Spaghetti z tuńczykiem

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z tuńczykiem podane na białym, ozdobnym talerzu. Dookoła talerza znajdują się listki bazylii oraz pomidorki koktajlowe.
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem to doskonała propozycja na ciepły i zdrowy posiłek. Pyszne spaghetti możesz podać na obiad dla całej rodziny lub wziąć do pracy na lunch.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
543 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym (300 g)
  • Makaron penne (300 g)
  • Pomidory w puszce (700 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti z tuńczykiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj tuńczyka odsączonego z wody i podsmaż.

Następnie dodaj pomidory oraz papryczkę chili i duś przez 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę i poszatkowaną natkę pietruszki.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj 7-9 minut.

Odcedź makaron z wody i do garnka dodaj sos, dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem to wspaniała propozycja na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Połączenie tuńczyka i pomidorów idealnie podkreśla smak delikatnego tuńczyka. Przepis na spaghetti z tuńczykiem jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia spaghetti potrzebne są następujące produkty spożywcze: tuńczyk w puszce w sosie własnym, pomidory w puszce, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 12%, makaron penne, olej rzepakowy, sól i pieprz oraz papryczka chili.

Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj tuńczyka odsączonego z wody i podsmaż. Dodaj pomidory i duś przez 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę i poszatkowaną natkę pietruszki. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj 7-9 minut. Odcedź makaron z wody i do garnka dodaj sos. Dokładnie wymieszaj z makaronem. Podawaj w głębokim talerzu.

Tuńczyk jest chudą rybą o dużej zawartości białka, białko tuńczyka jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Tuńczyk jest drapieżną rybą morską, wyróżnia się kilka gatunków tuńczyka z których najokazalszym jest tuńczyk błękitno-płetwy dorasta do rozmiarów rzędu 700 kg. Mięso tuńczyka zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, między innymi witaminę A oraz D, wapń i kwasy omega . Kwasy omega 3 są bardzo ważne w diecie człowieka, mają one działanie przeciwzapalne, wspomagają prawidłową pracę serca, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pomysł na pyszne spaghetti idealnie nadaje się na obiad lub na kolację. Smaczne spaghetti możesz podać także swoim dzieciom. Szybkie do zrobienia danie jest dobre gdy nie masz czasu na długie gotowanie.

Alergeny w spaghetti z tuńczykiem

Lista alergenów dla spaghetti z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze spaghetti z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti z tuńczykiem to zdrowe danie pełne wielu witamin i składników mineralnych. Tuńczyk jest źródłem białka oraz kwasów omega 3. Makaron możesz zamienić na makaron pełnoziarnisty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
135.80
543.21
Białko (g)
7.75
30.99
Fenyloalanina (mg)
0.32
1.30
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
18.90
75.59
Węglowodany przyswajalne (g)
17.27
69.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
6.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.36
13.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.41
9.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.55
6.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
3.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.58
38.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
11.01
44.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.70
22.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.48
Witamina E (mg)
0.56
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.31
25.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
7.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.99
47.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
55.27
221.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
151.82
607.26
Potas (mg)
246.16
984.64
Wapń (mg)
36.93
147.74
Fosfor (mg)
98.07
392.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.76
107.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
4.11
Cynk (mg)
0.53
2.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z tuńczykiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z tuńczykiem

Koszt składników
35.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
300 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 300 g
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Pomidory w puszce
700 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.02
Za 700 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.80