Przepis na fasolkę po bretońsku z fasoli z puszki krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 400 g
  • Karkówka wieprzowa 300 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Koncentrat pomidorowy 75 g 3 łyżki
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 10 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 12 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, miseczka, metalowe sito

Na sitku umieść fasolkę - opłucz ją pod bieżącą wodą.

Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a boczek się zarumieni zdejmij go z patelni (do miseczki) i wrzuć na patelnię pokrojoną w większą kostkę karkówkę. Smaż karkówkę na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30-40 minut (aż będzie miękka). Podczas duszenia karkówki uważaj, by się nie spaliła. Możesz dolewać wodę lub domowy bulion - karkówka będzie bardziej soczysta.

Gdy karkówka będzie już miękka dodaj ją (bez tłuszczu i soku) do garnka. Na patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy warzywa się lekko zarumienią dodaj je do karkówki.

Do warzyw i karkówki dodaj przepłukaną fasolkę oraz podsmażony boczek. Zalej wszystko wodą lub bulionem - tak, by całość była zakryta około 5 cm. Dodaj też: sól, pieprz, 4 ziarna oraz 3 liście, chilli oraz łyżkę majeranku. Gotuj wszystkie składniki około 20 minut.

Pod koniec dodaj resztę składników: śmietankę bardzo dokładnie wymieszaj z mąką, by nie było grudek i pomieszaj z koncentratem.

Wszystkie składniki zamieszaj, gotuj jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu (w zależności jaką konsystencję lubisz).

Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki
Koszt przygotowania dania
23.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
589 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Fasolka po bretońsku z fasoli z puszki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasolce po bretońsku z fasoli z puszki

Smaczna propozycja na fasolkę po bretońsku z puszki. Kuchnia polska nie może obejść się bez tradycyjnej, najlepszej fasolki po bretońsku. Ten przepis nie zawiera kiełbasy. Jeżeli nie masz czasu na moczenie fasolki to ten przepis sprawdzi się świetnie. Pyszna karkówka i boczek, cebulka i sos pomidorowy to świetne połączenie. Bardzo sycący przepis, po którym będziesz najedzony na długo po posiłku. Do fasolki po bretońsku podaj świeże pieczywo. Jest to danie, które smakuje najlepiej na gorąco. Idealna potrawa na zimny, zimowy lub jesienny dzień. Ma ona działanie rozgrzewające dzięki dodanej papryczce chilli w proszku.

Z racji tego, że karkówka potrzebuje dłuższego czasu smażenia to przepis nie należy do najszybszych. By zrobić pyszną karkówkę polecam smażyć ją na wytopionym z boczku tłuszczu. W ten sposób dodatkowo można ograniczyć kilokalorie – nie byłoby potrzeby dodawać dodatkowego tłuszczu do smażenia mięsa. Karkówka powinna być miękka. Należy smażyć ją na niewielkiej mocy palnika przez około 40 minut, najlepiej pod przykryciem. Duszenie karkówki bez przykrycia mogłoby spowodować, że karkówka się spali. Podczas duszenia polecam dolewać domowy bulion lub wodę, by karkówka była soczysta. Nie trzeba dolewać dużej ilości. Można dolać troszeczkę i stopniowo powtarzać czynność. Mięso można wykorzystać każde. Szybszą alternatywą do zrobienia fasolki będzie pierś z kurczaka lub z indyka. Piersi drobiowe potrzebują maksymalnie 20 minut obróbki termicznej by były gotowe. Jeżeli wolisz bardziej gęstą konsystencję dodaj więcej mąki. Mąkę można pominąć całkowicie lub użyć innej mąki. Jeżeli przepadasz za rzadszą fasolką użyj więcej bulionu lub wody.

Przepis ten zrobisz także z użyciem suchych nasion fasoli. Suche nasiona należy wcześniej moczyć przez około 10 godzin i dopiero po upłynięciu tego czasu można zacząć gotować potrawę. Fasolka konserwowa jest bardziej wygodna, bo można ją użyć od razu. Ponadto czas gotowania fasolki konserwowej jest dwa lub nawet trzy razy krótszy niż nasion moczonych.

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku z fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (330g)
Energia (kalorie)
178.78 kcal
589.96 kcal
Białko
14.61 g
48.20 g

Węglowodany w fasolce po bretońsku z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję (330g)
Węglowodany
8.29 g
27.37 g
Brak danych dla: karkówka wieprzowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.24 g
20.58 g
Brak danych dla: karkówka wieprzowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (330g)
Tłuszcz
9.46 g
31.23 g
Tłuszcze nasycone
4.39 g
14.49 g
Tłuszcze nienasycone
5.07 g
16.74 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.55 g
11.71 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
5.04 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fasolkę po bretońsku z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję (330g)
Witamina B6
0.26 mg
0.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
11.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę po bretońsku z fasoli z puszki

Na 100g
Na porcję (330g)
Sód
445.98 mg
1471.72 mg
Potas
368.99 mg
1217.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
23.88 mg
78.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
176.44 mg
582.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
27.34 mg
90.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
4.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.63 mg
5.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po bretońsku z fasoli z puszki 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce po bretońsku z fasoli z puszki

Lista alergenów dla fasolki po bretońsku z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, chilli, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania fasolki po bretońsku z fasoli z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
12 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
39.00
Łączny koszt
23.94
Jak oceniasz przepis na fasolkę po bretońsku z fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób