Przepis na sos pomidorowy do spaghetti krok po kroku

Składniki
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i bazylię przez 15 minut. Całość przecedź i zlej oliwę do osobnej miseczki.

Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę.

W garnku podgrzej przecier pomidorowy i wlej do niego oliwę i dodaj cebulę.

Całość smaż przez 6 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Sos pomidorowy do spaghetti podany w eleganckiej miseczce z bazylią.
sos pomidorowy do spaghetti
Koszt przygotowania dania
8.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
26

Sos pomidorowy do spaghetti - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pomidorowym do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti jest jednym z tych przepisów, które warto znać, gdyż niezwykle się przydaje w codziennym życiu. Choć sos do spaghetti jest łatwo dostępny w wersji gotowej do kupienia w wielu sklepach, ten domowy, własnoręcznie przygotowany jest od niego dużo lepszy, a przy tym znacznie zdrowszy. Zawiera znacznie mniej soli, a także jest wolny od wzmacniaczy smaku i konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny nawet dla najmłodszych. Jego smak jest tak wspaniały, że każdy kto przygotuje go choć raz, już nigdy nie sięgnie po gotową wersję. Świetnie komponuje się z makaronem, ale nie tylko. Można dodawać go również do lazani, zapiekanek czy jako bazę do pizzy. Jest niezwykle pomidorowy.

Ten sprawdzony przepis na sos pomidorowy do spaghetti ma pyszny smak i będzie dobrą opcją dla wszystkich miłośników prawdziwej włoskiej kuchni. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, które są niezwykle łatwo dostępne w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. Całość można przygotować ze świeżych pomidorów, jednak lepiej wybrać łatwiejszą opcję i skorzystać z gotowych przecierów pomidorowych. Warto wybierać te bez dodatku soli, dzięki czemu można samemu kontrolować jej zawartość w daniu. To świetna opcja dla wszystkich osób z problemami z układem krwionośnym.

Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięsnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych.

Ten domowy sos odmieni każde nawet najnudniejsze danie, dzięki czemu będą one smakowały naprawdę fantastycznie. To za sprawą niezwykle silnego aromatu czosnku i bazylii. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pomidorowy do spaghetti, który będzie nie tylko pyszny, ale również szybki i łatwy, to ten dobry przepis sprawdzi się idealnie.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do spaghetti

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (169g)
Energia (kalorie)
115.96 kcal
195.98 kcal
Białko
1.53 g
2.58 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie pomidorowym do spaghetti

Na 100g
Na porcję (169g)
Węglowodany
8.79 g
14.85 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.08 g
11.97 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.71 g
2.88 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (169g)
Tłuszcz
9.07 g
15.33 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
2.62 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
12.71 g
Tłuszcze jednonasycone
6.51 g
11.01 g
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
1.70 g

Witaminy w przepisie na sos pomidorowy do spaghetti

Na 100g
Na porcję (169g)
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
9.64 mg
16.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
2.74 mg
4.64 mg
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.12 mg
1.90 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
11.03 µg (mcg)
18.64 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
226.93 µg (mcg)
383.50 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy do spaghetti

Na 100g
Na porcję (169g)
Sód
21.89 mg
36.99 mg
Potas
355.81 mg
601.33 mg
Wapń
20.85 mg
35.24 mg
Fosfor
37.33 mg
63.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.44 mg
2.43 mg
Cynk
0.32 mg
0.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do spaghetti 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pomidorowym do spaghetti

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, bazylia.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos pomidorowy do spaghetti

Cena przygotowania sosu pomidorowego do spaghetti

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
31.00
Łączny koszt
8.60
Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do spaghetti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób