Przepis na smażone tofu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, sos sojowy, kumin, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Tofu pokrój w grubsze plastry.

W miseczce umieść olej rzepakowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę ostrą oraz cukier i kumin.

Umieść tofu w marynacie na 30 minut.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż tofu, aż będzie złote, wlej sos sojowy i podsmaż chwilę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju.

Tofu podawaj posypane natką pietruszki i prażonymi orzechami.

Smażone tofu podane w brązowej miseczce, która stoi na drewnianym blacie.
Smażone tofu
Koszt przygotowania dania
10.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
917 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
18

Smażone tofu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonym tofu

Smażone tofu to doskonała propozycja na wegetariańską przekąskę. Pyszne tofu smażone może być także dodatkiem do sałatki. Tofu możesz przygotować w panierce lub zamarynować wcześniej aby nabrało smaku ulubionych przypraw. Przepis na smażone tofu jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia smażonego tofu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, sos sojowy, cukier, papryka ostra, kumin, czosnek i olej rzepakowy.

Jak zrobić smażone tofu? Tofu pokrój w grubsze plastry. W miseczce umieść olej rzepakowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę ostrą oraz cukier i kumin. Umieść tofu w marynacie na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż tofu, aż będzie złote. Na koniec wlej sos sojowy i podsmaż chwilę. Posiekaj natkę pietruszki. Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju. Podawaj posypane natką pietruszki i prażonymi orzechami.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony, które mają budowę bardzo podobną do ludzkich hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Hormony te są jednak nieaktywne i nie wykazują pożądanego działania na organizm, blokując jednak działanie naturalnych hormonów.

Podsumowując wiesz już jak smażyć tofu, możesz więc je przygotować na kolację lub na obiad. Pomysł na dobre smażone na patelni tofu świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Tofu z sosem sojowym na bardziej wyrazisty smak.

Wartości odżywcze smażonego tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
366.95 kcal
917.36 kcal
Białko
7.57 g
18.92 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w smażonym tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.37 g
10.92 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.38 g
8.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
2.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
36.56 g
91.40 g
Tłuszcze nasycone
4.27 g
10.69 g
Tłuszcze nienasycone
32.28 g
80.71 g
Tłuszcze jednonasycone
21.86 g
54.65 g
Tłuszcze wielonasycone
10.43 g
26.06 g

Witaminy w przepisie na smażone tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.98 mg
4.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.95 µg (mcg)
69.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smażone tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
64.78 mg
161.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
171.57 mg
428.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
203.27 mg
508.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
101.38 mg
253.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
41.76 mg
104.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.47 mg
8.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.83 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego tofu 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonym tofu

Lista alergenów dla smażonego tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania smażonego tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Orzechy arachidowe (ziemne)
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na smażone tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób