Jak zrobić sos do spaghetti?

Sos do spaghetti jest jedną z najprostszych baz obiadowych. Wcale nie trzeba go kupować, można przygotować go samodzielnie w domu.

By przygotować sos do spaghetti będziesz potrzebować:

- 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej bez dodatku soli,

- cebuli,

- czosnku.

- ziół: bazylii, oregano i tymianku,

- oliwy,

- szczypty soli i cukru.

A zatem jak zrobić sos do spaghetti?

1. W rondelku należy rozgrzać oliwę i dodać obraną i posiekaną cebulę. Przysmaż ją i dodaj obrany, posiekany czosnek.

2. Do warzyw wlej przecier pomidorowy i dobrze zamieszaj. Gotuj 15 minut.

3. Po upływie tego czasu dodaj zioła, szczyptę soli i cukru. Całość zamieszaj i gotuj kolejne 5 minut.

Do sosu możesz dodać ulubione warzywa lub mięso mielone.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sos do spaghetti?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić sos do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?

Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu. Jednak najczęściej kojarzy się z długim makaronem obficie polanym sosem pomidorowym, czasami z dodatkiem mięsa mielonego. To potrawa, która ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, zachwyca smakiem.

Sos do spaghetti jest jedną z najprostszych baz obiadowych. Choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z "najszybszych" obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Wcale nie trzeba go kupować, można przygotować go samodzielnie w domu. Ten prosty sos pomidorowy zrobisz w kilka chwil. Idealnie komponuje się on z mięsem mielonym.

By przygotować sos do spaghetti będziesz potrzebować:

- 500 ml przecieru pomidorowego, najlepiej bez dodatku soli,

- cebuli,

- czosnku.

- ziół: bazylii, oregano i tymianku,

- oliwy,

- szczypty soli i cukru.

W wersji nieco bardziej pracochłonnej możesz zrobić pyszny sos do spaghetti również ze świeżymi pomidorami.

A zatem jak zrobić sos do spaghetti?

1. W rondelku należy rozgrzać oliwę i dodać obraną i posiekaną cebulę. Przysmaż ją i dodaj obrany, posiekany czosnek.

2. Do warzyw wlej przecier pomidorowy i dobrze zamieszaj. Gotuj 15 minut.

3. Po upływie tego czasu dodaj zioła, szczyptę soli i cukru. Całość zamieszaj i gotuj kolejne 5 minut.

Do sosu możesz dodać ulubione warzywa lub mięso mielone.

Jeśli chcesz znaleźć sprawdzony przepis na sos do spaghetti, który będzie smaczny, a przy okazji domowy, to w tym wpisie znajdziesz mnóstwo inspiracji. Na pewno wybierzesz z przedstawionych przepisów coś dla siebie.

Własny sos pomidorowy idealnie nadaje się również do słoików na zimę. Wystarczy, że przełożysz go do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzujesz je. Proces pasteryzacji nie jest trudny. Słoiki z przetworami umieszcza się w garnku z wodą, a następnie gotuje.

Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych pomidorów dostarcza wielu cennych składników odżywczych, których nie posiadają same warzywa. Pomidory przygotowane w taki sposób, są niezwykle zdrowe. Sos pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Za jego największą zdrowotną zaletę uważa się jednak wysoka zawartość likopenu, który ma liczne właściwości antygrzybicze. To także występujący naturalnie w pomidorach antyoksydant, który jest znacznie lepiej przyswajalny z przetworów. Sos pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeże pomidory, ponieważ obróbka termiczna zwiększa jego stężenie i właściwości antyoksydacyjne. Witamina C zawarta w sosie pomidorowym pozytywnie wpływa na skórę, gdyż bierze udział w tworzeniu kolagenu warunkującego jędrność skóry

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto