Spaghetti carbonara ze śmietaną

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti carbonara ze śmietaną podane na talerzyku z pietruszką.
Spaghetti carbonara ze śmietaną
Spaghetti carbonara ze śmietaną to niezwykle smaczna opcja na obiad, która będzie doskonałym wyborem, zwłaszcza dla osób, które kochają kuchnię włoską.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
703 kcal
Kcal w porcji
218 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
  • Jogurt naturalny (75 ml)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula szalotka (30 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak

Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulkę i czosnek.

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i poczekaj, aż się zarumieni.

Jogurt wymieszaj ze śmietanką. Dodaj sporą szczyptę pieprzu, odrobinę soli i 1 łyżeczkę ziół.

Pietruszkę dobrze posiekaj. Dodaj do sosu.

Sos wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.

Makaron odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj parmezan i dobrze wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną to niezwykle smaczna opcja na obiad, która będzie doskonałym wyborem, zwłaszcza dla osób, które kochają kuchnię włoską.

Przepis na spaghetti carbonarę ze śmietaną to dobry wybór na pyszne domowe danie, które zachwyca kremową konsystencją i dużą ilością makaronu. Dowiesz się z niego, jak się robi ten klasyk kuchni włoskiej, w nieco innym wydaniu. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sos ze względu na dodatek śmietany jest smaczny, gęsty i bardzo kremowy. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti carbonarę ze śmietaną, by powstało naprawdę smaczne i dobre również dla początkujących kucharzy danie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.

Alergeny w spaghetti carbonara ze śmietaną

Lista alergenów dla spaghetti carbonara ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt naturalny
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze spaghetti carbonara ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To danie, które zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kcal)
322.89
703.91
Białko (g)
13.51
29.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany (g)
26.15
57.01
Węglowodany przyswajalne (g)
22.72
49.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.43
7.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz (g)
18.46
40.25
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
22.48
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
17.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.39
13.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
3.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
1.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.14
9.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.51
62.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód (mg)
362.95
791.24
Potas (mg)
274.06
597.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
134.99
294.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
226.73
494.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.85
99.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
3.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.61
3.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti carbonara ze śmietaną 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti carbonara ze śmietaną

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Jogurt naturalny
75 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 ml
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula szalotka
30 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
50.80