Przepis na spaghetti aglio olio krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

Podsmaż czosnek.

Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki.

Dodaj na patelnię.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie.

Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.

Spaghetti aglio olio podane na białym talerzu.
Spaghetti aglio olio
Koszt przygotowania dania
20.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2293 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Spaghetti aglio olio - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny w wersji bez mięsnej. Makaron aglio olio to prosty przepis na smaczny obiad. Sekret makaronu polega na dobrej jakości oliwie. Włoski makaron jest bardzo aromatyczny i zawiera kilka prostych i dostępnych w każdym sklepie składników. Przepis na spaghetti aglio olio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić spaghetti aglio olio? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek. Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując szybki makaron z oliwą i czosnkiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie włoskie danie można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Oliwa z oliwek, która jest bazą sosu to włoski sposób na prosty makaron. Spaghetti jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo. Kuchnia włoska polega na dobrym jakościowo produkcie oraz przygotowaniu posiłku chwilę przed podaniem.

Wartości odżywcze spaghetti aglio olio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
509.68 kcal
2293.58 kcal
Białko
8.68 g
39.07 g

Węglowodany w spaghetti aglio olio

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
46.50 g
209.26 g
Węglowodany przyswajalne
39.95 g
179.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.55 g
29.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
33.31 g
149.91 g
Tłuszcze nasycone
6.16 g
27.71 g
Tłuszcze nienasycone
27.15 g
122.20 g
Tłuszcze jednonasycone
23.25 g
104.60 g
Tłuszcze wielonasycone
3.91 g
17.59 g

Witaminy w przepisie na spaghetti aglio olio

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6
0.18 mg
0.82 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
4.65 mg
20.95 mg
Tiamina
0.24 mg
1.07 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.56 mg
Niacyna
5.09 mg
22.91 mg
Foliany
45.26 µg (mcg)
203.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti aglio olio

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
10.53 mg
47.37 mg
Potas
260.63 mg
1172.84 mg
Wapń
24.63 mg
110.84 mg
Fosfor
184.32 mg
829.42 mg
Magnez
68.32 mg
307.42 mg
Żelazo
2.61 mg
11.73 mg
Cynk
1.57 mg
7.07 mg
Miedź
0.28 mg
1.26 mg
Mangan
1.42 mg
6.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti aglio olio 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti aglio olio

Lista alergenów dla spaghetti aglio olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania spaghetti aglio olio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Natka pietruszki
50 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na spaghetti aglio olio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób