Fasolka po bretońsku z wolnowaru

Opublikowano: 06.04.2022 r., 15:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasolka po bretońsku z wolnowaru podczas nakładania na talerz
Fasolka po bretońsku z wolnowaru
Fasolka po bretońsku z wolnowaru to danie, które robi się samo. Dzięki wykorzystaniu wolnowaru danie jest niesamowicie smaczne. Tak dobrej fasolki po bretońsku jeszcze nie spotkaliście.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 360 min
529 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Fasola konserwowa (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Kiełbasa podwawelska (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Passata pomidorowa (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, sitko, wolnowar

Przepis na fasolkę po bretońsku z wolnowaru krok po kroku

Odcedź nasiona i przepłucz. Umieść w wolnowarze.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zrumieni. Dodaj do fasoli.

Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na pozostałym po boczku tłuszczu. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj do fasoli w wolnowarze. Wlej passatę, 1 litr wody oraz dodaj przyprawy: 2 ziela angielskie, liść laurowy, łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, 1/4 łyżeczkę ostrej papryki i płaską łyżeczkę cukru.

Całość gotuj w wolnowarze przez 6 godzin, aż fasola zmięknie. Na koniec posól całość płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na fasolkę po bretońsku z wolnowaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat fasolki po bretońsku z wolnowaru

Fasolka po bretońsku z wolnowaru to danie, które robi się samo. Dzięki wykorzystaniu wolnowaru danie jest niesamowicie smaczne. Tak dobrej fasolki po bretońsku jeszcze nie spotkaliście.

Fasolka po bretońsku to danie, które kojarzy prawie każdy. Choć nazwa wskazuje, że danie pochodzi z Bretanii to nic bardziej mylnego! Najczęściej wskazuje się, że fasolka po bretońsku wywodzi się z Francji. Bretania jest jednym z regionów Francji. W kraju tym również bardzo popularne jest danie określane mianem „bigosu z fasoli”. Stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie fasolka po bretońsku. To danie zachwyca, głównie dlatego, że do jego wykonania potrzebne są zupełnie zwyczajnie składniki. A sos pomidorowy otulający nasiona fasoli jest niezwykle aromatyczny.

Ten prosty przepis na fasolkę po bretońsku z wolnowaru robi się praktycznie sam. Wystarczy przygotować kilka składników, czyli podsmażyć boczek z kiełbasą, a następnie warzywa. Wszystko razem z przepłukaną fasolą umieść w wolnowarze. Teraz wystarczy doprawić, zamknąć wolnowar i gotować kilka godzin. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić fasolkę po bretońsku w wolnowarze. To danie to świetny pomysł na obiad.

Wolnowar to specjalne urządzenie zaliczane do drobnego AGD, w którym przygotujesz potrawy w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza. Kamionkowe naczynie, które stanowi podstawę całego naczynia, nagrzewa się do około 73-93 stopni. To powoduje, że gotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale nie wymaga tak dokładnego pilnowania. Dzięki temu, że nie zostaje przekroczona temperatura wrzenia, to zostaje zachowane dużo więcej wartości odżywczych. Dlatego przygotowanie dań w wolnowarze jest dobrym sposobem dla osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Ta dobra fasolka po bretońsku nie uda się bez majeranku. Te małe, zielone listki zaliczane są do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.

Alergeny w fasolce po bretońsku z wolnowaru

Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z wolnowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę po bretońsku z wolnowaru

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z wolnowaru

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie w wolnowarze to dobry sposób na zachowanie większej ilości wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
147.17
529.82
Białko (g)
8.19
29.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
8.66
31.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.53
23.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
7.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
9.02
32.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
12.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
19.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
13.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
6.12
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.11
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.51
77.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
13.04
46.94
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.86
Witamina C (mg)
7.41
26.67
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.53
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
3.36
Retinol (µg (mcg))
2.55
9.19
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.44
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Niacyna (mg)
2.53
9.11
Foliany (µg (mcg))
5.61
20.19
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
123.47
444.48
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
548.42
1974.33
Potas (mg)
375.73
1352.63
Wapń (mg)
23.58
84.89
Fosfor (mg)
123.89
445.99
Magnez (mg)
26.21
94.35
Żelazo (mg)
1.42
5.13
Cynk (mg)
0.94
3.40
Miedź (mg)
0.19
0.69
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po bretońsku z wolnowaru 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki po bretońsku z wolnowaru

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
500 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Kiełbasa podwawelska
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Passata pomidorowa
750 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 750 g
Koszt składników
46.50