Przepis na curry z tofu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, imbir świeży, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Tofu pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz mango i oddziel miąższ od pestki.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.

Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę.

Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut.

Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Curry w miarę potrzeby dopraw solą.

Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy.

Gotowe curry podawaj z dodatkiem ryżu.

Curry z tofu podane w białej miseczce. Obok niej znajduje się miseczka z ugotowanym ryżem.
Curry z tofu
Koszt przygotowania dania
33.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
680 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Curry z tofu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o curry z tofu

Curry z tofu to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Aromatyczny sos curry świetnie nada smaku delikatnemu tofu. Dania z białkiem roślinnym powinny w naszej diecie występować co najmniej dwa razy w tygodniu. Przepis na curry z tofu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia curry potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, mango, przyprawa curry, cebula, imbir, papryka zielona, ryż jaśminowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić curry z tofu? Tofu pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Obierz mango i oddziel miąższ od pestki. Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę. Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut. Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy. Curry w miarę potrzeby dopraw solą. Podawaj w miseczce lub głębokim talerzy ryż razem z sosem.

Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Ryż jaśminowy to odmiana ryżu o śnieżnobiałych ziarnach. Ma on charakterystyczny zapach i bardzo często jest podawany jako dodatek do curry lub innych sosów.

Podsumowując prosty przepis na curry z mlekiem kokosowym i ryżem to doskonałe danie na kolację lub na obiad. Pyszne i aromatyczne curry bez mięsa to także świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, będą zachwyceni wspaniałym aromatem potrawy. Curry jest dobre do spożycia przez 2-3 dni, pamiętaj aby przechowywać je w lodówce.

Wartości odżywcze curry z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
136.00 kcal
680.00 kcal
Białko
3.69 g
18.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w curry z tofu

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
20.93 g
104.64 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.86 g
44.30 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
5.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
4.57 g
22.83 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
5.57 g
Tłuszcze nienasycone
3.45 g
17.26 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
10.60 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.27 g
6.37 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na curry z tofu

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6
0.06 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.94 mg
69.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany
13.22 µg (mcg)
66.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na curry z tofu

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
75.37 mg
376.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
117.27 mg
586.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
102.39 mg
511.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
84.29 mg
421.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez
13.37 mg
66.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
5.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z tofu 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w curry z tofu

Lista alergenów dla curry z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania curry z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Mango
300 g
pół dużej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Mleczko kokosowe
600 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ryż jaśminowy
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na curry z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób