Zupa miso

Opublikowano: 16.04.2021 r., 12:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa miso z tofu znajduje się w wysokiej białej misce. Oboj niej znajdują się pałeczki. Miska stoi na brązowej macie bambusowej leżącej na drewnianym blacie.
Zupa miso
Zupa miso to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to pełnowartościowe danie wegetariańskie, które jest bardzo smaczne i zdrowe.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
392 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pasta miso (50 g)
  • Wodorosty wakame (100 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (300 g)
  • Cebula użyj cebuli dymki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę miso krok po kroku

W garnku zagotuj 1,5 litra wody. Następnie dodaj do niej pastę miso. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Do zupy dodaj pokrojone wodorosty oraz pokrojone w kostkę tofu.

Zupę gotuj około 15-20 minut.

Cebulę dymkę posiekaj na drobne kawałki.

Do miseczek nalej gotową zupę i posyp ją posiekaną cebulką.

Jak oceniasz przepis na zupę miso
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat zupy miso

Zupa miso to tradycyjna zupa spożywana w Japonii. Japończycy spożywają ją praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków głównych. Jej głównymi składnikami jest bulion dashi oraz pasta sojowa. Pozostałe składniki stanowią własne upodobania osoby ją gotującej oraz region w jakiej jest przyrządzana. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę miso. Przepis na zupę miso jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Składniki, która są niezbędne Tobie do przygotowania tego przepisu, to pasta miso, wodorosty wakame, tofu, cebula dymka oraz sól. Japońska zupa miso z warzywami powinna być spożywana od razu po przygotowaniu jako danie na ciepło - wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis wykonasz w około pół godziny.

Wodorosty wakame znane są z kuchni Japońskiej i najczęściej stosowane są w daniach tamtejszej kuchni. Glony te wykazują dużą zawartość barwnika fukoksantyny, który wspomaga proces odchudzania i działa ochronnie na układ krążenia. Barwnik ten zaliczany jest do grupy karotenoidów, które z kolei są silnymi przeciwutleniaczami. W wodorostach wakame znajdziemy witaminę A, C, E, K, jod, wapń, żelazo, magnez oraz kwas foliowy. Spożywanie wodorostów wakame wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób serca, miażdżycy, zawału czy udaru mózgu. W glonach tych znajdziemy również kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (EPA - kwas eikozapentaenowy i DHA - kwas dokozaheksaenowy), które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia, poprzez regulację ciśnienia krwi, hamowaniu rozwoju choroby niedokrwiennej serca lub choroby wieńcowej serca. Dodatkowo obecność magnezu pozytywnie wpływa na wytwarzanie hormonów i zwiększa wykorzystanie białka przez nasz organizm, przez co wspomaga wzrost i naprawę komórek. Glony wakame przez obecność wapnia warunkują prawidłowy rozwój kości i zębów.

Podsumowując zupa miso wegetariańska z tofu przygotowana z pasty miso to doskonały pomysł na wprowadzenie do swojego jadłospisu dań kuchni japońskiej. Stanowi idealne rozwiązanie w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Alergeny w zupie miso

Lista alergenów dla zupy miso przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pasta miso
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze zupy miso

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
78.40
392.00
Białko (g)
6.84
34.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.42
32.10
Węglowodany przyswajalne (g)
5.43
27.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.61
18.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
4.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.71
13.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.76
3.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
9.77
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
1.40
7.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.20
1.01
Tiamina (mg)
0.08
0.38
Ryboflawina (mg)
0.10
0.51
Niacyna (mg)
0.54
2.72
Foliany (µg (mcg))
52.00
260.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
551.80
2759.00
Potas (mg)
118.20
591.00
Wapń (mg)
248.00
1240.00
Fosfor (mg)
93.00
465.00
Magnez (mg)
45.20
226.00
Żelazo (mg)
3.92
19.61
Cynk (mg)
0.83
4.15
Miedź (mg)
0.22
1.08
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy miso 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy miso

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pasta miso
50 g
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 50 g
Wodorosty wakame
100 g
25.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.25
Za 100 g
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Cebula
50 g
użyj cebuli dymki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
45.50