Przepis na puttanesca krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony czosnek.

Wrzuć anchois i pokrojone w plastry oliwki, po 3 minutach dodaj kapary.

Wlej pomidory z puszki i dopraw całość do smaku.

Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

puttanesca
Puttanesca
Koszt przygotowania dania
13.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Puttanesca - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puttanesca

Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy.

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti puttanesca, czyli smaczne danie pełne makaronu z pomidorami, oliwkami i anchois, a to wszystko w towarzystwie aromatycznych ziół.

Włoskie puttanesca z pomidorami to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby je przygotować będziesz potrzebować kilku ogólnodostępnych składników, czyli makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, oliwki czarne, kapary, anchois, pomidory w puszcze.

Użyty w przepisie makaron jest wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić spaghetti puttanesca?

W pierwszej kolejności zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojony czosnek. Wrzuć anchois i pokrojone w plastry oliwki, po 3 minutach dodaj kapary. Następnie wlej pomidory z puszki i dopraw całość do smaku. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

Nasze pyszne danie jest dobre do podania. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się sam, jak smaczne jest spaghetti z nietypowymi dodatkami.

Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek z całą rodziną lub idealnie sprawdzi się na obiad. Danie zrobi wrażenie na wszystkich przybyłych gościach.

Wartości odżywcze puttanesca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
176.73 kcal
441.83 kcal
Białko
7.55 g
18.88 g

Węglowodany w puttanesca

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
27.87 g
69.68 g
Węglowodany przyswajalne
23.51 g
58.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.36 g
10.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.62 g
11.55 g
Tłuszcze nasycone
1.31 g
3.27 g
Tłuszcze nienasycone
3.31 g
8.28 g
Tłuszcze jednonasycone
2.46 g
6.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
2.12 g

Witaminy w przepisie na puttanesca

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.20 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina E
1.36 mg
3.41 mg
Tiamina
0.17 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.30 mg
Niacyna
4.73 mg
11.83 mg
Foliany
27.21 µg (mcg)
68.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na puttanesca

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
460.38 mg
1150.96 mg
Potas
315.81 mg
789.52 mg
Wapń
49.56 mg
123.91 mg
Fosfor
130.08 mg
325.19 mg
Magnez
50.17 mg
125.42 mg
Żelazo
2.33 mg
5.83 mg
Cynk
1.12 mg
2.81 mg
Miedź
0.28 mg
0.69 mg
Mangan
0.83 mg
2.08 mg
Brak danych dla: anchois, oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puttanesca 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puttanesca

Lista alergenów dla puttanesca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

Cena przygotowania puttanesca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Kapary
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Anchois
60 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 60 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwki czarne
20 g
1 łyżka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
46.30
Jak oceniasz przepis na puttanesca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób