Spaghetti

spaghetti

Spaghetti należy do jednych z najbardziej popularnych potraw na świecie. Długi makaron, najczęściej podawany z sosem pomidorowym i mielonym mięsem jest lubiany przez większość osób, zarówno dorosłych jak i dzieci. Jednak przygotowując spaghetti nie musimy trzymać się jedynie najbardziej znanej wersji bolognese, możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Jest to potrawa, z którą warto eksperymentować, bo dzięki modyfikacjom podstawowego przepisu możemy wyczarować wiele pysznych dań.

Spaghetti - polecane przepisy

Spaghetti - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Przepisy na spaghetti - sprawdzone przepisy na makaron z sosem pomidorowym

Spaghetti jest jedną z najpopularniejszych potraw, nie tylko w kuchni włoskiej, ale i polskiej. Przepisy na spaghetti są bardzo różnorodne i mogą występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Najbardziej znany przepis to ten na spaghetti bolognese, ale z makaronu możemy przygotować również rozmaite inne, pyszne dania. Jeśli do przyrządzania potrawy użyjemy dobrej jakości składników, to zapewnimy sobie pełnowartościowy posiłek bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Jak przygotować dobre spaghetti

Najważniejsze zasady przyrządzania makaronu spaghetti

Podstawą tego dania jest oczywiście makaron, długie, cienkie nitki, ugotowane al. dente. Równie ważne są dodatki, możemy skupić się na typowej wersji spaghetti po bolońsku z sosem pomidorowym i mielonym mięsem lub postawić na inne składniki.

Jak wybrać dobry makaron na spaghetti?

Wybór makaronu zależy w dużej mierze od potrawy, do której chcemy do wykorzystać. Do delikatnych sosów i zup świetnie sprawdzą się makarony cienkie i krótkie, natomiast do ciężkich, zawiesistych sosów lepiej nadają się grubsze makarony typu penne, fusilli lub długie i niezbyt grube spaghetti.

Do przygotowania spaghetti najczęściej wybieramy makaron w wersji pszennej, warto jednak odrobinę zmienić przyzwyczajenia i postawić na spaghetti żytnie lub pełnoziarniste, będzie równie smaczne, a zarazem znacznie zdrowsze, ze względu na wyższą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Według niektórych wielbicieli włoskiej kuchni do przygotowania makaronu z sosem bolognese nie powinniśmy używać makaronu typu spaghetti, bo może być dla niego nieco za ciężki, a postawić powinniśmy raczej na makaron tagliatelle lub pappardelle. Zawsze jednak warto przetestować to we własnej kuchni.

Sięgając po makaron w sklepie, zwróćmy uwagę na to, żeby nie był nadmiernie połamany oraz miał jasną, jednorodną barwę. Warto również przed zakupem przeanalizować skład, ponieważ nawet w takim teoretycznie mało przetworzonym produkcie mogą znaleźć się niepotrzebne, niskowartościowe składniki.

Najlepsze sosy do makaronu

Najczęściej stosowanym dodatkiem do makaronu typu spaghetti jest aromatyczny sos pomidorowy. Możemy go przygotować na bazie świeżych pomidorów, a poza sezonem świetnie sprawdzą się również pomidory z puszki. Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy, siekamy również cebulę oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Dobrej jakości oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek, smażymy razem krótką chwilę, a następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Jako dodatki do sosu pomidorowego często stosuje się oregano, zioła prowansalskie, cukier, pieprz oraz świeżą i suszoną bazylię. Całość smażymy przez kilka minut aż do zredukowania ilości płynu, na koniec smażenia dodajemy świeżą bazylię.

Na bazie pomidorów możemy przygotować oczywiście także inne rodzaje sosów, jak na przykład bezmięsny sos neapolitański (przyrządzony z pomidorów, cebuli, czosnku, natki pietruszki i bazylii) lub pikantny sos arrabiata, do którego dodajemy ponadto ostre papryczki chili.

Często stosowanym sosem do makaronu jest również sos carbonara, przygotowywany z dodatkiem boczku, jajek, parmezanu, czosnku i opcjonalnie śmietanki oraz natki pietruszki. Do makaronów dodaje się również klasyczne pesto, przyrządzane ze świeżej bazylii, orzeszków pinii, oliwy z oliwek extra virgine, soku z cytryny, czosnku i parmezanu.

Najlepsze przepisy na pyszne spaghetti

Tradycyjne spaghetti po bolońsku

Przepisy na spaghetti mogą obejmować zarówno potrawy z mięsem, jak i przepisy w wersji wegetariańskiej, wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i zwyczajów żywieniowych.

Najpopularniejszy przepis na ten makaron to oczywiście spaghetti bolońskie, które przygotowujemy z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego, mielonego mięsa i warzyw. Spaghetti bolońskie, a raczej sos bolognese to mięsny sos serwowany na ciepło, który, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Bolonii we Włoszech. Tradycyjny sos boloński przyrządzano już w średniowieczu, wykorzystując do tego różne rodzaje drobno krojonych mięs, boczek, kiełbasę, włoszczyznę, pomidory, oliwę z oliwek i czerwone wino.

Aktualnie klasyczne spaghetti bolognese przygotowujemy z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub cielęcego, boczku, cebuli, selera naciowego, marchewki, świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, czosnku, parmezanu, oliwy z oliwek i aromatycznych przypraw. Sekretem dobrego sosu do spaghetti jest jego długie gotowanie (minimum dwie godziny) oraz dodawanie nie za dużych ilości pomidorów, ponieważ typowy włoski sos bolognese to sos w większości mięsny, do którego mieszkańcy Włoch jedynie dorzucali aktualnie dostępne, sezonowe warzywa.

Jak przyrządzić sos bolognese? Boczek wytapiamy na małym ogniu do zrumienienia, na wytopiony tłuszcz wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Na oliwie z oliwek obsmażamy mięso i dodajemy do warzyw, podlewamy winem i bulionem, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez minimum dwie godziny.

Inne dobre przepisy na spaghetti to między innymi:

  • Spaghetti carbonara, makaron z sosem przyrządzonym na bazie jajek, śmietany, boczku, czosnku i parmezanu. Jest szybki i łatwy do przygotowania, opcjonalnie możemy dodać do niego drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Spaghetti napoli, którego miejscem pochodzenia jest Neapol. Klasyczne spaghetti napoli przygotowuje się w wersji bezmięsnej, opartej na pomidorach, czerwonej cebuli, czosnku, parmezanie i oliwie z oliwek, ale coraz częściej pojawiają się również jego mięsne wersje.
  • Spaghetti alla puttanesca to jednej z najpopularniejszych przepisów na makaron we Włoszech, którego głównym składnikami są kapary, fileciki anchois, czosnek, pomidory, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz cebula. Nazwa tego typu spaghetti oznacza spaghetti kurtyzany, według legend bowiem było ono podawane klientom przez włoskie kurtyzany, które w ten sposób chciały zwiększyć ich siły witalne. Dodatki do spaghetti alla puttanesca różnią się również nieco w zależności od regionu, przykładowo na Sycylii dodaje się do niego zielone papryczki, a w Palermo rodzynki.
  • Spaghetti amatriciana przyrządzane na bazie boczku (lub włoskiej pancetty), pomidorów, papryczki oraz sera pecorino. Jest to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów na makaron pochodzących z Rzymu. W wariacjach na temat tego spaghetti mogą pojawić się również inne składniki, takie jak cebula, czosnek, szynka parmeńska, białe lub czerwone wino, papryczki chili lub salami. Zwyczajowo sos amatriciana podaje się z makaronem bucatini, ale odmiana ze spaghetti jest również bardzo popularna.

Makaron spaghetti można również przygotować z dodatkiem ryb lub owoców morza, na przykład z łososiem, tuńczykiem, homarem albo krewetkami.

Spaghetti w wersji wegetariańskiej

Makaron spaghetti nie musi być serwowany jedynie w wersji mięsnej. Tradycyjne spaghetti napoli nie zakłada dodatku mięsa, ale również inne odmiany tego makaronu możemy przygotować w wersji wegetariańskiej.

Świetnie w takim przypadku sprawdzi się makaron z pesto z bazylii lub zielonej pietruszki, spaghetti z brokułami, z pieczarkami i serem pleśniowym albo ze szpinakiem i czosnkiem. Mimo że typowe spaghetti bolognese wymaga dodatku mięsa, to jeśli eliminujemy je z jadłospisu możemy przygotować wersję z marchewką, pietruszką, selerem naciowym oraz czerwoną i zieloną soczewicą.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto