Przepis na spaghetti z tuńczykiem krok po kroku
- Tuńczyk w sosie własnym 300 g
- Makaron penne 300 g
- Pomidory w puszce 700 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Śmietana 12% 100 g
- Czosnek 50 g
- Olej rzepakowy 30 ml
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj tuńczyka odsączonego z wody i podsmaż.
Następnie dodaj pomidory oraz papryczkę chili i duś przez 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę i poszatkowaną natkę pietruszki.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj 7-9 minut.
Odcedź makaron z wody i do garnka dodaj sos, dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj z makaronem.
Często zadawane pytania
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Spaghetti z tuńczykiem - cechy przepisu
Więcej o spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem to wspaniała propozycja na wykorzystanie tuńczyka z puszki. Połączenie tuńczyka i pomidorów idealnie podkreśla smak delikatnego tuńczyka. Przepis na spaghetti z tuńczykiem jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia spaghetti potrzebne są następujące produkty spożywcze: tuńczyk w puszce w sosie własnym, pomidory w puszce, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 12%, makaron penne, olej rzepakowy, sól i pieprz oraz papryczka chili.
Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem? Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj tuńczyka odsączonego z wody i podsmaż. Dodaj pomidory i duś przez 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę i poszatkowaną natkę pietruszki. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj 7-9 minut. Odcedź makaron z wody i do garnka dodaj sos. Dokładnie wymieszaj z makaronem. Podawaj w głębokim talerzu.
Tuńczyk jest chudą rybą o dużej zawartości białka, białko tuńczyka jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Tuńczyk jest drapieżną rybą morską, wyróżnia się kilka gatunków tuńczyka z których najokazalszym jest tuńczyk błękitno-płetwy dorasta do rozmiarów rzędu 700 kg. Mięso tuńczyka zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, między innymi witaminę A oraz D, wapń i kwasy omega . Kwasy omega 3 są bardzo ważne w diecie człowieka, mają one działanie przeciwzapalne, wspomagają prawidłową pracę serca, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pomysł na pyszne spaghetti idealnie nadaje się na obiad lub na kolację. Smaczne spaghetti możesz podać także swoim dzieciom. Szybkie do zrobienia danie jest dobre gdy nie masz czasu na długie gotowanie.
Wartości odżywcze spaghetti z tuńczykiem
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w spaghetti z tuńczykiem
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na spaghetti z tuńczykiem
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z tuńczykiem
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w spaghetti z tuńczykiem
Lista alergenów dla spaghetti z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%