Przepis na spaghetti ze szpinakiem krok po kroku
- Makaron spaghetti 250 g
- Jogurt naturalny 150 ml
- Szpinak 150 g
- Czosnek 15 g
- Cebula 100 g
- Ser parmezan 50 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Dodaj jogurt, parmezan i przypraw solą, pieprzem, chili i ziołami prowansalskimi.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
Często zadawane pytania
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
-
Makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Kurczak po toskańsku
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o spaghetti ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ze względu na pyszny, lekko ostry sos z czosnkiem jest smaczny i niezwykle ciekawy.
Przepis na spaghetti ze szpinakiem to doskonały pomysł na łatwe danie, które sprawdzi się na obiad. Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti ze szpinakiem, by było szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To naprawdę dobre rozwiązanie nawet na diecie. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Sos do tego makaronu jest na bazie kremowego jogurtu, dzięki czemu ma sporo białka i mało tłuszczu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania. To danie to idealny pomysł na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Choć nie zawiera mięsa, jest bardzo smaczną potrawą, a przy tym łatwo ją zrobić. Jest też niezwykle sycąca.
Wartości odżywcze spaghetti ze szpinakiem
Energia i białka
(75g)
Węglowodany w spaghetti ze szpinakiem
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy w przepisie na spaghetti ze szpinakiem
(75g)
Składniki mineralne w przepisie na spaghetti ze szpinakiem
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w spaghetti ze szpinakiem
Lista alergenów dla spaghetti ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Ser parmezan