Linguini

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Linguini na białym talerzu
Linguini
Makaron linguini z sosem pomidorowym to pyszne włoskie danie idealne na obiad. Ten szybki i łatwy pomysł na makaron sprawdzi się również na romantyczną kolację.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 30 min
357 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron linguini (250 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pomidor (1500 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Ser parmezan (80 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na linguini krok po kroku

Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.

Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Smaż chwilę razem.

Stopniowo dodawaj pomidory, smażąc po kilka minut po każdej porcji.

Całość duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do pomidorów dodaj 3/4 parmezanu i wymieszaj.

Wyłóż makaron i sos na talerz.

Posyp pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na linguini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat linguini

Makaron linguini z sosem pomidorowym to pyszne włoskie danie idealne na obiad. Ten szybki i łatwy pomysł na makaron sprawdzi się również na romantyczną kolację.

Linguini (lub linguine) to nazwa makaronu wywodzącego się z Włoch, a dokładnie Ligurii. Jest bardzo podobny do spaghetti, choć w przekroju ma nieco inny kształt- bardziej płaski.

Ten prosty przepis na linguini to coś, co koniecznie powinieneś wypróbować. Na początku pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Smaż chwilę razem. Stopniowo dodawaj pomidory, smażąc po kilka minut po każdej porcji. Całość duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do pomidorów dodaj 3/4 parmezanu i wymieszaj. Wyłóż makaron i sos na talerz. Posyp pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. W tych kilku krokach wiecie, jak zrobić linguini- włoski makaron z sosem ze świeżych pomidorów.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej. Sosy, soki lub inne przetwory na bazie pomidorów to świetny sposób na dostarczenie do diety tego wartościowego produktu. Nawet jeśli nie lubicie świeżych pomidorów, to takie z dodatkiem przypraw np. czosnku nabierają zupełnie innego smaku i aromatu. Warto uwzględnić w codziennej diecie chociaż jednego pomidora dziennie. Pewien mit wspomina o tym, że nie powinno łączyć się pomidorów z ogórkami. Ale to tylko mit. Najważniejsze jest by w codziennej diecie dostarczyć przynajmniej 400 g warzyw.

Alergeny w linguini

Lista alergenów dla linguini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron linguini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze linguini

na 100g gotowej potrawy

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
89.28
357.13
Białko (g)
4.03
16.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.02
52.08
Węglowodany przyswajalne (g)
12.03
48.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.96
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.50
10.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
4.15
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
5.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
4.50
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.82
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.90
11.61
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
43.68
174.73
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.20
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.95
47.79
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
2.38
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.58
34.30
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
2.02
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.79
51.16
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
376.95
1507.79
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
54.68
218.71
Potas (mg)
199.08
796.32
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.21
240.84
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.30
201.22
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.07
44.29
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
1.16
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
1.06
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: makaron linguini.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny linguini 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania linguini

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron linguini
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidor
1500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
69.00