Przepis na linguini krok po kroku
- Makaron linguini 250 g
- Czosnek 15 g
- Pomidor 1500 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Ser parmezan 80 g
- Papryczka chili czerwona świeża 5 g
- Natka pietruszki 5 g
Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.
Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Smaż chwilę razem.
Stopniowo dodawaj pomidory, smażąc po kilka minut po każdej porcji.
Całość duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.
W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Do pomidorów dodaj 3/4 parmezanu i wymieszaj.
Wyłóż makaron i sos na talerz.
Posyp pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Linguini - cechy przepisu
Więcej o linguini
Makaron linguini z sosem pomidorowym to pyszne włoskie danie idealne na obiad. Ten szybki i łatwy pomysł na makaron sprawdzi się również na romantyczną kolację.
Linguini (lub linguine) to nazwa makaronu wywodzącego się z Włoch, a dokładnie Ligurii. Jest bardzo podobny do spaghetti, choć w przekroju ma nieco inny kształt- bardziej płaski.
Ten prosty przepis na linguini to coś, co koniecznie powinieneś wypróbować. Na początku pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli. Smaż chwilę razem. Stopniowo dodawaj pomidory, smażąc po kilka minut po każdej porcji. Całość duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do pomidorów dodaj 3/4 parmezanu i wymieszaj. Wyłóż makaron i sos na talerz. Posyp pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. W tych kilku krokach wiecie, jak zrobić linguini- włoski makaron z sosem ze świeżych pomidorów.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej. Sosy, soki lub inne przetwory na bazie pomidorów to świetny sposób na dostarczenie do diety tego wartościowego produktu. Nawet jeśli nie lubicie świeżych pomidorów, to takie z dodatkiem przypraw np. czosnku nabierają zupełnie innego smaku i aromatu. Warto uwzględnić w codziennej diecie chociaż jednego pomidora dziennie. Pewien mit wspomina o tym, że nie powinno łączyć się pomidorów z ogórkami. Ale to tylko mit. Najważniejsze jest by w codziennej diecie dostarczyć przynajmniej 400 g warzyw.
Wartości odżywcze linguini
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w linguini
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na linguini
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na linguini
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w linguini
Lista alergenów dla linguini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron linguini
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan