Przepis na spaghetti carbonara krok po kroku

Składniki
  • Makaron z semoliny 250 g pół opakowania
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Jajko 4 szt.
  • Ser parmezan 100 g pół szt
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, rózga

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Do małej miseczki wbij jaja i dopraw je solą i pieprzem. Porządnie rozmieszaj rózgą.

Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek, by się zarumienił.

Do masy jajecznej dodaj 3/4 porcji sera i dobrze rozmieszaj. Dopraw całość ziołami i czosnkiem.

Na patelnię do boczku dodaj makaron i porządnie wymieszaj, cały czas podgrzewaj.

Powoli wlewaj sos, cały czas mieszając.

Sos powinien być kremowy, a jajka nie powinny się ściąć.

Gotowy makron podawaj posypany parmezanem i obficie posypany pieprzem.

Spaghetti carbonara podane na eleganckim białym talerzu posypane serem i pieprzem.
spaghetti carbonara
Koszt przygotowania dania
28.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
827 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Spaghetti carbonara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek, który choć bardzo efektowny, wcale nie jest skomplikowany. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie.

Przepis na spaghetti carbonara jest łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie początkujący kucharz. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw.

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego dania można z łatwością dostać w każdym sklepie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość.

Tradycyjnie sos do spaghetti carbonara wykonuje się z jajkiem i pieprzem. Ten rodzaj smakuje najlepiej. Choć duża część osób robi go ze śmietaną, to nie jest to klasyczna, najlepsza wersja. W tym przepisie dowiesz się jak zrobić idealnie kremowy sos bez dodatku śmietanki, który zachwyci wszystkich gości. Bardzo ważne jest, by robiąc sos nie spuszczać go z oka, by jajka nie ścięły się za bardzo.

To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze swieżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.

Wartości odżywcze spaghetti carbonara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
330.86 kcal
827.14 kcal
Białko
21.43 g
53.58 g

Węglowodany w spaghetti carbonara

Na 100g
Na porcję (250g)
Węglowodany
24.80 g
62.00 g
Węglowodany przyswajalne
21.52 g
53.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
15.95 g
39.87 g
Tłuszcze nasycone
7.29 g
18.22 g
Tłuszcze nienasycone
8.66 g
21.65 g
Tłuszcze jednonasycone
6.15 g
15.37 g
Tłuszcze wielonasycone
2.51 g
6.28 g

Witaminy w przepisie na spaghetti carbonara

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.29 mg
0.73 mg
Witamina E
0.49 mg
1.23 mg
Tiamina
0.28 mg
0.71 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.74 mg
Niacyna
5.36 mg
13.39 mg
Foliany
33.49 µg (mcg)
83.73 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti carbonara

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
634.79 mg
1586.98 mg
Potas
299.82 mg
749.55 mg
Wapń
180.87 mg
452.18 mg
Fosfor
340.66 mg
851.66 mg
Magnez
50.96 mg
127.40 mg
Żelazo
1.93 mg
4.84 mg
Cynk
2.30 mg
5.75 mg
Miedź
0.19 mg
0.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti carbonara 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti carbonara

Lista alergenów dla spaghetti carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano, mielony czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania spaghetti carbonara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
250 g
pół opakowania
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser parmezan
100 g
pół szt
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
32.50
Łączny koszt
28.81
Jak oceniasz przepis na spaghetti carbonara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób