Dania z czosnkiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Chaczapuri ze szpinakiem
Chaczapuri ze szpinakiem to dobre danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po …
60 + 30 min łatwy 4 772 kcal
-
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym …
40 + 60 min średni 6 431 kcal
Dania z czosnkiem - przepisy
-
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim …
20 + 20 min łatwy 8 186 kcal
-
Eskalopki
Eskalopki to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Eskalopki to popularne danie przygotowywane najczęściej na bazie mięsa cielęcego. …
20 + 20 min łatwy 4 562 kcal -
Chimichanga
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. …
40 + 20 min łatwy 8 414 kcal -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1518 kcal
-
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal
-
Bagietka czosnkowa
Smaczna bagietka czosnkowa z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
90 + 30 min łatwy 1 2189 kcal
-
Risotto z krewetkami
Risotto to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjne włoskie danie na bazie ryżu. Ma …
10 + 30 min łatwy 5 770 kcal
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Makaron zapiekany
Makaron zapiekany to bardzo dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Makaron zapiekany w piekarniku to proste danie, które …
20 + 50 min łatwy 5 1146 kcal
-
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal
-
Szpinak z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to jeden z tych dodatków, który wspaniale sprawdza się na co dzień w wielu różnych kombinacjach. Można …
10 + 15 min łatwy 4 85 kcal
-
Makaron z czosnkiem
Makaron z czosnkiem to jeden z prostszych i szybszych przepisów na makaron wywodzący się z kuchni włoskiej. Danie składa się …
10 + 15 min łatwy 2 567 kcal
-
Sałatka warstwowa z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko …
20 min łatwy 4 419 kcal
-
Śledzie z czosnkiem
Pyszne śledzie z czosnkiem w oleju to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 1 1956 kcal -
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś świetnie sprawdzi się podany na imprezę …
15 + 30 min łatwy 5 666 kcal
-
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 30 min łatwy 10 309 kcal -
Pizza ze szpinakiem, sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i serem feta
Domowa drożdżowa pizza ze szpinakiem, do tego sos czosnkowy, łosoś wędzony i ser feta… Wyobraź to sobie. Ta kombinacja smaków …
20 + 120 min łatwy 4 638 kcal -
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla …
30 min łatwy 4 533 kcal -
Czosndogi
Czosndogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia danie typu fast food jest zdrowszą …
15 + 20 min łatwy 4 809 kcal -
Czkmeruli
Czkmeruli to wspaniałe danie kuchni gruzińskiej, bazujące na kurczaku i aromatycznych przyprawach. Mięso skąpane jest w nim w naprawdę pysznym …
30 + 15 min łatwy 4 201 kcal
-
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Zupa czosnkowa czeska
Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna dobra zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę …
10 + 30 min łatwy 4 427 kcal -
Gozleme
Gozleme to najlepsze tureckie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Placki są cienkie i chrupiące, a …
20 + 40 min średni 3 371 kcal
-
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Pierś z gęsi pieczona w rękawie
Pierś z gęsi pieczona w rękawie to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś z gęsi warto podać z …
30 + 60 min łatwy 2 940 kcal -
Pulpeciki w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym …
30 + 20 min łatwy 4 708 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal
-
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Tangsuyuk
Tangsuyuk to smaczny sposób na wieprzowinę w łatwym i niezwykle aromatycznym sosie. Całość nie zabiera zbyt dużej ilości czasu, a …
45 + 30 min łatwy 4 -
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na …
10 + 70 min łatwy 10 937 kcal -
Czosnek marynowany
Czosnek marynowany w zalewie i w przyprawach idealnie nadawać będzie się jako dodatek do wielu dań, sałatek i nie tylko. …
10 + 15 min łatwy 5 10 kcal
-
Ogórki po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania …
20 min łatwy 10 206 kcal
-
Syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku to wspaniała opcja na doskonały specyfik, który pozwoli Ci zadbać o zdrowie. Jest najlepszym wyborem …
30 min łatwy 1
-
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Ogórki w zalewie octowej świetnie …
30 + 15 min łatwy 10 182 kcal
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików
Pesto z cukinii to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego …
20 min łatwy 5 287 kcal -
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Zalewa do ogórków z czosnkiem przygotowywana jest …
40 min łatwy 10 60 kcal
-
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10 94 kcal -
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w …
30 min łatwy 3 500 kcal -
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sało
Sało, czyli nic innego jak ukraińska słonina kiszona. Jest to danie, które zdecydowanie nie występuje w naszym regionie. Natomiast jest …
60 min łatwy 5
Dania z czosnkiem - co to jest?
Czosnek został udomowiony w Chinach 5 tysięcy lat temu i znalazł zastosowanie w kuchniach świata, głównie w kuchni wschodnioazjatyckiej, europejskich, Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. Czosnek, posiadający ogromne właściwości prozdrowotne, wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie ludowej. Ale przede wszystkim wzbogaca smak potraw, dlatego też głównie stosowany jest jako przyprawa. Czosnek pełni dużą rolę szczególnie jako składnik sosów i past do chleba. Zawierają go przepisy na takie pasty czy sosy jak jak hummus czy guacamole. Dodaje się go do warzywnych past do pieczywa. Czosnek wzbogaca smak mięsa w potrawach smażonych, duszonych i pieczonych. Pełni on również znaczną rolę w sosach do spaghetti, jak sos aglio olio, sos boloński czy sos carbonara i wiele innych.
Dania z czosnkiem - przepisy na wyśmienite dania z dodatkiem czosnku
Nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek jest zdrowy. Dietetycy zalecają spożywanie go codziennie. Czosnek ma swoich entuzjastów, którzy nie wyobrażają sobie dania bez niego. Inni natomiast boją się jedzenia czosnku, z uwagi na charakterystyczny, mdły zapach po jego spożyciu. Czosnek jest jednak niezastąpioną przyprawą. Doprawiony nią kotlet, zupa, sałatka czy pasta do chleba smakują zupełnie inaczej. Dlatego też w kuchni polskiej używa się czosnek w niewielkiej ilości jako przyprawę, do prawie wszystkich dań wytrawnych. Przedstawiamy najciekawsze dania z czosnkiem i podajemy przepisy, jak stosować czosnek do przyprawiania potraw.
Dania z czosnkiem w kuchni polskiej
Dlaczego chętnie jemy potrawy z czosnkiem
Czosnek stanowi jedno z najbardziej ulubionych i popularnych warzyw na świecie. Z uwagi na ostry smak nie da się go spożywać w formie surowej. Jednak ten właśnie smak sprawia, że czosnek uważany jest za jedną z najważniejszych przypraw, która poprawia i wzbogaca smak innych dań. Smaczny i aromatyczny czosnek dodajemy do bardzo wielu dań. Można nim przyprawić szczególnie dania mięsne, lecz także warzywne, sałatki, pasty do chleba, sosy i wiele innych.
Wadą czosnku, jest specyficzny zapach, który pojawia się po spożyciu. Dlatego też wiele osób obawia się nadmiernego jego spożycia, szczególnie że zapach jest wyczuwalny jeszcze następnego dnia i może budzić niechęć otoczenia. Smakosze czosnku stosują różne sposoby, aby tego uniknąć. Jednym ze sposobów jest dodatek pietruszki do potraw, lub zwyczajne umycie zębów po jedzeniu. Zapach zmniejsza się po zjedzeniu jabłka lub wypiciu mleka. Nie ma jednak sposobu, aby usunąć zapach wydzielany przez skórę. Może dlatego w kuchni polskiej dodatek czosnku jest niewielki, tylko aby wzbogacić smak potraw.
Czosnek pochodzi o rośliny rosnącej dziko w Azji Centralnej. Botanicy spierają się czy są to obecnie te same gatunki roślin. Czosnek hodowlany stanowi odmianę formy dzikiej, która tworzy dużą cebulę. Wskutek tego roślina nie wytwarza nasion i musi być rozmnażana wegetatywnie. Jest to skutek tysięcy lat uprawy i ulepszania odmian przez rolników.
Czosnek udomowiono w Chinach ponad 5 tysięcy lat temu. Stamtąd przybył do Indii, a następnie przejęły go cywilizacje basenu Morza Śródziemnego. W starożytnym Rzymie uważano, że spożycie czosnku zwiększa bojowość armii rzymskiej. Na ziemie polskie czosnek został przywieziony w średniowieczu przez Tatarów. Od początku uprawy czosnku służyły nie tylko jako przyprawa, lecz także w lecznictwie. Czosnek stosowano na bardzo liczne choroby, szczególnie zarobaczenie, choroby zakaźne, choroby układu pokarmowego i inne. Współczesna medycyna potwierdziła prozdrowotne działanie czosnku, który nazywa się naturalnym antybiotykiem.
Obecnie największe uprawy czosnku znajdują się w Chinach. Czosnek uprawiany jest praktycznie wszędzie, jednak znaczne uprawy ulokowane są także w Indiach, Korei Południowej i USA.
Przepisy na jakie potrawy zawierają czosnek
Czosnek spożywa się w formie surowej, marynowanej, sproszkowanej czy ususzonej. Można go również gotować lub smażyć. Jednak czosnek pod wpływem obróbki cieplnej traci część prozdrowotnych wartości, szczególnie działanie antyoksydacyjne, dlatego też lepiej dodawać go pod koniec gotowania, lub stosować do potraw bez obróbki cieplnej.
Czosnek obecny jest głównie w kuchni wschodnioazjatyckiej, śródziemnomorskiej, arabskiej, żydowskiej oraz tureckiej. Z kuchni hiszpańskiej przeszedł do kuchni latynoamerykańskich, gdzie zadomowił się na stałe w sosie salsa i jambalaya. W kuchniach śródziemnomorskich używany jest głównie do sosów, zaś w kuchni włoskiej do pizzy i bruschetty. W kuchni tureckiej i bałkańskiej stał się składnikiem tradycyjnych sosów jak lutenica, pindżur czy ajwar. Czosnek obecny jest także w kuchni gruzińskiej, głównie w sosie adżiki. Dużo czosnku stosuje się w kuchni chińskiej, indyjskiej, tajskiej i koreańskiej. Co ciekawe, unika go kuchnia japońska i niemiecka.
W kuchni polskiej, podobnie jak w kuchniach środkowej Europy, czosnek jest obecny, lecz odgrywa mniejszą rolę. Stosuje się go dużo, ale jako przyprawę w niedużych ilościach, do zup, sosów, mięsa duszonego i wielu innych. Czosnek stosuje się również do kiszenia ogórków.
Najciekawsze dania z czosnkiem
Jak przyprawić potrawy mięsne czosnkiem
Czosnek dodajemy przede wszystkim do dań wytrawnych, szczególnie do mięsa. Wzbogaca jego smak i dodaje aromatu. Można nim przyprawić różne rodzaje mięsa, jak drób, wieprzowina lub wołowina.
Drób doprawiony czosnkiem smakuje bardziej intensywnie. Czosnek stosuje się głównie do drobiu smażonego lub duszonego. Podobne zasady panują odnośnie wołowiny. Czosnkiem doprawiamy dania smażone lub duszone w sosie. Natomiast, aby uzyskać aromatyczny, czosnkowy smak wieprzowiny, czosnek dodajemy do dań pieczonych.
Jak zrobić smaczny sos czosnkowy lub pasty do chleba
Daniami, w których czosnek odgrywa główną rolę są sosy i pasty do chleba. Czosnek dodawany do sosów podbija ich smak i sprawia, że stają się bardziej wyraziste. Czosnek pasuje do awokado, past na bazie strączkowych, jak również do wszelkiego rodzaju sosów do makaronu.
Klasycznym daniem jest sos czosnkowy, który służy do pizzy, do ziemniaków, dań z grilla, sałatek, zapiekanek lub do wielu innych dań. Idealnie nadaje się do maczania przekąsek na imprezach. Wykonanie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Wystarczy przecisnąć czosnek przez praskę i połączyć go z majonezem i jogurtem naturalnym lub greckim.
Czosnek jest ważnym składnikiem hummusu, który robimy z ugotowanej ciecierzycy, pasty tahini, oliwy z oliwek oraz czosnku. Smaczny hummus wyjdzie także z innych strączkowych, lecz musi być obowiązkowo doprawiony czosnkiem. Klasyczny, meksykański sos guacamole zrobiony z awokado nie zawiera czosnku. Składa się tylko z awokado, soku z cytryny i soli. W Polsce jednak jada się sos guacamole doprawiony czosnkiem. Czosnek zawiera również pyszny i modny sos grecki tzatziki.
Obecnie bardzo modne są pasty do chleba z warzyw, które ułatwiają odchudzania i ograniczenie spożycia wędlin. Jednak sporo osób, a szczególnie dzieci, nie lubi warzyw. Czosnek sprawia, że pasta warzywna nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Ciekawym pomysłem na zdrową pastę do chleba jest połączenie czosnku z żółtym serem i majonezem. Fajnym pomysłem na dodanie czosnku do kanapek jest pieczywo czosnkowe, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na co dzień, jak i na imprezę. Wykonanie tych przekąsek jest bardzo łatwe. Wystarczy pomieszać miękkie masło z czosnkiem przetartym przez praskę i posmarować nim bułki lub kromki bagietki. Kromki zapiekamy krótko w piekarniku i podajemy na ciepło lub na zimno.
Aromatyczny czosnek odgrywa dużą rolę w sosach do makaronu. Dodaje się go do bardzo wielu sosów, na przykład od sosu bolońskiego. Jednak wybitnie czosnkowy charakter ma sos aglio olio. Przetarty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni i posiekaną papryczką chili. Dodajemy makaron i smażymy danie. Na koniec posypujemy makaron pietruszką. Czosnek zawiera również przepis na spaghetti carbonara i wiele innych.