Spaghetti z tofu

Opublikowano: 01.11.2021 r., 17:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z tofu podane w miseczce i udekorowane parmezanem oraz bazylią.
Spaghetti z tofu
Spaghetti z tofu to świetna opcja na pyszny i naprawdę szybki obiad czy lunch. To świetna alternatywa dla wszystkich miłośników włoskich smaków, którzy nie jedzą mięsa.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
612 kcal
Kcal w porcji
408 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (120 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (400 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Makaron spaghetti - 2 szklanki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, oregano, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Przepis na spaghetti z tofu krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do pełnej miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Gdy będzie rumiana, dodaj do niej starte na tarce tofu.

Całość przypraw papryką wędzoną i smaż przez 5 minut.

Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym.

Dodaj przypraw i zamieszaj.

Duś przez 15 minut.

Makaron połącz z sosem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z tofu

Spaghetti z tofu to świetna roślinna alternatywa dla tego popularnego dania, które w tradycyjnej wersji jest wypełnione po brzegi mięsem. W tej opcji całość, choć pozbawiona tego składnika, wciąż smakuje wspaniale, dostarcza białka i bardzo syci. To niezwykle smaczna opcja dla wszystkich fanów włoskich smaków, w nieco odmienionej, ale wciąż pysznej formie.

Przepis na spaghetti z tofu jest bardzo prosty, ale niezwykle smaczny, zawdzięcza to wspaniałej mieszance składników i przypraw, które używane są w recepturze. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, bez którego to danie zupełnie straciłoby swój urok. Do tej potrawy zwykle wybiera się makaron o tej samej nazwie, który jest niezwykle cienki i długi. Dobrze jest wybrać wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu dostarczy on sporo błonnika, wspierającego zdrowie układu trawiennego, ale również sercowo naczyniowego. Oprócz tego ma on również niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Zaraz za makaronem bardzo ważny jest również sam sos. Spaghetti słynie z niezwykle aromatycznego, pomidorowo mięsnego sosu, który jest bardzo sycący i smaczny. Choć wydaje się, że jego zastąpienie wersją wege jest niemożliwe, to jednak da się to zrobić. Wystarczy do tego pyszne tofu. W tym wypadku można użyć zarówno wersji naturalnej, jak i wędzonej. Po połączeniu go z cebulką, przecierem i przyprawami, całość staje się po prostu przepyszna i idealnie łączy się z makaronem. Warto pamiętać, by postawić na przecier pomidorowy bez dodatku soli, dzięki czemu jej zawartość w daniu nie będzie zbyt wysoka, nawet w przypadku wyboru tofu wędzonego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z tofu, by było w pełni wegetariańskie, a przy tym również pyszne, to ta receptura będzie świetnym wyborem. Całość nie dostarcza ani grama mięsa, czy innych produktów odzwierzęcych, więc może być również częścią diety wegetariańskiej. To dobre rozwiązanie na posiłek bez mięsa, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Ten prosty przepis to idealny pomysł na włoskie danie, które smakuje wyśmienicie.

Alergeny w spaghetti z tofu

Lista alergenów dla spaghetti z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Wartości odżywcze spaghetti z tofu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która jest świetną alternatywą dla mięsnej wersji, zawiera mniej tłuszczów, a więcej białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kcal)
150.18
612.75
Białko (g)
4.62
18.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany (g)
19.29
78.71
Węglowodany przyswajalne (g)
16.25
66.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
12.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz (g)
6.83
27.88
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
5.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
22.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
17.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
4.88
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(408g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.13
24.99
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.80
7.33
Tiamina (mg)
0.10
0.41
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Niacyna (mg)
2.23
9.09
Foliany (µg (mcg))
20.80
84.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód (mg)
17.40
70.99
Potas (mg)
318.61
1299.92
Wapń (mg)
68.21
278.32
Fosfor (mg)
90.29
368.40
Żelazo (mg)
2.33
9.52
Cynk (mg)
0.76
3.09
Miedź (mg)
0.25
1.04
Mangan (mg)
0.59
2.39
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z tofu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z tofu

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Makaron spaghetti
150 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
38.00