 kcal
356.46 kcal
Białko
7.99 g
11.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w tofu w panierce

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
11.55 g
17.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
17.91 g
26.87 g
Tłuszcze nasycone
2.30 g
3.45 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
15.32 g
22.99 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.97 g
14.96 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.35 g
8.03 g
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu w panierce 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tofu w panierce

Lista alergenów dla tofu w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tofu w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Płatki kukurydziane bez cukru
100 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na tofu w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób