Przepis na wegetariańską fasolkę po bretońsku krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 400 g
  • Tofu wzbogacane wapniem 180 g 1 opakowanie
  • Olej rzepakowy 20 ml
  • Cebula czerwona 150 g
  • Czosnek 10 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, metalowe sito

Na sicie umieść fasolę. Przelej ją zimną wodą. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej na patelni. Tofu pokrój w niewielką kostkę. Podsmaż tofu z łyżeczką papryki wędzonej przez kilka minut.

Dodaj do tofu przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Do warzyw i tofu dodaj też przyprawy: sól i pieprz do smaku, odrobinę ostrej papryki, paprykę słodką, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczki kminku oraz 4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Podsmaż razem z odrobiną wody albo warzywnego bulionu przez parę minut.

Dodaj przecier pomidorowy na patelnię i podsmaż przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia.

Do większego garnka dodaj sos z patelni, fasolkę, łyżkę sosu sojowego oraz bulion lub wodę (około szklanki - dostosuj ilość do swoich preferencji). Gotuj wszystko około 20 minut.

Nakładaj do miseczki i podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Koszt przygotowania dania
16.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Wegetariańska fasolka po bretońsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegetariańskiej fasolce po bretońsku

Fasolka po bretońsku w wersji wegetariańskiej jest równie smaczna i odżywcza jak tradycyjna fasolka z dodatkiem mięsa. Jest to najlepszy przepis na fasolkę bez mięsa. Zamiast mięsa użyto tutaj tofu wędzonego. Jeśli nie przepadasz za tym produktem możesz go nie dodawać. Polecam spróbować z nim – może odkryjesz nowy smak? Nie musi być konkretnie tofu wędzone. Smak naturalny będzie równie dobry. W tym przepisie wykorzystuje się dużą ilość przypraw. Przyprawy grają tutaj ogromną rolę. Warto zaopatrzyć się w paprykę wędzoną, która daje świetny smak i aromat całej potrawie.

Wegetariańska fasolka zawiera dużo mniej kilokalorii niż klasyczna potrawa z mięsem. Mimo to ma moc składników odżywczych i jest równie sycąca i smaczna. Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym, ma duży indeks sytości przy niskiej kaloryczności. Oznacza to, że taką potrawą zapewnisz sobie dużą sytość na dłuższy czas, Twój poziom glukozy i insuliny we krwi nie będzie gwałtownie zmieniał swoich poziomów a dodatkowo dostarczysz niską ilość kilokalorii. Wegetariańska, a nawet wegańska fasolka po bretońsku z tego przepisu jest więc super posiłkiem dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Nie ma potrzeby dodawać mąki. Potrawa sama się zagęści pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu także można zaoszczędzić jakąś część kaloryczności.

Posiłek taki jest w stu procentach zdrowy. Zawiera same dobre składniki, które mają wiele wartości odżywczych, witamin, substancji mineralnych i błonnika. Danie jest odpowiednie dla każdego, kto toleruje wszystkie składniki potrawy. Jako, że fasola należy do roślin wzdymających dodanie kminku powinno złagodzić niekorzystne odczucia po zjedzeniu fasolki po bretońsku.

Fasolka po bretońsku w wersji wegańskiej będzie smaczna sama, ale także z pełnoziarnistym pieczywem. Pieczywo w wersji świeżej lub podpieczonej będzie bardzo pasowało. Jeżeli spożywasz nabiał możesz ozdobić fasolkę kleksem jogurtu naturalnego. Wegańska alternatywa zabielenia fasolki to użycie jogurtu sojowego lub kokosowego.

Wartości odżywcze wegetariańskiej fasolki po bretońsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (375g)
Energia (kalorie)
71.33 kcal
267.47 kcal
Białko
3.62 g
13.56 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w wegetariańskiej fasolce po bretońsku

Na 100g
Na porcję (375g)
Węglowodany
9.19 g
34.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.72 g
25.20 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.47 g
9.27 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (375g)
Tłuszcz
2.63 g
9.88 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.33 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.28 g
8.55 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
4.79 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
3.75 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegetariańską fasolkę po bretońsku

Na 100g
Na porcję (375g)
Wapń
71.36 mg
267.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegetariańskiej fasolki po bretońsku 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegetariańskiej fasolce po bretońsku

Lista alergenów dla wegetariańskiej fasolki po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania wegetariańskiej fasolki po bretońsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 opakowanie
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula czerwona
150 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
26.50
Łączny koszt
16.39
Jak oceniasz przepis na wegetariańską fasolkę po bretońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób