Tofu w panierce

Opublikowano: 26.10.2021 r., 8:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu w panierce podane z dodatkiem jarmużu w głębokim talerzu.
Tofu w panierce
Tofu w panierce to ciekawa propozycja na smażone tofu mogące służyć jako dodatek do sałatki lub podane samodzielnie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem - 2 kostki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Płatki kukurydziane bez cukru (100 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, malakser

Przepis na tofu w panierce krok po kroku

Tofu pokrój w plastry.

Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry.

Plastry tofu dopraw solą.

Jajka wbij do miski i roztrzep.

Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych.

Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.

Jak oceniasz przepis na tofu w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat tofu w panierce

Tofu w panierce to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Tofu możesz podać zamiast nuggetsów z kurczaka. Możesz przygotować do ich podania różne sosy, najlepsze są podane na ciepło, gdyż zachowują chrupkość. Przepis na tofu w panierce jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tofu w panierce potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, jajko, papryka ostra, czosnek granulowany, curry, płatki kukurydzane, sól, olej rzepakowy.

Jak zrobić tofu w panierce? Tofu pokrój w plastry. Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze, dodaj sól, paprykę ostrą, czosnek granulowany i curry. Plastry tofu dopraw solą. Jajka wbij do miski i roztrzep. Plastry tofu obtocz w jajku i panieruj w płatkach kukurydzianych. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu, aż będzie złote.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony, które mają budowę bardzo podobną do ludzkich hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Hormony te są jednak nie aktywne i nie wykazują pożądanego działania na organizm, blokując jednak działanie naturalnych hormonów.

Podsumowując pyszne smażone na patelni tofu w panierce to świetny pomysł na nuggetsy bez mięsa. Mogą służyć jako dodatek do sałatki lub zostać podane na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki czy kasza. Wegetariańskie danie jest smaczne i aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Tofu jest dobre do spożycia od razu, tylko wtedy będzie chrupkie.

Alergeny w tofu w panierce

Lista alergenów dla tofu w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tofu w panierce

na 100g gotowej potrawy

Tofu w panierce to danie zawierające sporo białka roślinnego. Białko roślinne powinno występować w naszej diecie co najmniej dwa razy w tygodniu. Tofu jest także bardzo dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
237.64
356.46
Białko (g)
7.99
11.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
11.55
17.33
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
1.46
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.24
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.91
26.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
3.88
Tłuszcze nienasycone (g)
15.32
22.99
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.97
14.96
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.35
8.03
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.24
120.35
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.65
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
34.29
51.43
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Potas (mg)
93.03
139.55
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Wapń (mg)
195.08
292.63
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.18
4.77
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu w panierce 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofu w panierce

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Płatki kukurydziane bez cukru
100 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
32.00