Przepis na smażone tofu krok po kroku
- Tofu wzbogacane wapniem 200 g 1 kostka
- Olej rzepakowy 100 ml
- Orzechy arachidowe (ziemne) 50 g
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
Tofu pokrój w grubsze plastry.
W miseczce umieść olej rzepakowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę ostrą oraz cukier i kumin.
Umieść tofu w marynacie na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż tofu, aż będzie złote, wlej sos sojowy i podsmaż chwilę.
Posiekaj natkę pietruszki.
Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju.
Tofu podawaj posypane natką pietruszki i prażonymi orzechami.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinią
-
Rolada szpinakowa
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety warzywne
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Chipsy z tortilli
-
Wegetariańskie przekąski

(liczba kalorii)
Smażone tofu - cechy przepisu
Więcej o smażonym tofu
Smażone tofu to doskonała propozycja na wegetariańską przekąskę. Pyszne tofu smażone może być także dodatkiem do sałatki. Tofu możesz przygotować w panierce lub zamarynować wcześniej aby nabrało smaku ulubionych przypraw. Przepis na smażone tofu jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia smażonego tofu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, sos sojowy, cukier, papryka ostra, kumin, czosnek i olej rzepakowy.
Jak zrobić smażone tofu? Tofu pokrój w grubsze plastry. W miseczce umieść olej rzepakowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę ostrą oraz cukier i kumin. Umieść tofu w marynacie na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż tofu, aż będzie złote. Na koniec wlej sos sojowy i podsmaż chwilę. Posiekaj natkę pietruszki. Orzechy ziemne upraż na patelni bez dodatku oleju. Podawaj posypane natką pietruszki i prażonymi orzechami.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony, które mają budowę bardzo podobną do ludzkich hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Hormony te są jednak nieaktywne i nie wykazują pożądanego działania na organizm, blokując jednak działanie naturalnych hormonów.
Podsumowując wiesz już jak smażyć tofu, możesz więc je przygotować na kolację lub na obiad. Pomysł na dobre smażone na patelni tofu świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Tofu z sosem sojowym na bardziej wyrazisty smak.
Wartości odżywcze smażonego tofu
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w smażonym tofu
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na smażone tofu
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na smażone tofu
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smażonym tofu
Lista alergenów dla smażonego tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy