Makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

Tuńczyk jest popularną rybą morską, dostępną w Polsce głównie w postaci ryby z puszki w oleju lub w sosie własnym. Tuńczyk jest rybą nie tylko smaczną, lecz także zdrową. Zawiera witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W sztuce kulinarnej z powodzeniem zastępuje mięso w daniach lekkich i nietuczących. Tuńczyka z puszki wykorzystuje się do sałatek, farszu do naleśników oraz do dań z makaronem. Z surowego tuńczyka robimy tatar lub sushi. Mięso tuńczyka możemy również piec, grillować lub smażyć. Bardzo popularny jest makaron z tuńczykiem jako szybkie i smaczne danie na obiad, na przykład z oliwkami lub z pomidorami. Robimy je podobnie jak inne dania typu spaghetti, do których sos przyrządzamy na bazie tuńczyka z warzywami i przyprawami.

Makaron z tuńczykiem - polecane przepisy

Makaron z tuńczykiem - pozostałe przepisy

Makaron z tuńczykiem - proste przepisy na lekki i pożywny makaron z tuńczykiem

Jak zrobić pyszne i szybkie, a jednocześnie pożywne danie na obiad? Odpowiedzią, jest makaron z tuńczykiem, który można zrobić bardzo szybko korzystając z tuńczyka z puszki. Tuńczyk wpisuje się do kanonu przepisów na pyszne spaghetti z sosem mięsnym lub rybnym. To szybkie i smaczne danie jest szczególnie lubiane przez ludzi młodych, którzy chcą jadać smacznie, a jednocześnie szybko przygotowywać posiłki. Doradzamy jak szybko przyrządzić pyszny makaron z tuńczykiem i podajemy najciekawsze przepisy.

Dlaczego makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad

Makaron - dobry przepis jak zrobić szybkie danie na obiad

Dania z makaronem podbiły światową sztukę kulinarną, ponieważ pozwalają one na szybki obiad. W XX a teraz w XXI wieku, ludzie mają coraz mniej czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych i pozostawiają to zadanie entuzjastom sztuki kulinarnej. Dlatego też w naszych kuchniach coraz częściej królują szybkie i łatwe dania z makaronem. Wystarczy ugotować makaron, najlepiej al dente, następnie podsmażyć na patelni odpowiedni sos do makaronu i danie gotowe.

Dania makaronowe lubi szczególnie młodzież, która chce tracić czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Dania z makaronem są nie tylko popularną potrawą na obiad, lecz także stały się fajnym daniem na imprezę, czy też na romantyczną kolację dla dwojga. Szczególnie smacznym i ciekawym daniem jest makaron z tuńczykiem. Nie jest on jeszcze zbyt popularny w polskiej sztuce kulinarnej, lecz warto go wprowadzić do diety, gdyż jest to danie zdrowe i nietuczące.

Przepis na popularne dania z makaronem

Makaron wymyślili prawdopodobnie Chińczycy, którzy wpadli na pomysł, aby cienko rozwałkowane ciasto pokroić na paseczki i wrzucić do zupy jako sycący dodatek. Od wieków makaron króluje w kuchni chińskiej i kuchniach Dalekiego Wschodu, gdzie jest głównie wykorzystywany do zup lub dań z makaronem, sosem i warzywami. O ile w południowych Chinach robi się makaron ryżowy, to na północy stosuje się makaron z pszenicy, który właśnie zapożyczyły sobie inne ludy uprawiające pszenicę. W ten sposób, przez południową Azję, makaron dotarł do Europy, gdzie znalazł największych entuzjastów we Włoszech.

Mnisi we Włoszech już od średniowiecza stworzyli niezliczone dania z makaronem i różnymi sosami. Na południu Włoch wytwarza się makaron suszony z pszenicy durum. Natomiast w północnych Włoszech zaczęto wytwarzać świeży makaron z miękkiej pszenicy. Tam też zaczęto dodawać jajka do ciasta na makaron. Przełomowy okazał się wiek XVII, kiedy to wynaleziono maszynę do robienia makaronu, dzięki czemu stał się on popularnym, tanim daniem dla prostych ludzi.

W Polsce, jeszcze w XX wieku makaron robiło się samodzielnie w domu. Nie jest to zadanie trudne, lecz dość pracochłonne. W kuchni polskiej makaron stosuje się głównie do zup oraz jako dodatek do dania drugiego. Tradycyjnie makaron dodaje się do zupy pomidorowej, rosołu czy grzybowej. Od XX wieku coraz bardziej popularne są takie dania makaronowe, jak:

  • spaghetti z sosem,
  • zapiekanka z makaronem,
  • sałatki makaronowe,
  • lazania.

Szczególnie popularnym daniem jest spaghetti z sosem, które pozwala na szybki i łatwy obiad. Najczęściej przygotowujemy takie dania z makaronem, jak:

  • spaghetti bolognese z mięsem mielonym i sosem pomidorowym,
  • spaghetti carbonara z boczkiem, jajkiem i parmezanem,
  • spaghetti aglio olio z czosnkiem, papryczką chili i natką pietruszki,
  • spaghetti z pesto,
  • spaghetti z tuńczykiem.

Tuńczyk - dlaczego warto go włączyć do diety

Tuńczyk żyje w ławicach, w tropikalnych wodach Atlantyku i Pacyfiku. Najczęściej poławianym gatunkiem jest tuńczyk błękitnopłetwy, który jest największy z tuńczyków. Połowy tej ryby są objęte tylko niewielkimi ograniczeniami. Jednak w ciągu ostatnich 50 lat, wskutek połowów, populacja tuńczyków zmniejszyła się o 51%. Połowy tuńczyków zagrażają nie tylko temu gatunkowi. Problemem są przypadkowe połowy innych, często objętych ochroną, gatunków, które żerują razem z tuńczykami. Niestety połowy tuńczyków odbywają się na pełnym morzu, co utrudnia ich kontrolę. Dlatego też należy zachęcać do wybierania tuńczyków pochodzących ze zrównoważonych połowów, czyli z certyfikatem MSC. Certyfikat MSC zaświadcza, że ryby są poławiane w sposób niezagrażający środowisku naturalnemu.

Tuńczyk jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również witaminę B6, D, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oraz takie składniki mineralne, jak jod, potas, magnez i selen. Warto jednak wiedzieć, że ryba ta również niesie pewne zagrożenia związane z zanieczyszczeniem wód. Tuńczyk akumuluje związki rtęci, które mogą uszkadzać mózg. Dlatego też nie zaleca się podawania ryb dzieciom poniżej 2 lat, kobietom w ciąży i karmiącym.

Przygotowując makaron z tuńczykiem możemy sobie zadać pytanie, jak ma się tuńczyk do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Ryby należą do diety postnej związanej z religią chrześcijańską, dlatego też osoby religijne mogą jeść makaron z tuńczykiem w czasie postu, który wyklucza tylko białe i czerwone mięso. Zupełnie inaczej wygląda dieta wegetariańska i wegańska, które całkowicie wykluczają zarówno mięso, jak i ryby i owoce morza. Jednak dieta wegetariańska ma wiele odmian i należą do niej także dieta pescowegetariańska lub ichtiowegetariańska, które dopuszczają ryby i owoce morza. Zdaniem dietetyków tego rodzaju dieta należy do najbardziej zdrowych.

Tuńczyk na obiad - pomysł na fajne dania z tuńczykiem

Tuńczyk występuje na rynku w postaci świeżej lub z puszki. Można go spożywać na surowo, jak również w postaci smażonej. Surowego tuńczyka używa się także do sushi. Najłatwiejszy do użycia w kuchni jest tuńczyk z puszki, gdyż nie wymaga obróbki i można go od razu dodać do dania lub do sałatki. Dostępny jest tuńczyk w oleju, w sosie własnym lub w wodzie. Mamy też możliwość wyboru tuńczyka w kawałkach lub tuńczyka sałatkowego.

Jakie dania można zrobić z tuńczyka:

  • sałatki, np. sałatka nicejska,
  • spaghetti z tuńczykiem,
  • sushi,
  • farsz do naleśników,
  • tatar z tuńczyka,
  • tuńczyk pieczony,
  • grillowany lub smażony stek z tuńczyka.

Tuńczyk może z powodzeniem zastąpić mięso w wielu daniach. Szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach. Dodatek ryby sprawia, że sałatka staje się bardziej pożywna i na dłużej zaspokaja głód. Sałatka z tuńczykiem świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne, danie na imprezę, jak również danie do lunch boxa, które można zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Jak zrobić pyszny makaron z tuńczykiem

Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem na obiad

Tuńczyk idealnie pasuje do dań w stylu spaghetti, szczególnie że jest to pyszne danie szybkie do zrobienia na co dzień i na imprezę. Mięso tuńczyka z puszki z warzywami i przyprawami tworzy sos do makaronu, który możemy zrobić za każdym razem inaczej, dzięki czemu nasze obiady będą nie tylko smaczne, lecz także urozmaicone. Do tego dania sprawdzi się prawie każdy rodzaj makaronu, jak makaron na spaghetti, czy też makaron penne, świderki, muszelki, tagliatelle, czy też w wybranym przez nas kształcie.

Proces wykonania jest bardzo prosty. Potrzebny będzie makaron ugotowany al dente. Następnie podsmażamy na patelni czosnek, cebulę i dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Dodajemy także tuńczyka z puszki i całość krótko podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron, chwilę smażymy i danie jest gotowe.

Najlepszym wyborem będzie tuńczyk z puszki w oleju lub w sosie własnym. Pomysł na sos do makaronu, jaki stworzymy, zależy od wybranych składników. Prostym zestawem składników są oliwki i pietruszka. Oliwki świetnie pasują do tuńczyka i podbijają jego smak.

Fajny i szybki przepis stanowi tuńczyk z pomidorami, który robimy podobnie jak sos boloński. Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojone pomidory. W kolejnym etapie dodajemy tuńczyka z puszki, zioła i przyprawy i makaron. Do tuńczyka z pomidorami świetnie pasują również kapary i anchois.

Osoby, które lubią delikatne smaki, docenią makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Robimy go podobnie jak inny sos do spaghetti. Podsmażamy cebulę, następnie dodajemy tuńczyka z puszki. Gdy danie się krótko obsmaży wlewamy na patelnię śmietanę i krótko dusimy. Na koniec wrzucamy makaron al dente, mieszamy i wykładamy na talerze posypany posiekaną natką pietruszki.

Tuńczyk ma dość delikatny smak, dlatego też pasują do niego następujące składniki:

  • pomidory zwykłe lub koktajlowe, jak również pomidory z puszki,
  • oliwki czarne i zielone,
  • kapary,
  • anchois,
  • natka pietruszki,
  • parmezan do posypania.

Z przypraw stosuje się zazwyczaj tylko sól i pieprz. Jeśli danie wydaje się zbyt mdłe, możemy dodatkowo skropić makaron z tuńczykiem sokiem z cytryny. Do tuńczyka pasuje także oregano, chilli lub bazylia. Aby dodać smaku posypujemy danie na wierzchu tartym parmezanem lub innym serem żółtym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto