Przepis na fasolkę po bretońsku wege krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 600 g biała
  • Cebula 100 g 1 średnia sztuka
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Przecier pomidorowy bez soli 500 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do cebuli ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Całość smaż do zarumienienia cebuli.

Następnie do garnka z cebulą dodaj pozostałe składniki (poza fasolką), całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Po tym czasie do garnka wrzuć odcedzoną fasolę i całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Potrawę od czasu do czasu wymieszaj.

Danie podawaj na ciepło.

Fasolka najlepiej smakuje po odgrzaniu następnego dnia.

Fasolka po bretońsku wege podana w czarnym, wysokim talerzu. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Fasolka po bretońsku wege
Koszt przygotowania dania
12.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
32

Fasolka po bretońsku wege - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasolce po bretońsku wege

Dietetyczna fasolka po bretońsku wege to doskonała propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Jest to modyfikacja tradycyjnej fasolki po bretońsku. Danie to świetnie sprawdzi się jako posiłek dla wegetarian oraz wegan. Dodatkowo będzie to doskonała propozycja na danie bezmleczne. Jest to również doskonały pomysł na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, ponieważ warto nimi zastąpić częściowo mięso w naszej codziennej diecie. Przepis na fasolkę po bretońsku wege jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do przygotowania fit fasolki po bretońsku bez boczku potrzebne będą Tobie następujące produkty spożywcze: biała fasola z puszki, cebula, olej rzepakowy, przecier pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, chilli i papryka wędzona).

Fasola jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Fasola jest produktem, które zawiera spore ilości błonnika, który wpływa na odczucie sytości oraz spożycie błonnika na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Dodatkowo błonnik wpływa na zmniejszenie wchłaniania cholesterolu zmniejszając przy tym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Fasola jest również doskonałym źródłem żelaza, kwasu foliowego, selenu oraz cynku.

Podsumowując wegetariańska fasolka po bretońsku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezmlecznej. Ta jarska fasolka po bretońsku to doskonały pomysł na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, które dostarczają sporych ilości składników mineralnych i witamin. Jest to również doskonała alternatywa dla tłustych dań wywodzących się z kuchni polskiej. Eliminacja dodatku boczku zmniejsza ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w daniu i wpływa również na zmniejszenie kaloryczności całego posiłku. Fasolka po bretońsku w wersji bezmięsnej równie dobrze sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna i sycąca.

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku wege

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
94.24 kcal
282.72 kcal
Białko
3.28 g
9.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w fasolce po bretońsku wege

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
10.83 g
32.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.68 g
23.03 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.15 g
9.46 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
4.51 g
13.53 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
1.24 g
Tłuszcze nienasycone
4.10 g
12.29 g
Tłuszcze jednonasycone
2.75 g
8.26 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
4.03 g

Witaminy w przepisie na fasolkę po bretońsku wege

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.83 mg
2.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.78 mg
2.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fasolkę po bretońsku wege

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
217.92 mg
653.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
352.40 mg
1057.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
25.84 mg
77.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
73.04 mg
219.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.54 mg
4.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
1.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki po bretońsku wege 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce po bretońsku wege

Lista alergenów dla fasolki po bretońsku wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na fasolkę po bretońsku wege

Cena przygotowania fasolki po bretońsku wege

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
600 g
biała
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 600 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
24.00
Łączny koszt
12.40
Jak oceniasz przepis na fasolkę po bretońsku wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób