Jak usmażyć mięso mielone do spaghetti?

ikona podziel się
Opublikowano: 11.04.2023 r., 23:55 | Autor: Patrycja Czerwiak

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań, inspirowane kuchnią włoską. Ten makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym zna chyba każdy. Wiele osób zastanawia się jednak jak usmażyć mięso mielone do spaghetti, by było smaczne i soczyste?

  1. Przygotuj mięso mielone. Możesz użyć dowolnego rodzaju.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż 1 posiekaną cebulę.
  3. Gdy będzie rumiana, dodaj mięso.
  4. Mięso smaż około 15 - 20 minut.
  5. Dopraw je bazylią, tymiankiem i oregano, a także solą i pieprzem.

Jak usmażyć mięso mielone do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań, inspirowane kuchnią włoską. Ten makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym zna chyba każdy. Sos bolognese to sos mięsny, do którego nadaje się wiele rodzajów mięs. Wiele osób zastanawia się jednak jak usmażyć mięso mielone do spaghetti, by było smaczne i soczyste?

  1. Przygotuj mięso mielone. Możesz użyć dowolnego rodzaju.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż 1 posiekaną cebulę.
  3. Gdy będzie rumiana, dodaj mięso.
  4. Mięso smaż około 15 - 20 minut. To ile czasu zajmie smażenie zależy głównie od rodzaju mięsa.
  5. Dopraw je bazylią, tymiankiem i oregano, a także solą i pieprzem.

Zastanawiasz się, na czym najlepiej przygotować mięso mielone? Teraz gdy wiesz już jak smażyć, musisz też dowiedzieć się jaki sprzęt najlepiej wykorzystać. Idealnie sprawdzi się mięso smażone na patelni, można jednak też wykorzystać dość duży garnek. Świetnie sprawdzi się na przykład żeliwny rondel.

Zastanawiasz się jakie mięso mielone użyć do spaghetti?

  • wołowe,
  • wieprzowe,
  • wołowo - wieprzowe,
  • drobiowe.

Idealne jest połączenie 1/3 mięsa wieprzowego (np łopatki lub szynki) oraz 2/3 mięsa wołowego (np ligawy). Najlepsze jest świeżo zmielone mięso na średnich oczkach w domu lub w sklepie przy nas. Odradzam gotowe i zapakowane mięso mielone, które jest tłuste i kiepskiej jakości.

W 100 gramach mielonego mięsa wieprzowego występuje 263 kalorii, 16,88 g białka, 72,0 mg cholesterolu, 0,73 mg witaminy B1, 0,24 mg witaminy B2, 4,34 mg witaminy B3. Dodatkowo, dana porcja wieprzowiny dostarcza do naszego organizmu 0,88 mg żelaza, 19,00 mg magnezu, 175 mg fosforu,14,00 mg wapnia, 287 mg potasu. Najczęściej używane jest to wieprzowe. W porównaniu z innymi mięsem mięso mielone wieprzowe charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, potasu, wody i wapnia. Zawiera też dawkę sodu, witaminy B1 i witaminy B2. Mielone mięso wołowe i wieprzowe to źródło białka i żelaza. Jest to również doskonałe źródło cynku, który jest potrzebny zwłaszcza kobietom w ciąży. Oczywiste jest jednak, że należy zadbać o jakość mielonego mięsa, a najzdrowsze będzie wołowe lub cielęce.

To najczęściej wykorzystywane rodzaje mięsa. Jeśli chcesz, możesz mięso wymienić na starte tofu lub granulat sojowy, które doskonale sprawdzi się w sosie. To doskonała opcja zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej.

Wyróżniamy wiele różnych rodzajów spaghetti. Nazwa spaghetti zwykle oznacza po prostu nazwę makaronu, którego używa się do przygotowania dania. To niezwykle długa i cienka pasta, której nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu sznureczki. Nie można spierać się z tym, że faktycznie makaron je przypomina. Spaghetti można podawać zarówno z sosem bolońskim, czyli najbardziej znanym, ale także neapolitańskim, carbonara, czy szpinakowym. Czasami dodaje się również pesto. Jednak to właśnie spaghetti bolognese z dodatkiem mięsa mielonego jest najczęściej wybieranym przysmakiem.

Teraz gdy już wiesz, jak podsmażyć mięso mielone, zdecydowanie możesz zabrać się za dalsze przygotowanie tego pysznego sosu. Mięso mielone z cebulką należy połączyć z sosem. Najlepiej własnoręcznie zrobionym.

Zobacz pytania podobne do jak usmażyć mięso mielone do spaghetti?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto