Przepisy z wolnowaru

przepisy z wolnowaru

Wolnowar jest urządzeniem elektrycznym, które gotuje długo na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Składa się on z obudowy z grzałką, misy do gotowania i przykrywki. W zależności od typu urządzenia ma mniej lub więcej opcji gotowania. W urządzeniu tym gotujemy potrawy przez wiele godzin i jest to opcja na tyle bezpieczna, że możemy w tym czasie iść do pracy i po powrocie zastać gotowy obiad. Wolnowar szczególnie nadaje się do dań kuchni polskiej jak: bigos, gołąbki, kapusta z grochem, czy rosół. Idealnie sprawdza się do gotowania dań jednogarnkowych mięsnych i wegetariańskich, jak gulasz, leczo, curry, duszone mięso czy duszone warzywa. Co ciekawe, można przy jego pomocy także robić przetwory owocowe i warzywne, na przykład powidła.

Przepisy z wolnowara - zbiór pomysłów na dania przygotowywane w wolnowarze

Wiele osób chciałoby samodzielnie gotować zdrowe i pyszne potrawy, lecz obawiają się braku czasu, przypalania potraw czy konieczności długiego stania przy kuchni. Dobrym rozwiązaniem dla takich osób jest wolnowar, który gotuje sam i nie wymaga doglądania. Przepisy z wolnowaru są łatwe do wykonania, zaś danie wychodzą zdrowe i smaczne. W wolnowarze nie zrobimy wszystkiego, gdyż nadaje się on głównie do dań jednogarnkowych. Jednak jest to świetna opcja dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą zdrowo i smacznie jeść. Wyjaśniamy zasadę gotowanie w wolnowarze i przedstawiamy najciekawsze przepisy z wolnowara.

Jak działa wolnowar

Co to jest wolnowar i do czego służy

Wolnowar jest urządzeniem elektrycznym, które pozwala na wielogodzinne gotowanie potraw na wolnym ogniu. Pierwsze wolnowary wyprodukowano w USA w drugiej połowie XX wieku. Inspiracją do wynalazku wolnowaru była kuchnia żydowska, gdzie przez wiele godzin gotuję się czulent, czyli tradycyjną potrawę na szabas.

Wolnowar był również odpowiedzią na rosnącą popularność fast food. W drugiej połowie XX wieku spopularyzowało się jedzenie fast food, które można szybko spożyć w przerwie w pracy. Wraz z tą tendencją upowszechniły się kuchenki mikrofalowe, które szybko podgrzewają jedzenie. Wprowadzono na rynek potrawy gotowe, które można szybko odgrzać w kuchence mikrofalowej. Wkrótce jednak dietetycy i lekarze zaczęli bić na alarm, że jedzenie tego rodzaju nie jest zdrowe. W tym czasie rozwinął się także ruch odwrotny, czyli slow food, czyli protest restauratorów przeciwko barom szybkiej obsługi. Zaczęto propagować ideę wolnego jedzenia, czyli delektowanie się jedzeniem, smakowanie wybornych potraw oraz szukanie tradycyjnych smaków kuchni regionalnych. Zdrowe jedzenie, przygotowywane samodzielnie w domu jest pracochłonne i zabiera cenny czas. Zadanie to ułatwia wolnowar. Jest to też urządzenie, które pomaga w gotowaniu osobom mającym, nie tylko mało czasu, lecz także mniejsze doświadczenie kulinarne.

Wolnowar ma wiele zalet. Nie przypalimy w nim potrawy. Umożliwia łatwe gotowanie, gdyż tylko wrzucamy produkty i gotujemy. Sporą zaletą wolnowaru jest możliwość wykorzystania tanich gatunków mięsa, które z reguły wymagają długiego gotowania. Wadą wolnowaru jest częściowa utrata smaku i aromatu potraw, dlatego z zasady należy dawać dużo więcej przypraw.

Jak przebiega gotowanie w wolnowarze i czy jest zdrowe

Wolnowar gotuje potrawy przez długi czas nie doprowadzając do wrzenia. Powoli podgrzewa dania doprowadzając je do temperatury 97 stopni. Dzięki temu potrawy gotowane w wolnowarzy są miękkie, soczyste i smaczne. Gotowanie w wolnowarze pozwala również zachować witaminy, dzięki czemu jedzenie jest bardziej zdrowe. Zaletą gotowania w wolnowarze jest także bezpieczeństwo, gdyż włączony wolnowar można pozostawić na wiele godzin, nawet w czasie nieobecności w domu. W tym czasie wolnowar utrzymuje temperaturę dania, zaś po powrocie rodzina może cieszyć się ciepłym posiłkiem.

Wolnowar składa się z garnka czy też misy, którą wkłada się do obudowy z grzałką. Przy czym garnek z wolnowara można również wykorzystać do zwykłego gotowanie na gazie lub w piekarniku. Wolnowar wyposażony jest z przezroczystą pokrywkę ze szkła, która pozwala na zajrzenie do środka. Podczas gotowania nie należy otwierać pokrywy, gdyż spada temperatura i urządzenie musi zacząć podgrzewanie od nowa tracąc prąd. Wolnowar posiada tryby high i slow, które odpowiadają za szybkość podgrzewania. Gdy podgrzewanie się skończy wolnowar przechodzi do tryby wolnego gotowania, zaś w tańszych urządzeniach wymaga przestawienia manualnego. Zaletą wolnowaru jest również jego energooszczędność. Urządzenie pobiera mało prądu i nie zwiększa znacząco rachunku za prąd. Producenci twierdzą nawet, że wielogodzinna praca wolnowaru jest bardziej ekonomiczna niż zwykłe gotowanie.

Jakie smaczne i proste dania można ugotować w wolnowarze

Wolnowar świetnie nadaje się do tradycyjnych dań kuchni polskiej, jak tradycyjny rosół, bigos czy gołąbki. Ugotujemy w nim także łatwe i proste dania jednogarnkowe. Najczęściej wykorzystywane przepisy z wolnowaru:

  • zupy, jak rosół,
  • sosy,
  • ryby,
  • potrawy jednogarnkowe,
  • potrawy mięsne, jak gulasze, leczo, bigos, gołąbki, risotto,
  • przetwory, jak powidła owocowe czy przetwory warzywne.

Gotowanie w wolnowarze wymaga także stosowania pewnych zasad:

  • nie podnosimy pokrywki,
  • nie dolewamy wody w czasie gotowania, gdyż potrawy puszczają wystarczającą ilość soków,
  • dodajemy więcej przypraw, niż do tradycyjnego gotowania,
  • mleko, jogurt czy śmietanę dodajemy na koniec, gdyż długie gotowanie może spowodować zwarzenie się,
  • makaronu i ryżu raczej nie gotujemy w wolnowarze, lecz osobno i dodajemy do potrawy na koniec,
  • mięso warto wcześniej podsmażyć,
  • mięso do dania z sosem warto obtoczyć w mące.

Najlepsze przepisy z wolnowaru na zdrowe, smaczne i proste dania

Smaczne dania kuchni polskiej z wolnowaru

Najlepiej wykorzystać takie przepisy z wolnowaru, jak bigos, gołąbki czy dania mięsne, gdyż ich gotowanie jest pracochłonne. Klasycznym daniem, które łatwo wykonać w wolnowarze jest bigos. Danie to wymaga długiego gotowania, zaś wolnowar pozwoli uniknąć przypalania garnka.

Przygotowanie bigosu w wolnowarze jest podobne do metody tradycyjnej. Moczymy grzyby, podsmażamy cebulę i mięso. Cebulę, mięso i posiekane grzyby wrzucamy do wolnowara. Dodaj kapustę świeżą i kiszoną oraz przyprawy. Następnie dodaj wodę z moczenia grzybów, czerwone wino i przecier pomidorowy. Gotuj w wolnowarze przez kilka godzin w programie low i kolejne kilka godzin w programie high. W wolnowarze zrobimy również boeuf strogonow, jak również mięso z warzywami typu curry. Mięso i cebulę obsmażamy przed włożeniem do wolnowaru. Następnie dodajemy do naczynia wolnowaru wraz z warzywami i przyprawami. Boeuf strogonowa gotujemy 2 godziny, zaś curry 7-8 godzin. W wolnowarze możemy również przygotować smaczne żeberka z przyprawami. Najpierw gotujemy w wolnowarze 7-8 godzin, a następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Smacznym daniem, typowo wigilijnym jest kapusta z grochem, którą warto także jadać na co dzień. Danie to łatwo zrobimy w wolnowarze, bez obawy przypalenia. Pierwszym etapem będzie gotowanie grochu z warzywami i przyprawami przez 5 godzin. Następnie wyjmujemy warzywa korzenne, zaś do wolnowara wkładamy kapustę kiszoną, pokrojone jabłko, koncentrat pomidorowy i majeranek. Drugie gotowanie trwa 3 godziny. Bardzo łatwe jest przygotowanie duszonych warzyw w wolnowarze. Wystarczy wrzucić warzywa z przyprawami i nastawić wolnowar na 6 godzin w trybie low. Czosnek i cebulę warto wcześniej podsmażyć na patelni.

Ciasta i przetwory z wolnowaru

Co ciekawe, w wolnowarze możemy również upiec ciasto. Będzie to ciasto gotowane na parze. W tym celu mieszamy składniki i umieszczamy je w formie, którą następnie wkładamy do naczynia wolnowaru napełnionego wodą. Formę należy owinąć folią aluminiową, aby ciasto nie wykipiało.

Wolnowar stanowi również idealne urządzenie do przygotowywania przetworów owocowych i warzywnych, które z reguły wymagają długiego gotowania i lubią się przypalać. Przykładem tego są powidła śliwkowe, które musimy gotować wiele godzin, najlepiej przez 3 kolejne dni. Śliwki potrafią się przypalić, co wymaga przekładania ich do drugiego garnka. Dobrym rozwiązaniem jest wolnowar. Owoce wrzucamy do wolnowaru, który nastawiamy na 10 godzin w trybie low. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy całość i nastawiamy na 4 godziny w trybie high.

Wolnowar jest przydatnym urządzeniem, które warto posiadać w kuchni. Nie przyda się on do wykonania wszystkich potraw, szczególnie tych do zrobienia na szybko. Jednak znakomicie zmniejsza ilość pracy potrzebnej do gotowania dań wymagających długiej obróbki cieplnej.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto