Spaghetti z klopsikami

Opublikowano: 20.08.2021 r., 9:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z sosem i klopsikami
Spaghetti z klopsikami
Spaghetti z klopsikami to świetny pomysł na pyszne, pożywne danie dla całej rodziny i alternatywę dla popularnego, wszystkim dobrze znanego makaronu bolognese.
Przygotowanie 40 min
775 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron spaghetti - 1 garść (50 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na spaghetti z klopsikami krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i jajkiem i ręcznie uformuj niewielkie klopsiki.

Klopsiki obsmażaj na patelni na rozgrzanej oliwie przez kilka minut.

Zalej pomidorami, dopraw i duś pod przykryciem ok. 20 minut.

Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym i klopsikami.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z klopsikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami to świetny pomysł na pyszne, pożywne danie dla całej rodziny i alternatywę dla popularnego, wszystkim dobrze znanego makaronu bolognese. Makaron w sosie pomidorowym z pulpecikami wołowymi to posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim osobom uwielbiającym włoskie smaki i włoską tradycyjną kuchnię. Jest bardzo sycący, pożywny, aromatyczny i przepyszny - ciężko przejść obok niego obojętnie. To też idealny posiłek dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem wielu godzin w kuchni. Przepis na spaghetti z klopsikami jest bardzo prosty i szybki i poradzi sobie z nimi nawet najbardziej początkujący kucharz. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić pyszny włoski makaron z klopsikami mielonymi w pomidorowym sosie niczym z najlepszej restauracji jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. W zaledwie kilka chwil przygotujesz danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Wszystkie składniki, które będą niezbędne do jego przygotowania znajdziesz w każdym sklepie. Będą to: mięso mielone wołowe, makaron, sos pomidorowy lub pomidory z puszki oraz świeże lub suszone przyprawy, na przykład bazylia czy oregano. Z tych kilku składników przygotujesz danie które posmakuje całej rodzinie i sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej zacząć od przygotowania klopsików z mięsa mielonego. Aby łatwiej było Ci je uformować możesz dodać odrobinę bułki tartej, mąki lub jajko. Następnie wystarczy, że ugotujesz makaron al dente, wymieszasz go z sosem pomidorowym z ulubionymi, aromatycznymi, włoskimi przyprawami i dodasz klopsiki. Danie świetnie prezentuje się udekorowane świeżym listkiem bazylii. Możesz wykorzystać zarówno makaron spaghetti, jak i tagiatelle, penne, lub świderki, w zależności od tego które aktualnie masz w domu. Jeśli masz więcej czasu możesz pokusić się o samodzielne przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych, sezonowych, pieczonych pomidorów.

Alergeny w spaghetti z klopsikami

Lista alergenów dla Spaghetti z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze spaghetti z klopsikami

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność posiłku mięso wieprzowo-wołowe najlepiej zamienić na drobiowe. Makaron najlepiej ugotować al.dente - dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
155.13
775.67
Białko (g)
6.71
33.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.21
61.06
Węglowodany przyswajalne (g)
10.18
50.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
10.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
9.21
46.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
15.54
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
30.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.00
25.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
5.49
Cholesterol (mg)
52.69
263.43
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
29.52
147.62
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.95
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
1.13
Witamina C (mg)
5.89
29.43
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.61
8.07
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.14
85.71
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.99
Ryboflawina (mg)
0.15
0.76
Niacyna (mg)
2.30
11.52
Foliany (µg (mcg))
18.54
92.71
Beta karoten (µg (mcg))
147.14
735.71
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
40.38
201.90
Potas (mg)
326.97
1634.86
Wapń (mg)
21.90
109.52
Fosfor (mg)
103.22
516.10
Żelazo (mg)
1.56
7.79
Cynk (mg)
0.97
4.85
Miedź (mg)
0.20
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z klopsikami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z klopsikami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
50 g
1 garść
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 50 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
46.00