Szybki obiad

szybki obiad

Szybki obiad uznajemy za taki, który przygotujemy w ciągu około 30 minut. Zwykle czasu wystarczy na wykonanie obiadu jednodaniowego. Prostym rozwiązaniem są dania gotowe, jednak dietetycy nie zalecają żywności wysoko przetworzonej, dlatego też warto znać przepisy na proste dania, które można zrobić samemu ze świeżych produktów. Przykładem szybkich dań obiadowych są łatwe i proste zupy, szczególnie zupy krem, na bazie bulionu lub masła. Dobry pomysł na szybkie dania na obiad stanowią potrawy typu spaghetti, risotto lub kaszotto. Szczególnie popularnym, szybkim daniem są makarony z różnymi sosami. Do szybkich dań należy również klasyczny polski obiad, czyli kotlet schabowy z ziemniakami i surówką.

Szybki obiad - polecane przepisy

Szybki obiad - pozostałe przepisy

Szybki obiad - pomysły i przepisy na błyskawiczne obiady

Co zrobić jeśli chcemy ugotować coś łatwego na obiad? To pytanie zadają sobie osoby pracujące, które nie mają czasu codziennie gotować skomplikowanych dań obiadowych. Czy dania gotowe do odgrzania w mikrofali są dobrym rozwiązaniem? Czy lepiej samodzielnie przygotowywać obiady domowe ze świeżych produktów? Osoby zapracowane często zostawiają wykwintne i pracochłonne potrawy na niedzielny obiad, zaś na co dzień starają się gotować szybkie obiady. Co jednak zrobić, aby codzienny obiad był nie tylko szybki i łatwy do zrobienia, lecz także zdrowy? Odpowiadamy na te wszystkie pytania i podsuwamy ciekawe pomysły na zdrowy, nietuczący i szybki obiad.

Jak znaleźć pomysł na szybki obiad

Jak przygotować coś łatwego na obiad

Nie jest trudno przygotować błyskawiczny obiad. Wystarczy kupić dania gotowe, podgrzać w mikrofali lub na patelni, aby mieć szybki obiad od razu. Jednak dla osób dbających o zdrowie swoje i swojej rodziny nie jest to dobre rozwiązanie na dłuższą metę. Lekarze i dietetycy biją na alarm w związku z żywnością wysoko przetworzoną. Wszelkiego rodzaju dania gotowe, wysoko przetworzone, nie są dobrej jakości, gdyż producenci mogą stosować produkty najtańsze i dodawać liczne sztuczne składniki. Ponadto gotowe dania zawierają duże ilości konserwantów, sztucznych barwników czy substancji smakowych. Plastikowe opakowania również nie pozostają bez wpływu na zdrowie, szczególnie jeśli dania o długim terminie przydatności długo leżą na półkach sklepowych. Dlatego też, gotowy, błyskawiczny obiad może być dobrym wyjściem w sytuacji wyjątkowej, lecz nie powinien być jadany na co dzień.

Innym rozwiązaniem na błyskawiczne dania obiadowe jest tzw. dieta pudełkowa, czyli profesjonalny catering, który oferuje wyżywienie na cały dzień, dostarczane do domu. Firmy cateringowe oferują posiłki zdrowe i zbilansowane dla różnego rodzaju upodobań i wymagań dietetycznych. Smaczny posiłek dostaniemy do domu i nie musimy tracić czasu na gotowanie i zakupy. Rozwiązanie to ma jednak swoje wady. Przede wszystkim koszty diety cateringowej są wysokie. Nie mamy też możliwości wyboru posiłków, gdyż firma cateringowa planuje posiłki na dłuższy okres. Dlatego też musimy jeść to co dostajemy, a nie to na co mamy akurat ochotę.

Najlepszym rozwiązaniem na szybkie dania obiadowe jest takie zorganizowanie swojego czasu, aby samodzielnie przygotować świeże i smaczne dania. Czas możemy oszczędzić zamawiając zakupy do domu. Sposobem na łatwy obiad jest thermomix, który nie tylko umożliwia łatwe przyrządzanie dań, lecz także oferuje odpowiednio zaprojektowane przepisy, dzięki którym ugotujemy smaczny obiad krok po kroku.

Mamy do dyspozycji także liczne przepisy na błyskawiczny, smaczny obiad, który można szybko zrobić samodzielnie. Dania te są nie tylko proste i szybkie, lecz także zdrowe i nietuczące.

Jak powinien wyglądać prosty i łatwy zdrowy obiad

Pożywny i zbilansowany obiad musi składać się z białka, węglowodanów i witamin. Według najnowszej piramidy żywieniowej, główną porcją pożywienia powinny stanowić warzywa, które dostarczają witamin i składników mineralnych. Niezbędne jest także białko, którego dostarcza głównie mięso i rośliny strączkowe. Według najnowszych badań warto ograniczać ilość węglowodanów w diecie, czyli ograniczyć dania mączne i skrobiowe.

Do szybkich obiadów zaliczyć można szybkie, dietetyczne zupy. Wśród drugich dań znajdują się bardzo popularne dania z makaronem lub ryżem, do których wystarczy zrobić szybki, pyszny sos mięsny lub wegetariański. Pomysł na szybkie dania obiadowe podsuwają także kasze, które można ugotować na 2 - 3 dni. Szybkie dania zawiera również klasyczna kuchnia polska, która zazwyczaj uchodzi za czasochłonną.

Najlepsze przepisy na zdrowe błyskawiczne dania obiadowe

Prosty pomysł na szybkie zupy

Zupa stanowi podstawę obiadu. Tradycyjnie w kuchni polskiej zupę jada się jako pierwsze danie, które wzmaga apetyt. Klasyczne zupy kuchni polskiej, gotowane na mięsie, na kościach lub na bazie bulionu, są dość czasochłonne. Prawdziwy bulion, będący podstawą rosołu i innych tradycyjnych, polskich zup, powstaje przez długie gotowanie mięsa wołowego lub drobiowego. Obecnie ułatwiamy sobie zadanie korzystając z kostek rosołowych, co nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, gdyż kostki zawierają sporo konserwantów. Najlepszym sposobem na szybkie dania w ciągu tygodnia jest przygotowanie domowego bulionu, który możemy przechowywać do 2 tygodni w lodówce lub zamrozić. Jeśli decydujemy się na gotowy bulion warto czytać etykiety i kupować produkty dobrej jakości i sprawdzonych producentów.

Mając bulion warzywny, drobiowy lub mięsny możemy zrobić szybko prawie każdą zupę. Czas przygotowanie zwykle nie przekracza 30 minut. Zupa jarzynowa z reguły wymaga obierania wielu warzyw, co zajmuje sporo czasu. Dobrym rozwiązaniem na szybką zupę są zupy krem. Gotujemy ja na bulionie, na maśle lub na tłuszczu roślinnym w wersji wegetariańskiej. Tajemnicą smacznej, dietetycznej zupy jest podsmażanie warzyw na oliwie lub na maśle. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Szczególnie szybko można zrobić zupę pomidorową, gdyż wystarczy do bulionu dodać gotowy przecier pomidorowy.

Do zrobienia na szybko świetnie sprawdzają się zupy krem, które robimy zwykle z niewielu rodzajów warzyw. Przykładem jest zupa z dyni z ziemniakami, imbirem i przyprawami. Zupy krem z reguły podajemy bez dodatków lub z grzankami, czy też z kulkami ptysiowymi. Jeśli lubimy dodatek mięsny możemy wkroić plasterki kiełbasy lub jajko na twardo. Dodatkiem sycącym może być także ryż lub makaron.

Błyskawiczne dania z mięsa

Dania mięsne, z reguły nie należą do szybkich, gdyż mięso musimy upiec lub udusić. Jednak na szybko zrobimy różnego rodzaju mięsne kotlety. Nie bez powodu klasyczny, polski obiad, jak kotlet schabowy z ziemniakami, stał się tak popularny w czasach PRL, kiedy to większość kobiet podjęła pracę zawodową.

Smażenie kotletów schabowych nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy tylko zrobić odpowiednią panierkę. Jeszcze łatwiej zrobimy kotlety z piersi z kurczaka, które swoją łatwością wykonania wypierają klasyczne schaboszczaki. Bardzo łatwym w obróbce mięsem są polędwiczki wieprzowe, które można wykorzystać na szybkie kotlety lub szybko udusić z warzywami.

Klasycznym dodatkiem do obiadu w kuchni polskiej były ziemniaki i surówka. Przygotowanie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego nie trwa długo. Jednak nie można ich ugotować na 2 dni. Ziemniaki gotowane muszą być świeże, gdyż pozostawione na drugi dzień stają się niesmaczne. Dlatego też coraz częściej wybieramy jako dodatek kaszę, ryż lub makaron, który możemy jednorazowo ugotować na 3 dni.

Do kaszy lub ryżu przyda się szybki sos. Do szybkich sosów należą: sos chrzanowy, sos pieczarkowy czy też prosty sos koperkowy na bazie bulionu i śmietany. Pyszne, szybkie danie z sosem ugotujemy wykorzystując mięso z kurczaka. Kurczak, a szczególnie pierś z kurczaka, należy do miękkich, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Wystarczy podsmażyć kurczaka na patelni, zalać bulionem i poddusić. Następnie dodajemy po trochu śmietanę i przyprawy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Otrzymujemy w ten sposób szybkie danie mięsne z sosem, którym polewamy kaszę lub ryż.

Fajny pomysł na szybkie dania podsuwają nam zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane z mięsem mielonym. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie resztek. Aby zrobić prostą zapiekankę układamy na dnie naczynia żaroodpornego ugotowany makaron, następnie układamy warstwami mięso mielone oraz różne warzywa. Mięso mielone do zapiekanki najpierw podsmażamy na patelni z cebulą i pieczarkami. Całość zalewamy sosem pomidorowym, zaś wierzch zapiekanki posypujemy utartym serem żółtym.

Coś łatwego na obiad na słodko

Na obiad nie może zabraknąć dań na słodko, które lubią zarówno dorośli jak dzieci. Klasycznym daniem na słodko, należącym do kanonu kuchni polskiej, są pierogi leniwe. Jak sama nazwa wskazuje jest to danie na szybko, dla leniwych. Podczas gdy wykonanie tradycyjnych pierogów wymaga sporo czasu, to pierogi leniwe stanowią po prostu kluseczki na bazie sera, które można zrobić bardzo szybko. Wystarczy zmieszać ser twarogowy z jajkiem i mąką. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego długi wałek, który tniemy na grube plastry. Kluseczki wrzucamy na gorącą wodę i wyjmujemy gdy wypłyną.

Prostym daniem na obiad są takę placuszki z jabłkami, racuchy, omlety i naleśniki. Ciasto na naleśniki lub krokiety robi się naprawdę szybko. Niezbędny jest także farsz. Klasyczny farsz składa się z sera twarogowego zmieszanego z jajkiem i cukrem. Jeszcze szybciej zrobimy naleśniki z musem jabłkowym lub po prostu z dżemem. Podajemy je polane śmietaną i posypane cukrem.

Risotto i kaszotto - pomysł na łatwy i prosty szybki obiad

Do szybkich dań należą wszelkiego rodzaju potrawy z ryżem, kaszą i makaronem. Nie bez powodu spaghetti zyskało tak dużą popularność na świecie. Popularnymi daniami stały się spaghetti bolognese, spaghetti carbonara czy aglio olio. Jest to danie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy tylko pyszny sos, który zrobimy błyskawicznie na patelni. Najlepszą bazą jest mięso mielone i sos pomidorowy, który wykorzystamy do zrobienia sosu bolońskiego. Świetnym dodatkiem są również podsmażone pieczarki.

Dość popularnym daniem stało się kaszotto, które weszło do kanonu dań zdrowych i jednocześnie łatwych i szybkich do wykonania. Kaszotto możemy zrobić z mięsem, na przykład z kurczakiem, lub w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej z samych warzyw. Najpierw podsmażamy na patelni mięso pokrojone w kostkę. W wersji wegańskiej mogą to być pieczarki. Dodajemy cebulę oraz różnego rodzaju warzywa. Najlepsze są soczyste warzywa, jak papryka czy pomidor, które szybko się usmażą. Do warzyw dodajemy kaszę, a całość zalewamy bulionem i dusimy około 15 minut. Na koniec możemy dodać warzywa liściaste, jak roszponka, rukola czy szpinak sałatkowy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto